RTV AHIRETI
Shëndetësi

​6 simptoma që tregojnë se gromësira nuk është normale

​6-simptoma-qe-tregojne-se-gromesira-nuk-eshte-normale

Shkaku më i shpeshtë i gulçimit është gëlltitja e tepërt e ajrit gjatë ngrënies, por nëse rrëqethja bëhet e shpeshtë dhe shoqërohet me simptoma të tjera, atëherë është koha që të konsultoheni me mjekun për të përjashtuar disa sëmundje të mundshme si refluksi gastrik, sëmundja e Crohn-it apo alergjia ushqimore.

“Nëse gromësira zgjat tre ditë dhe është i shpeshtë, është koha për të kërkuar këshilla mjekësore”, thotë doktoresha Rabia De Latour, gastroenterologe për Shëndetin e Grave. Mjeku do t’ju pyesë për zakonet tuaja të përditshme, të cilat mund të jenë shkaku i gulçimeve të shpeshta.

Aerofagjia ose gëlltitja e ajrit është një fenomen kaq i zakonshëm saqë është e vështirë të vërehet, sepse ndodh kur hani, pini ose përtypni çamçakëz dhe është shkaku kryesor i fërgimit, sepse i gjithë ai ajri i “kurthuar” duhet të dalë diku. Nëse vuani nga aerofagjia, kjo nuk do të thotë se jeni i sëmurë, por vetëm se duhet të ndryshoni disa zakone, si të hani më ngadalë ose të përtypni çamçakëz me gojën mbyllur.

“Gromësira pa simptoma shoqëruese nuk është pothuajse kurrë një shenjë sëmundjeje, por nëse shoqërohet me simptomat e renditura më poshtë, kushtojini vëmendje dhe kontrolloni shëndetin tuaj”, këshillon doktoresha Julia Kavanagh, mjeke e mjekësisë së brendshme.

Të vjella të papritura

Nëse gromësira juaj vjen shpejt dhe papritur, i shoqëruar me marramendje dhe të vjella të shumta, mund të jetë një simptomë e një gjendjeje kërcënuese për jetën, thotë De Latour.

“Nëse nuk mund të mbani asnjë ushqim poshtë dhe stomaku juaj është i fryrë dhe i dhimbshëm, mund të tregojë një pengesë të zorrëve (reduktim i ndjeshëm ose ndalim i plotë i kalimit të përmbajtjes së zorrëve)”, shton ajo.

Shkaktarët më të zakonshëm të pengimit mekanik janë ngjitjet, herniet dhe tumoret. Shkaktarë të tjerë janë divertikuliti, trupat e huaj (përfshirë gurët e tëmthit), volvulusi (përdredhja e zorrëve në mesenterinë e vet), intususceptimi (tërheqja e një segmenti të zorrëve në një tjetër si teleskop) dhe impakcioni fekal.

Ndjenja e fortë e fryrjes

Shkaku më i shpeshtë i gulçimit është gëlltitja e tepërt e ajrit gjatë ngrënies, por nëse rrëqethja bëhet e shpeshtë dhe shoqërohet me simptoma të tjera, atëherë është koha që të konsultoheni me mjekun për të përjashtuar disa sëmundje të mundshme si refluksi gastrik, sëmundja e Crohn-it apo alergjia ushqimore.

“Nëse gromësira zgjat tre ditë dhe është i shpeshtë, është koha për të kërkuar këshilla mjekësore”, thotë doktoresha Rabia De Latour, gastroenterologe për Shëndetin e Grave. Mjeku do t’ju pyesë për zakonet tuaja të përditshme, të cilat mund të jenë shkaku i gulçimeve të shpeshta.

Aerofagjia ose gëlltitja e ajrit është një fenomen kaq i zakonshëm saqë është e vështirë të vërehet, sepse ndodh kur hani, pini ose përtypni çamçakëz dhe është shkaku kryesor i fërgimit, sepse i gjithë ai ajri i “kurthuar” duhet të dalë diku. Nëse vuani nga aerofagjia, kjo nuk do të thotë se jeni i sëmurë, por vetëm se duhet të ndryshoni disa zakone, si të hani më ngadalë ose të përtypni çamçakëz me gojën mbyllur.
close
volume_off

“Gromësira pa simptoma shoqëruese nuk është pothuajse kurrë një shenjë sëmundjeje, por nëse shoqërohet me simptomat e renditura më poshtë, kushtojini vëmendje dhe kontrolloni shëndetin tuaj”, këshillon doktoresha Julia Kavanagh, mjeke e mjekësisë së brendshme.

