RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur qani?

cfare-ndodh-me-trupin-tuaj-kur-qani?

E qara është një përgjigje fiziologjike e lidhur zakonisht me botën emocionale, edhe pse jo gjithmonë. Për shembull, mendoni për efektet e një qepe. Sidoqoftë, është më shpesh një reagim trupor kur përballeni me një përvojë shumë intensive emocionale. Arsyet për të qarë mund të jenë të ndryshme. Midis tyre janë trishtimi, zhgënjimi, lumturia dhe frika.

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur qani?

Jo të gjithë qajnë për të njëjtat arsye. Megjithatë, fytyra e të gjithëve duket pothuajse e njëjtë kur duket: sytë e skuqur, lotët që u derdhen në faqet e tyre, një hundë e lëngshme dhe një gojë e pjerrët poshtë. Të gjithë e dimë se si duket një person që qan.

E qara fillon në trurin tuaj

E qara fillon nga një reaksion zinxhir brenda trupit tuaj. Një stimul i jashtëm ose i brendshëm zgjon sinjalet që dërgohen në trurin tuaj në mënyrë që ai të mund të bëjë magjinë e tij dhe të bëjë që lotët të rrjedhin.

Lotët fillojnë të rrjedhin

Gjëndrat lacrimal janë gjëndra të vogla që gjenden poshtë buzës së syve. Stimulimi i tyre shkakton lot që grumbullohen me shpejtësi në depozitat e vendosura në qoshet e brendshme të syve. Kur këto mbushen, lotët fillojnë të rrjedhin poshtë, duke e turbulluar shikimin. Në të njëjtën kohë, ato përmbytin zgavrën e hundës.

Pse ndiheni më mirë pasi keni qarë?

Të lejosh veten të qajë lirisht kur të duhet është një përgjigje e zgjuar dhe e dobishme. Në fakt, e qara funksionon si një qetësues natyral i dhimbjes, pasi ju jep një ndjenjë lehtësimi. Ka një shpjegim për këtë: lotët tuaj përmbajnë hormonin adrenokortikotrop, i cili rregullon përgjigjen tuaj ndaj stresit.

Related posts

Mungesa e zinkut, shenjat që shfaq organizmi

admin

Nëse keni këto simptoma, ju vuani nga diabeti

admin

​Një tipar që tregon nëse dikush është inteligjent mbi mesataren

admin