RTV AHIRETI
Lajme

A shkaktojnë punët stresuese sëmundje të zemrës te meshkujt?

a-shkaktojne-punet-stresuese-semundje-te-zemres-te-meshkujt?

Efekti i kombinuar i ngarkesës së punës dhe çekuilibrit të përpjekjeve-shpërblimit ishte i ngjashëm në madhësi me efektin e obezitetit në rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës. Ky është rezultat i një hulumtimi nga një ekip mjekësh kanadezë, studimi i të cilëve u publikua nga Shoqata Amerikane e Zemrës.

Ndërsa rezultatet për gratë ishin të paqarta, ndoshta duke treguar një elasticitet më të madh, burrat që duruan “kushte pune stresuese” dhe që “ndienin se bënë shumë përpjekje, por morën pak shpërblim” përballeshin me rrezikun e dyfishtë të sëmundjeve të zemrës në krahasim me burrat “pa këta stresorë psikosocialë”.

“Studimi ynë nxjerr në pah nevojën urgjente për të trajtuar në mënyrë proaktive kushtet stresuese të punës për të krijuar një mjedis pune më të shëndetshëm që përfiton punonjësit dhe punëdhënësit,” tha Mathilde Lavigne-Robichaud nga Spitali Universitar Kanadez Quebec-Laval.

Shkencëtarët ndoqën rreth 6.500 njerëz të Quebecois, të cilët kryesisht punonin në punë zyre, nga 2000 deri në 2018, por thanë se gjetjet janë të rëndësishme për shoqëri të ngjashme, si ShBA-ja, ku sëmundjet e zemrës morën rreth 383.000 jetë në vitin 2020.

“Rezultatet tona sugjerojnë se ndërhyrjet për të reduktuar stresorët në vendin e punës mund të jenë veçanërisht efektive për meshkujt dhe gjithashtu mund të kenë implikime pozitive për femrat, pasi këta stresorë lidhen me probleme të tjera të përhapura shëndetësore si depresioni”, përfundoi Lavigne-Robichaud.

 

Related posts

Brigada e Kudsit: Izraeli dështoi në Jenin

rezart morina

Putin: Aleatët perëndimorë të Ukrainës kanë vendosur ta luftojnë Rusinë deri në ukrainasin e fundit

admin

Këtu janë disa nga ngjarjet kryesore të fundit në Gaza

admin6