Të vjella të papritura

Nëse gromësira juaj vjen shpejt dhe papritur, i shoqëruar me marramendje dhe të vjella të shumta, mund të jetë një simptomë e një gjendjeje kërcënuese për jetën, thotë De Latour.

“Nëse nuk mund të mbani asnjë ushqim poshtë dhe stomaku juaj është i fryrë dhe i dhimbshëm, mund të tregojë një pengesë të zorrëve (reduktim i ndjeshëm ose ndalim i plotë i kalimit të përmbajtjes së zorrëve)”, shton ajo.

Shkaktarët më të zakonshëm të pengimit mekanik janë ngjitjet, herniet dhe tumoret. Shkaktarë të tjerë janë divertikuliti, trupat e huaj (përfshirë gurët e tëmthit), volvulusi (përdredhja e zorrëve në mesenterinë e vet), intususceptimi (tërheqja e një segmenti të zorrëve në një tjetër si teleskop) dhe impakcioni fekal.

Ndjenja e fortë e fryrjes

Mund të ndodhë për shkak të gëlltitjes së tepërt të ajrit, por nëse fryrja është e rëndë dhe shoqërohet me dhimbje barku, mund të jetë shenjë e obstruksionit të zorrëve. Nëse nuk arrini të shpëtoni nga fryrja me metodat e zakonshme ose nëse filloni të villni, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj, këshillon De Latour.

Fryrja e barkut është një nga simptomat e sindromës së zorrës së irrituar dhe intolerancës ndaj laktozës, që të dyja shoqërohen shpesh me gromësirë.

Dhimbje të forta dhe të mprehta në brinjë

Mund të jetë shenjë e një hernie (hernie) abdominale. Një hernie (hernie) e murit të barkut është një zgjatje e përmbajtjes së barkut përmes një dobësie ose defekti të fituar ose kongjenitale në murin e barkut. Një hernie nuk është një emergjencë në vetvete, por mund të jetë e pakëndshme. Shumë hernie janë pa simptoma, ndërsa disa shkaktojnë dhimbje, kështu që operacioni urgjent është i nevojshëm. Nëse nuk trajtohet, mund të jetë fatale. Diagnoza vendoset klinikisht. Herniet e barkut janë jashtëzakonisht të zakonshme, veçanërisht te meshkujt.

Ndjesi e fortë djegieje në fyt

Nëse shpesh e ktheni ushqimin pas ngrënies dhe ka shije si acidi i stomakut dhe ndjeni një ndjesi djegieje në gjoks, mund të keni refluks gastroezofageal, thotë Kavanagh.

Humbje peshe (pa u përpjekur)

Humbja e shpejtë në peshë, e shoqëruar me gromësirë, është një tjetër shenjë e obstruksionit të zorrëve, thotë De Latour. Nëse jeni duke humbur peshë ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme pa u përpjekur, duhet të testoheni për kushte si sindroma e zorrës së irrituar, sëmundja e Crohn, alergjitë ushqimore, thotë Kavanagh, duke vënë në dukje se është e rrallë, por e mundshme që humbja e peshës e shoqëruar me gromësirë mund të jetë një shenjë e kancerit të stomakut.

Shkaku më i shpeshtë i gulçimit është gëlltitja e tepërt e ajrit gjatë ngrënies, por nëse rrëqethja bëhet e shpeshtë dhe shoqërohet me simptoma të tjera, atëherë është koha që të konsultoheni me mjekun për të përjashtuar disa sëmundje të mundshme si refluksi gastrik, sëmundja e Crohn-it apo alergjia ushqimore.

“Nëse gromësira zgjat tre ditë dhe është i shpeshtë, është koha për të kërkuar këshilla mjekësore”, thotë doktoresha Rabia De Latour, gastroenterologe për Shëndetin e Grave. Mjeku do t’ju pyesë për zakonet tuaja të përditshme, të cilat mund të jenë shkaku i gulçimeve të shpeshta.

