RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Mungesa e punëtorëve në Zvicër po bën presion mbi të papunët për të ndryshuar profesionin

mungesa-e-punetoreve-ne-zvicer-po-ben-presion-mbi-te-papunet-per-te-ndryshuar-profesionin

Sipas një raporti, ka më shumë se 100,000 vende pune të paplotësuara në Zvicër

Sipas standardeve ndërkombëtare, pagesat e papunësisë janë bujare në Zvicër – zakonisht 70% e pagës. Por ato vijnë me kërkesa strikte për marrësit për të treguar se po angazhohen në veprime që konsiderohen të nevojshme për të gjetur punë. Me një numër rekord të vendeve të punës të paplotësuara, tani po u bëhet presion disave për të ndryshuar karrierën, raportoi RTS, përcjell albinfo.

Sipas një raporti, ka më shumë se 100,000 vende pune të paplotësuara në Zvicër. Në të njëjtën kohë deri në fund të dhjetorit 2022 kishte rreth 96,941 të papunë (punëkërkues të regjistruar), një numër i lartë kur bazuar në përkufizimin e Organizatës Ndërkombëtare të Punës për papunësinë – 212,000 (TM3 2022).

Ka shumë arsye pse vendet e lira të punës dhe papunësia mund të bashkëjetojnë. Njëra është papunësia fërkuese – koha që duhet për të përfunduar një punë dhe për të filluar një tjetër krijon një hendek natyror, tjetra është mospërputhja gjeografike dhe gjuhësore – një vend i lirë pune në Cyrih mund të mos i përshtatet dikujt që jeton në Gjenevë. Diskriminimi, veçanërisht në bazë të moshës, është një problem tjetër, përcjell tutje albinfo.
Megjithatë, ka gjithashtu një mospërputhje midis aftësive dhe preferencave për karrierë të punëkërkuesve dhe aftësive të kërkuara nga punëdhënësit. Fushat që përjetojnë mungesa të rënda të punëtorëve aktualisht përfshijnë kujdesin shëndetësor, mikpritjen dhe shërbimet elektrike. Në këtë kontekst, zyrat zyrtare të punësimit, agjencitë që përpunojnë pagesat e papunësisë dhe ndihmojnë me vendosjen e vendeve të punës, thuhet se po u bëjnë presion disa prej atyre të regjistruar pranë tyre që të marrin në konsideratë ndryshimin e fushës së punësimit. Dhe në raste të caktuara praktika lejohet.

Pas dy vjetëve të pasuksesshme të kërkimit të punës, një estetiste të papunë në Lozanë iu ofrua mundësia e trajnimit për një pozicion në kujdesin shëndetësor nga zyra lokale e punësimit, raportoi RTS. Fillimisht gruaja tha se nuk ishte e interesuar. Por me kalimin e kohës ajo e kishte më të vështirë të thoshte jo. Refuzimi i shpeshtë mund të shihet si jo bashkëpunues dhe të çojë në sanksione, tha ajo. Në fund të fundit, ata që nuk arrijnë të përmbushin rregullat e zyrës së punësimit rrezikojnë të humbasin pagesat e sigurimit të papunësisë.

Situata ligjore nuk është e qartë. Në parim, dikush i mbuluar nga sigurimi i papunësisë duhet të pranojë një punë pune që i ofrohet me një sërë përjashtimesh, të tilla si paga që nuk është në përpjesëtim me punën, një vend pune shumë larg shtëpisë ose kushte të tjera që konsiderohen të papërshtatshme. Por ajo që konsiderohet e papërshtatshme nga një punëkërkues mund të ndryshojë nga përkufizimi i zyrës së punësimit. /albinfo

Related posts

Gjermania bën thirrje për zbatimin e armëpushimit të arritur mes Izraelit dhe grupeve palestineze

rezart morina

Presidenti izraelit i bën thirrje Netanyahu-t të ndërpresë reformën gjyqësore

admin

Shtetet më të sigurta në botë, Shqipëria radhitet më mirë se Kosova

admin