RTV AHIRETI
Shëndetësi

‘Blloqet’ e membranës qelizore mund të jenë premtues për terapi të reja kundër kancerit

‘blloqet’-e-membranes-qelizore-mund-te-jene-premtues-per-terapi-te-reja-kunder-kancerit

Zvarritjet e membranës qelizore të quajtura blloqe që zakonisht tregojnë fundin e jetës për qelizat e shëndetshme, bëjnë të kundërtën për qelizat e melanomës, duke aktivizuar proceset në këto qeliza që i ndihmojnë ato të mbijetojnë dhe të përhapen

Dr. Weems shpjegoi se qelizat e shëndetshme që ndahen nga indet më të mëdha përballen me vdekje pothuajse të sigurt, nëse nuk mund të ribashkohen brenda disa orësh. Megjithatë, një shenjë dalluese e qelizave malinje është aftësia e tyre për të qëndruar gjallë pafundësisht pasi ato ndahen nga indet tumorale, duke i lejuar ato të mbijetojnë dhe të migrojnë diku tjetër në trup për të formuar tumore metastatike.

Ndërsa shkëputen, ato formojnë fshikëza për një kohë të pacaktuar, ndërsa qelizat e shëndetshme mund të formojnë fshikëza vetëm për rreth një orë pas shkëputjes nga indi i origjinës.

Këto hetime treguan se fshikëzat tërhoqën një familje proteinash të njohura si septinat, të cilat tërhiqen në zona me lakim të lartë të membranës qelizore si ajo që gjendet në fshikëza dhe formojnë skela molekulare që ofrojnë një kornizë për proteinat për të ndërvepruar. Dr. Weems tha se studiuesit janë përpjekur për dekada të tëra të pengojnë aktivitetin e Ras pa sukses. Vetë Ras konsiderohet i papërshtatshëm për shkak të strukturës së tij të veçantë molekulare. Duke synuar septinat në vend të kësaj, shtoi ai, studiuesit mund të jenë në gjendje të arrijnë të njëjtin qëllim, duke hequr aftësinë e qelizave kancerogjene për t’i rezistuar anoikëve dhe potencialisht duke i bërë ato më të prekshme ndaj trajtimeve të tjera si kimioterapia, rrezatimi ose imunoterapia.

“FCF është përdorur si një kimikat bujqësor në SHBA për gati 20 vjet, me të dhënat e Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit që sugjerojnë toksicitet të ulët për njerëzit,” tha Dr. Weems. “Ky përbërës që frenon septinën dhe derivatet e tij kimikë mund të jenë kandidatë premtues për terapi të reja kundër kancerit.”

Related posts

​Pirja e çajit zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve

admin

Keni këmbë të ftohta? Zbuloni shenjat e problemeve shëndetësore

rezart morina

Gripi, sfida më e madhe e dimrit

admin