RTV AHIRETI
Shëndetësi

Kujdes! Mos merrni antibiotik pa nevojë

kujdes!-mos-merrni-antibiotik-pa-nevoje

Marrja e antibiotikëve dhe rezistenca antimikrobike mund të krahasohet me një rrugë të dyanshme midis kafshëve dhe njerëzve, sipas shkencëtarëve britanikë.

Rezistenca antimikrobike është aftësia e mikroorganizmave për të zhvilluar rezistencë ndaj barnave antimikrobike që janë përdorur në trajtim deri më tani.

Hulumtimet e reja zbulojnë se përdorimi i antibiotikëve te kafshët si bagëtia, derrat dhe pulat lidhet me rezistencën antimikrobike te njerëzit dhe përdorimi i antibiotikëve te njerëzit lidhet me rezistencën antimikrobike te kafshët.

Ekspertët në mbarë botën janë të vendosur të ngadalësojnë rritjen e rezistencës antimikrobike, e nxitur pjesërisht nga recetat dhe përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve.

AMR ndodh kur bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët ndryshojnë dhe nuk reagojnë më ndaj ilaçeve, përfshirë antibiotikët, që synojnë t’i trajtojnë ato.

Për shkak të kësaj, disa sëmundje janë të vështira për t’u trajtuar dhe kuruar, dhe në të njëjtën kohë rritet rreziku i përhapjes së tyre, gjë që mund të rezultojë në forma më të rënda të sëmundjes dhe në fund të fundit vdekjen e pacientit.

Studiuesit thonë se rezultatet e studimit tregojnë një nevojë urgjente për të gjetur një strategji për të luftuar përhapjen e rezistencës antimikrobike, duke u fokusuar në zhvillimin social dhe reduktimin e varfërisë globale dhe duke futur rregulla shumë më të rrepta kur bëhet fjalë për përdorimin dhe përshkrimin e antibiotikëve.

Prioritete kontradiktore

“AMR është një ‘problem i ndërlikuar’ sepse ne përballemi me prioritete kontradiktore midis një rrjeti kompleks të palëve të interesuara,” tha Qasim Allel, autori kryesor i studimit dhe bashkëpunëtor në Departamentin e Kërkimeve të Epidemiologjisë së Sëmundjeve Infektive në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër. LSHTM).

“Vendimmarrësit, si dhe zyrtarët e qeverisjes vendore, duhet të marrin një qasje vendimtare, ndërdisiplinore ndaj llojit të mbikëqyrjes dhe kontrollit të AMR që nuk do të kufizohej ekskluzivisht tek njerëzit, në mënyrë që të arrihen rezultate më të mira shëndetësore në nivel global.” ai beson.Alele.

Rezistenca antimikrobike është një kërcënim i madh për shëndetin global, me të dhënat që tregojnë se bakteret rezistente ishin përgjegjëse për 1.27 milionë vdekje në vitin 2019.

Kërkesa në rritje për ushqime dhe produkte shtazore, si dhe faktorë komplekse dhe të ndërlidhur socio-ekonomikë dhe mjedisorë, kontribuojnë në këtë problem.

Përdorimi jo i duhur i medikamenteve, përfshirë antibiotikët, antiviralët dhe antimykotikët, është një shtytës kryesor i përhapjes së rezistencës antimikrobike.

Si pjesë e studimit të ri, një ekip ndërkombëtar studiuesish, përfshirë ata nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, hetuan lidhjen midis konsumit global të antibiotikëve dhe shkallës së rezistencës antimikrobike te njerëzit dhe kafshët e përdorura në prodhimin e ushqimit që nga viti 2018. .

Ata gjithashtu morën parasysh ndikimin e faktorëve të rrezikut socio-ekonomik, shëndetësor dhe mjedisor.

Antibiotikët që u jepen kafshëve shoqërohen me një rrezik më të lartë të AMR tek njerëzit

Gjetjet e tyre sugjerojnë se përdorimi më i madh i antibiotikëve në prodhimin e ushqimit shoqërohet me rritje të shkallës së AMR tek kafshët, ndërsa përdorimi i shtuar i antibiotikëve tek njerëzit gjithashtu rrit rrezikun e AMR në popullatën njerëzore.

Studimi zbuloi gjithashtu se dhënia e antibiotikëve kafshëve që prodhojnë ushqim lidhet me një rrezik më të lartë të AMR kur ato ekspozohen ndaj sëmundjeve që prekin njerëzit, të cilat Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka identifikuar si një problem kyç.

Në të njëjtën kohë, përdorimi i shtuar i antibiotikëve në popullatën njerëzore rrit rrezikun e rezistencës antimikrobike te kafshët.

Megjithëse konsumi më i ulët i antibiotikëve vërehet në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, veçanërisht në Azi (Bangladesh, Kinë dhe Indi), ato kanë shkallën më të lartë të AMR në mesin e kafshëve që prodhojnë ushqim.

Të dhënat sugjerojnë se marrja e antibiotikëve mund të jetë një faktor rreziku dytësor për përhapjen e AMR në pjesë të caktuara të botës, thanë shkencëtarët.

Faktorët socio-ekonomikë si pabarazia e të ardhurave ose shkalla e vdekjeve për shkak të higjienës së dobët ose problemeve të zemrës janë gjithashtu përgjegjës për shkallën më të lartë të AMR tek njerëzit.

Ata që janë përgjegjës duhet të miratojnë rregulla më të rrepta për përdorimin e antibiotikëve

Leith Jakob, një nga autorët e studimit nga Shkolla e Sëmundjeve Infektive dhe Tropikale të LSHTM, beson se “dydrejtimi i vërejtur në konsumin e antibiotikëve dhe rezistenca ndaj antibiotikëve tek njerëzit dhe bagëtia, e zbuluar nga analiza e re, ofron mundësi të reja për të zbutur një rezistencë të tillë. “.

“Veprimi i shpejtë është çelësi për adresimin e asaj që është bërë shpejt një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin global në një kohë të shkurtër”, thotë Jakob.

“Ne sugjerojmë që përgjegjësit në të ardhmen e afërt të miratojnë politika dhe rregullore më të rrepta kur bëhet fjalë për përdorimin dhe përshkrimin e antibiotikëve për kafshët dhe njerëzit dhe që, veçanërisht në vendet ku vihet re rezistenca më e madhe, transparenca, përgjegjshmëria dhe vendimmarrja janë përmirësuar.”

Rezultatet e studimit u publikuan në revistën The Lancet Planetary Health.

Related posts

Ushqimet më të mira dhe ato më të këqija për zemrën, sipas mjekëve

admin

Ankthi pas moshës 40 vjeç, shenjat emocionale si dallohet dhe trajtimet e duhura

rezart morina

Afër 9 mijë raste aktive me COVID-19 në Kosovë

admin