RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

BQK ndalon qarkullimin e kartëmonedhës 500 euroshe

bqk-ndalon-qarkullimin-e-kartemonedhes-500-euroshe

Nga data 1 shkurt 2024 institucionet financiare bankare dhe jo-bankare obligohen të ndalojnë ri-qarkullimin e kartëmonedhës ekzistuese në vlerë prej 500 euro, sipas rregullores së re të BQK-së për Operacionet me Paratë e Gatshme.

Rregullorja në fjalë përcakton procedurat e trajtimit dhe tërheqjes nga qarkullimi të kartëmonedhave dhe monedhave euro dhe të valutave të tjera të dyshuara si të falsifikuara, kriteret për këmbimin e kartëmonedhave dhe monedhave euro të dëmtuara.

Ajo po ashtu rregullon standardet minimale për kontrollin e përshtatshmërisë dhe ri-qarkullimin e kartëmonedhave dhe monedhave euro, paketimin e kartëmonedhave dhe monedhave euro për depozitim në Bankën Qendrore të Kosovës.

Rregullorja e re përcakton edhe kushtet për transaksionet e pagesave me para të gatshme, rregullat dhe detyrimet për importin dhe eksportin e kartëmonedhave dhe monedhave euro dhe valutave të tjera prej dhe në Republikën e Kosovës, si dhe procedurat dhe detyrimet për ofruesit e shërbimeve të depozitimit apo tërheqjes së parave të gatshme përmes makinerive që përdoren nga klienti.

Sipas kësaj rregulloreje, me qëllim të parandalimit të futjes së parave të falsifikuara, personat fizik dhe personat juridik që nuk ushtrojnë veprimtari financiare, janë të obliguar që të bëjnë deklarimin e monedhave nëse bartin më shumë se 100 copë/njësi pavarësisht nga shuma.

Asnjë person fizik apo juridik nuk mund të ofrojë shërbime të depozitimit apo të tërheqjes së parave të gatshme përmes ndonjë lokacioni me shërbim fizik apo përmes ndonjë pajisje apo makine që përdoret nga klienti, në emër të ofrimit të shërbimeve financiare pa posedim të licencës dhe autorizimit nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, thuhet në njoftim.

Po ashtu, asnjë person fizik apo juridik nuk mund të importojë dhe pajiset me makina teknike-elektronike për shërbime të tërheqjes dhe depozitimit të parave nëse nuk është i licencuar si institucion financiar për ofrim të aktiviteteve bankare, apo institucion financiar jo-bankar me shërbime të licencuara për para elektronike dhe shërbimet e pagesave.

BQK thekson se importi dhe eksporti i kartëmonedhave dhe monedhave euro dhe valutave të tjera në Republikën e Kosovës është e drejte ekskluzive e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës.

Po ashtu, importi dhe eksporti i kartëmonedhave dhe monedhave euro dhe valutave të tjera në Kosovë mund të bëhet vetëm për dhe nga institucionet financiare bankare dhe jo-bankare të licencuara nga Banka Qendrore e Kosovës për ushtrimin e aktiviteteve financiare bankare.

Related posts

Pas dekadash, Fauci largohet nga qeveria Biden

admin

Votimi i Asamblesë së KiE për Kosovën, Osmani: Moment historik në rrugëtimin  evropian

admin

Vuçiqi: S’heqim dorë nga targat KM, ato janë dëshmi e pranisë së Serbisë në Kosovë

admin