RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Altun: I rëndësishëm lajmi i shëndetshëm në luftën kundër fatkeqësive

altun:-i-rendesishem-lajmi-i-shendetshem-ne-luften-kunder-fatkeqesive

Shefi i Drejtorisë së Komunikimit të Presidencës së Republikës së Turqisë, Fahrettin Altun, deklaroi se Turqia e pranoi “Fatkeqësinë e Shekullit”, që i ndodhi vitin e kaluar, si një pikë kthese në kontekstin e komunikimit të fatkeqësive.

Duke folur në simpoziumin dyditor “Komunikimet në rastet e fatkeqësive në vitin e parë të katastrofës së shekullit”, i organizuar nga Drejtoria e Komunikimit, Altun nënvizoi rëndësinë e gazetarisë që është e ndjeshme, e përgjegjshme, e shëndetshme, pa dezinformata dhe që ka institucionalizuar etikën mediatike që kujdeset për interesin publik.

Ai theksoi rëndësinë e informacionit të shëndetshëm në luftën kundër fatkeqësive dhe tha se është e nevojshme një luftë absolute kundër aktorëve të këqij që përpiqen të manipulojnë psikologjinë e krijuar nga fatkeqësitë e mëdha në kohë krize.

Altun, i cili e nisi fjalimin e tij me fjalët se çdo fatkeqësi, pavarësisht nivelit të saj, kërkon ndërhyrje të menjëhershme dhe menaxhim efektiv të proceseve, tha se komunikimi në rast fatkeqësie është një nga elementët jetikë të një qasjeje të integruar të menaxhimit të fatkeqësive, është një nga fushat më të rëndësishme të politikave strategjike të komunikimit të shtetit.

Kreu i Drejtorisë për Komunikim theksoi se komunikimi në rast fatkeqësie nuk mund të kufizohet vetëm në aktivitetet e komunikimit gjatë fatkeqësive, prandaj si Drejtori kontribuojnë në informimin e publikut para fatkeqësisë, në parandalimin e fatkeqësive dhe aktivitetet e reduktimit të rrezikut në përputhje me përgjegjësitë e tyre.

Altun tha se pas eksperiencës së hidhur nuk e kanë menduar kurrë “të shërojmë plagët dhe të vazhdojmë jetën aty ku e lamë”, dhe shtoi:

“Presidenti ynë ishte jashtëzakonisht i ndjeshëm për këtë çështje. Ai tha: “Ne nuk mund t’i kthejmë jetët që kemi humbur. Megjithatë, pavarësisht nga gjithçka, vendet e mëdha nxjerrin mësime të rëndësishme nga fatkeqësi të tilla dhe bëhen me përvojë në këtë çështje. Ai u sigurua që ne si shtet dhe komb të nxjerrim mësime të rëndësishme nga kjo fatkeqësi e madhe. Ne si Turqi e pranojmë ‘Fatkeqësinë e Shekullit’ si një pikë kthese në kuadrin e komunikimit për fatkeqësitë. Në këtë kontekst kemi vendosur një synim për të përmirësuar nivelin e komunikimit të fatkeqësive në Turqi, për të bërë përpjekje intensive për të, dhe për të rritur përvojën akademike dhe intelektuale në këtë fushë.”

Duke vënë në dukje se 14 milionë njerëz në 11 qytete u prekën nga tërmetet shkatërruese, Altun tha se menjëherë pas kërkim-shpëtimit, shteti nisi një operacion të shpejtë ndërtimi.

Ai raportoi se 110.450 njerëz po punojnë ditë e natë në 930 kantiere në 11 qytete të prekura nga tërmeti.

“Ne përpiqemi të mundësojmë prezencën e mediave në rajon dhe të mbështesim aktivitetet e tyre në mënyrë që publiku t’i ndjekë nga afër këto aktivitete. Aspekti më i rëndësishëm i këtij procesi është informimi publik dhe transparent për publikun. Ne i kemi kushtuar shumë vëmendje kësaj çështjeje që në momentin e parë të tërmetit. Jemi munduar që publiku të vijë në fakte në mënyrën më të saktë dhe transparente. Gjatë këtij procesi mediat turke treguan besnikëri të madhe dhe punuan në terren me shumë vendosmëri. për t’i sjellë të vërtetën popullit tonë”, tha Altun.

Duke vënë në dukje se Turqia ka një nivel të lartë qëndrueshmërie dhe aftësi të madhe organizative në trajtimin e fatkeqësive dhe krizave, Altun tha se Qendra për Luftimin e Dezinformimit, vetëm nga data 6 deri më 20 shkurt, zbuloi më shumë se 200 të ashtuquajtura lajme që mund të përmbajnë përmbajtje dezinformative për të shkaktuar dëme serioze.

“Qëllimi i atyre që kryejnë këto fushata dezinformuese është të krijojnë një ndjenjë mosbesimi në publik ndaj autoriteteve kompetente, të përhapin informacione të rreme në përpjekje për të penguar aktivitetet e kërkim-shpëtimit, të mashtrojnë individët që preken drejtpërdrejt dhe indirekt nga fatkeqësi, për të parandaluar individët nga qasja e informacionit të saktë dhe për të prishur proceset e vendimmarrjes në mënyrë që të krijojnë kaos dhe ankth dhe të dobësojnë qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë sociale”, theksoi Altun.

Related posts

Blinken: SHBA-ja do t’i mbrojë Filipinet nëse sulmohen

admin

Tërmeti me magnitudë 4.7 trondit Zvicrën

admin

Ndërtimi i portit provizor në brigjet e Rripit të Gazës, po avancon! Së shpejti priten ndihma për popullsinë

admin