Aerofagjia ose gëlltitja e ajrit është një fenomen kaq i zakonshëm saqë është e vështirë të vërehet, sepse ndodh kur hani, pini ose përtypni çamçakëz dhe është shkaku kryesor i fërgimit, sepse i gjithë ai ajri i “kurthuar” duhet të dalë diku. Nëse vuani nga aerofagjia, kjo nuk do të thotë se jeni i sëmurë, por vetëm se duhet të ndryshoni disa zakone, si të hani më ngadalë ose të përtypni çamçakëz me gojën mbyllur.
close
volume_off

“Gromësira pa simptoma shoqëruese nuk është pothuajse kurrë një shenjë sëmundjeje, por nëse shoqërohet me simptomat e renditura më poshtë, kushtojini vëmendje dhe kontrolloni shëndetin tuaj”, këshillon doktoresha Julia Kavanagh, mjeke e mjekësisë së brendshme.

Të vjella të papritura

Nëse gromësira juaj vjen shpejt dhe papritur, i shoqëruar me marramendje dhe të vjella të shumta, mund të jetë një simptomë e një gjendjeje kërcënuese për jetën, thotë De Latour.

“Nëse nuk mund të mbani asnjë ushqim poshtë dhe stomaku juaj është i fryrë dhe i dhimbshëm, mund të tregojë një pengesë të zorrëve (reduktim i ndjeshëm ose ndalim i plotë i kalimit të përmbajtjes së zorrëve)”, shton ajo.

Shkaktarët më të zakonshëm të pengimit mekanik janë ngjitjet, herniet dhe tumoret. Shkaktarë të tjerë janë divertikuliti, trupat e huaj (përfshirë gurët e tëmthit), volvulusi (përdredhja e zorrëve në mesenterinë e vet), intususceptimi (tërheqja e një segmenti të zorrëve në një tjetër si teleskop) dhe impakcioni fekal.

Ndjenja e fortë e fryrjes

Mund të ndodhë për shkak të gëlltitjes së tepërt të ajrit, por nëse fryrja është e rëndë dhe shoqërohet me dhimbje barku, mund të jetë shenjë e obstruksionit të zorrëve. Nëse nuk arrini të shpëtoni nga fryrja me metodat e zakonshme ose nëse filloni të villni, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj, këshillon De Latour.

Fryrja e barkut është një nga simptomat e sindromës së zorrës së irrituar dhe intolerancës ndaj laktozës, që të dyja shoqërohen shpesh me gromësirë.

Dhimbje të forta dhe të mprehta në brinjë

Mund të jetë shenjë e një hernie (hernie) abdominale. Një hernie (hernie) e murit të barkut është një zgjatje e përmbajtjes së barkut përmes një dobësie ose defekti të fituar ose kongjenitale në murin e barkut. Një hernie nuk është një emergjencë në vetvete, por mund të jetë e pakëndshme. Shumë hernie janë pa simptoma, ndërsa disa shkaktojnë dhimbje, kështu që operacioni urgjent është i nevojshëm. Nëse nuk trajtohet, mund të jetë fatale. Diagnoza vendoset klinikisht. Herniet e barkut janë jashtëzakonisht të zakonshme, veçanërisht te meshkujt.

Ndjesi e fortë djegieje në fyt

Nëse shpesh e ktheni ushqimin pas ngrënies dhe ka shije si acidi i stomakut dhe ndjeni një ndjesi djegieje në gjoks, mund të keni refluks gastroezofageal, thotë Kavanagh.

Humbje peshe (pa u përpjekur)

Humbja e shpejtë në peshë, e shoqëruar me gromësirë, është një tjetër shenjë e obstruksionit të zorrëve, thotë De Latour. Nëse jeni duke humbur peshë ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme pa u përpjekur, duhet të testoheni për kushte si sindroma e zorrës së irrituar, sëmundja e Crohn, alergjitë ushqimore, thotë Kavanagh, duke vënë në dukje se është e rrallë, por e mundshme që humbja e peshës e shoqëruar me gromësirë mund të jetë një shenjë e kancerit të stomakut.

Diarre ose kapsllëk

Kur gromësira ndodh me ankesa të tjera gastrointestinale si diarre ose kapsllëk, mund të tregojë sindromën e zorrës së irrituar, intolerancën ndaj laktozës ose ndjeshmërinë ndaj grupeve të caktuara ushqimore, thotë De Latour.

Related posts

Mundni infeksionet verore me jod

admin

Shfaqja e diabetit pas moshës 50 vjeç, mund të paralajmërojë shfaqjen e këtij lloji kanceri vdekjeprurës

admin

Receta mahnitëse që largon kollin dhe mukozën brenda natës!

admin