RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Kompensimi i orëve të humbura në arsim, MASHTI dhe SBASHK-u sërish me mospajtime

kompensimi-i-oreve-te-humbura-ne-arsim,-mashti-dhe-sbashk-u-serish-me-mospajtime

Ndonëse që tri ditë ka nisur procesi mësimor pas grevës pesëjavësh në arsim, sërish janë shfaqur mospajtime ndërmjet Ministrisë së Arsimit dhe Sindikatës së Arsimit, Shkencës dhe Kulturës për kompensimin e orëve të humbura.

Ministria e Arsimit të martën nxori vendimin për plotësimin dhe ndryshimin e vitit shkollor 2022-2023 dhe sipas këtij vendimi ditët e humbura gjatë grevës së SBASHK-ut do të kompensohen të shtunave deri në janar të 2023.

Kompensimi do të nisë nga 15 tetor 2022.

“Tetë ditë të mësimit të pa mbajtura për parafillore dhe klasat (1-8) sipas UA-05/2022 për Kalendarin e vitit shkollor 2022-2023 do të mbahen ditëve të shtune, si në vijim:

-Në muajin tetor, 2022 mësimi mbahet më datat 15.10.2022, 22.10.2022 dhe 29.10.2022;

-Në muajin nëntor, 2022 mësimi mbahet më datat 12.11.2022 dhe 26.11.2022;

-Në muajin dhjetor, 2022 mësimi mbahet më datat 10.12.2022 dhe 24.12.2022;

-Në muajin janar, 2023 mësimi mbahet më datë 14.01.2023”.

Ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci ka theksuar se gjysmëvjetori i parë për të gjitha nivelet e arsimit parauniversitar do të përfundojë më datë 27.01.2023. Ndërkaq, pushimi dimëror për të gjitha nivelet e arsimit parauniversitar do të fillojë më datë 30.01.2023 dhe mbarojë më 03.02.2023.

“Gjysmëvjetori i dytë fillon me datë 06.02.2023. Në pesë ditë të planifikuara të pushimit pranveror sipas UA-05/2022, do të mbahet procesi mësimor në të gjitha nivelet e arsimit parauniversitar.

Përfundimi i gjysmëvjetorit të dytë do të jetë si në vijim:

–Për klasën e 12-të (maturantë) përfundon më datë 05.06.2023;

-Për klasat 9,10 dhe 11 përfundon me datë 27.06.2023;

-Për parafillor dhe klasat 1-8 përfundon më datë 30.06.2023”, ka shkruar Nagavci.

Por me këtë nuk janë pajtuar nga Sindikata e Arsimit.

Zenun Nimani nga SBASHK-u ka thënë se në bazë të kontratës kolektive, orët e humbura në grevë nuk do të zëvendësohen.

Ai në një prononcim në RTV Dukagjini ka thënë se SBASHK-u tashmë është duke bërë një planifikim për kompensimin e njësive të humbura mësimore.

“Jemi duke bërë planifikimin që brenda orëve të rregullta, të fuzionohen njësitet e humbura mësimore ku ka mundësi në mënyrë që deri në fund të vitit të arrihet deri diku plan programi mësimor”, ka deklaruar zyrtari i SBASHK-ut.

Nimani ka thënë se ka qenë e pritshme një lëvizje taktike e tillë për zëvendësimin e orëve mësimore nga Ministria e Arsimit qysh në ditën kur nuk kanë dalë pagat.

Megjithatë sqaron se opsion mbetet bashkimi i njësiteve mësimore, apo zhvillimi i tyre gjatë orëve të planifikuara për përsëritje.

“Pra mundësia është ri planifikimi i orëve mësimore në mënyrë që njësitet e humbura mësimore të barten aty ku ka mundësi dhe të bëhen nga dy, apo gjatë përsëritjeve”.

Namani thotë se aktualisht këshillat e SBASHK-ut janë kundër zëvendësimit të orëve mësimore.

Related posts

Sot shqyrtohet raporti për Kosovën në Këshill të Evropës

RTI

Këshilli Evropian ratifikon marrëveshjen, 5 miliardë euro ndihmë për Ukrainën

admin

Ekipet e ASK-së do të vazhdojnë regjistrimin e qytetarëve në 11 komuna

RTI