RTV AHIRETI
Shëndetësi

Kërcisni gishtat? Ja sa i rrezikshëm është ky zakon

kercisni-gishtat?-ja-sa-i-rrezikshem-eshte-ky-zakon

Duart janë një nga pjesët e trupit më të fuqishme që kemi.

Ata janë të përfshira në pothuajse çdo detyrë që ne bëjmë. Pra, ka kuptim që ata janë të stresuar. Ne shpesh reagojmë ndaj kësaj lodhjeje të gishtave duke u përpjekur të “çlirohemi” me një lëvizje të njohur: kërcasim gishtat. Dhe ndërsa kjo lëvizje duket ngushëlluese, shumë theksojnë se mund të mos jetë një zakon veçanërisht i dobishëm ose i shëndetshëm.

Sipas studiuesve të Universitetit të Harvardit ka disa arsye pse njerëzit kërcasin gishtat. “Shumë e shijojnë, ndërsa për të tjerët është një lëvizje e pavetëdijshme për të përballuar stresin që ndjejnë”, thotë Dr. Robert Shmerling, reumatolog dhe redaktor në Harvard Health. “Për të tjerët, përsëri, është një zakon i bezdisshëm.”

Sipas dr. Thanda Aung, asistente profesore e Departamentit të Reumatologjisë në UCLA, nuk ka prova të mjaftueshme shkencore për të shpjeguar në mënyrë adekuate mekanizmin që shkakton “krisjen” që dëgjohet kur bëjmë këtë lëvizje me gishta.

Dy skenarë mbizotërues

Skenari i parë thotë se është rezultat i “lëvizjes së të gjitha strukturave” të gishtit, si kockat, tendinat dhe ligamentet.

Skenari i dytë i mundshëm lidhet me lëngun sinovial, substanca që lubrifikon kyçet. Lëngu sinovial përmban gazra dhe, sipas dr. Aung, “çarja” mund të shkaktohet nga lëshimi i këtyre gazeve në kyçet e këmbëve.

A mund të shkaktojë artrit ky zakon?

Një studim i mëparshëm pohoi se “ata që zakonisht ‘kërcasin’ gishtat e tyre kanë më shumë gjasa të përjetojnë ënjtje të duarve dhe të kenë forcë më të ulët të kapjes”. Studiuesit vunë në dukje, megjithatë, se “nuk ka asnjë provë të qartë se ky zakon lidhet me osteoartritin.”

Si ta largoni këtë zakon?

Të shumtë janë ata që rrëfejnë se kërcitja e gishtave është një metodë e menaxhimit të stresit.

Sipas dr. Aung, ka një mënyrë për të hequr qafe këtë zakon të keq. Çelësi është të përdorni zakone të tjera që luftojnë stresin. Eksperti argumenton se ushtrimet e frymëmarrjes dhe teknikat e meditimit janë praktika që mund të jenë të dobishme. Shumë gjetje shkencore pajtohen se ka përfitime të vërtetuara fizike dhe psikologjike nga këto zakone.

Sipas kolumnistëve të Harvard Health, zhvillimi i një rutine është çelësi për të korrur përfitimet e këtyre praktikave të shëndetshme. Sa më shumë të praktikoni, aq më lehtë do të jetë t’i drejtoheni këtyre strategjive kur ndiheni të stresuar.

Dr. Aung shpjegon se kërcitja e gishtave shpesh bëhet në mënyrë të pavetëdijshme, ndaj sugjeron “të mbani duart e zëna”. Gjeni aktivitete që ju pëlqejnë, sepse kështu keni më shumë gjasa t’i përmbaheni atyre në planin afatgjatë.

Së fundi, eksperti sugjeron miratimin e “recetave” të provuara për lehtësimin e stresit, të tilla si ushqimi i shëndetshëm, ushtrimet, lidhja me të tjerët dhe regjistrimi i mendimeve në një ditar.

Related posts

Simptomat që tregojnë se kemi nevojë për vitaminën D

admin

Mjekët e qendrave shëndetësore bëjnë peticion, pasi u refuzua shpërblimi

admin

8 përfitimet shëndetësore të çajit me mente që duhet të dini

admin