RTV AHIRETI
Shëndetësi

Kanceri i fshikëzës së urinës, nga shkaktohet dhe simptomat që shfaq?

kanceri-i-fshikezes-se-urines,-nga-shkaktohet-dhe-simptomat-qe-shfaq?

Kanceri i fshikëzës është rritja e çrregullt e qelizave anormale të fshikëzës ose kancerit në rreshtimin e brendshëm të murit të fshikëzës.

Shumica e kancereve të fshikëzës zbulohen në fazat e hershme kur tumori nuk është përhapur jashtë fshikëzës dhe kur trajtimet janë më të suksesshme.

Simptomat e kancerit të fshikëzës:

Gjak në urinë (Hematuria)

Një shenjë e kancerit të fshikëzës është gjaku në urinë, i njohur gjithashtu si hematuria. Gjaku në urinë nuk nënkupton gjithmonë kancerin e fshikëzës. Hematuria shkaktohet më shpesh nga kushte të tjera si trauma, infeksioni, çrregullime të gjakut, probleme me veshkat, ushtrimet fizike ose medikamente të caktuara. Gjaku në urinë mund të shihet me sy të lirë (hematuria e përgjithshme) ose të zbulohet vetëm në testimin e urinës (hematuria mikroskopike). Urina mund të zbardhet dhe të duket kafe ose më e errët se zakonisht ose, rrallë, me ngjyrë të kuqe të ndezur.

Ndryshimet e fshikëzës

Kanceri i fshikëzës ndonjëherë shkakton ndryshime në zakonet e fshikëzës, si p.sh. të urinoni më shpesh ose të ndjeni një nevojë urgjente për të urinuar pa prodhuar urinë. Një tjetër simptomë e kancerit të fshikëzës është dhimbja ose djegia gjatë urinimit pa dëshmi të një infeksioni të traktit urinar. Këto simptoma të problemeve të fshikëzës, si gjakderdhja, zakonisht shkaktohen nga kushte të tjera përveç kancerit. Në disa njerëz, kanceri i fshikëzës tenton të mos shkaktojë simptoma derisa të arrijë një fazë të avancuar që është e vështirë për t’u kuruar.

Shkaqet e mundshme të kancerit të fshikëzës:

Pirja e duhanit. Pirja e duhanit rrit rrezikun e kancerit. Pirja e duhanit është faktori më i madh i njohur i rrezikut për kancerin e fshikëzës; duhanpirësit kanë katër herë më shumë gjasa të preken nga kanceri i fshikëzës se sa jo duhanpirësit. Kimikatet e dëmshme nga tymi i cigares hyjnë në qarkullimin e gjakut në mushkëri dhe në fund filtrohen nga veshkat në urinë. Kjo çon në një përqendrim të kimikateve të dëmshme brenda fshikëzës. Ekspertët besojnë se pirja e duhanit shkakton rreth gjysmën e të gjitha kancereve të fshikëzës tek burrat dhe gratë.

Ekspozimi kimik

Kimikatet si ato që gjenden në plastikë mund të shkaktojnë kancer.

Ekspozimi ndaj disa kimikateve në punë mund të rrisë rrezikun e kancerit të fshikëzës. Profesionet që mund të përfshijnë ekspozimin ndaj kimikateve që shkaktojnë kancer përfshijnë punëtorët e metaleve, parukierët dhe mekanikët. Kimikatet organike të quajtura aminat aromatike lidhen veçanërisht me kancerin e fshikëzës dhe përdoren në industrinë e ngjyrave. Ata që punojnë me ngjyra, punëtorë me metale ose në prodhimin e lëkurës, tekstileve, gomës ose bojës duhet të jenë të sigurt që të ndjekin protokollet e rekomanduara të sigurisë. Pirja e duhanit rrit rrezikun edhe më shumë për këta punëtorë.

Kush është në rrezik për kancerin e fshikëzës?

Çdokush mund të sëmuret nga kanceri i fshikëzës. Kanceri i fshikëzës mund të prekë këdo, por grupe të caktuara janë në rrezik më të madh. Burrat kanë tre herë më shumë gjasa se gratë të preken nga kanceri i fshikëzës. Rreth 90% e rasteve ndodhin te njerëzit mbi 55 vjeç dhe të bardhët kanë dy herë më shumë gjasa se afrikano-amerikanët për të zhvilluar këtë gjendje.

Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun për t’u prekur nga kanceri i fshikëzës përfshijnë një histori familjare të gjendjes dhe trajtimin e mëparshëm të kancerit. Defektet e lindjes që përfshijnë fshikëzën rrisin rrezikun e kancerit të fshikëzës. Kur njerëzit lindin me një defekt të dukshëm ose të padukshëm që lidh fshikëzën e tyre me një organ tjetër në bark, kjo e lë fshikëzën e prirur ndaj infeksioneve të shpeshta. Kjo rrit ndjeshmërinë e fshikëzës ndaj anomalive qelizore që mund të çojnë në kancer. Inflamacioni kronik i fshikëzës (infeksionet e shpeshta të fshikëzës, gurët në fshikëz dhe probleme të tjera të traktit urinar që irritojnë fshikëzën) rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të fshikëzës.

Related posts

Pse nuk duhet t’i pini ilaçet asnjëherë në stomak bosh

admin

Këto pesë bimë ju ndihmojnë që të forconi ndjeshëm kujtesën

rezart morina

Sekreti i orarit të ngrënies për të rënë nga pesha

rezart morina