RTV AHIRETI
Shëndetësi

Njihuni me 10 sëmundjet më të “dhimbshme” të njeriut

njihuni-me-10-semundjet-me-te-“dhimbshme”-te-njeriut

Guri në veshka dhe dhimbje koke, por jo vetëm. Këtu është lista e gjendjeve më të këqija mjekësore të hartuara nga mjekët dhe bazuar në përvojën dhe dëshmitë e pacientëve

Nuk duhet harruar se për secilën nga këto patologji ka shërim dhe medikamente që ndihmojnë.

Pas operacionit

Pozita 10: neuropatia post-kirurgjikale

Neuropatia post-kirurgjikale është një ndërlikim i rrallë i kirurgjisë. Nervoret periferike që pësojnë shtrirje, ose inflamacion mund të mbeten të dëmtuara dhe të shkaktojnë humbje të ndjeshmërisë, dhimbjes dhe dobësisë së muskujve. Ka kryesisht disa njerëz që janë të predispozuar ndaj kësaj gjendjeje që do të shkaktohet nga një sulm i sistemit imunitar kundër nervave dhe prandaj është potencialisht i shërueshëm me ilaçe imunosupresive.

Gurët

Pozita 9: gurët në veshka

Dhimbja e shkaktuar nga këto gurë (madhësia e të cilave ndryshon nga një margaritar në grurin e kripës) kthehet në akute dhe përhapet mbrapa, barku i poshtëm, zona inguinale. Më së shpeshti mjekët përshkruajnë ilaçet e dhimbjes dhe ju këshillojnë të pini shumë ujë duke pritur dëbimin spontan.

Një dhimbje shumë e zakonshme

Pozita 8: Dhimbja kronike e shpinës

Të gjithë ne herët a vonë përjetojmë dhimbjen e shpinës në jetë. Rreth 9 nga 10 njerëz shërohen shpejt, por 1% e dhimbjes bëhet kronike. Lidhur me këtë gjendje, ashpërsia e lesionit kurrizor (hernia ose protuberance vertebrale), por edhe faktorë të tjerë të tillë si ankthi. Fizioterapia e fokusuar në forcimin e muskujve është një nga trajtimet më efektive.

Pjesë e diabetit

Pozita 7: neuropatia periferike

Shkaktohet zakonisht nga diabeti, ai përshkruan dëmin e shkaktuar nga këshilla e nervave që shkojnë në gishtat e duarve, këmbëve dhe shkaktojnë dhimbjen. Ka anti-spazma që qetësojnë nervat e irrituara, por ato gjithashtu mund të shërbejnë për ushtrimin që përmirëson qarkullimin e gjakut. Nevojitet kujdes paliativ .

Nevojiten kura të herëpashershme

Pozita 6: Dhimbjet e tumorit

Disa pacientë me kancer, veçanërisht në fazën e terminalit, vuajnë shumë dhimbje. Ndër tumoret më të këqija në këtë kuptim janë ato me pankreas, tumor të trurit dhe sarkoma. Mjekët përshkruajnë kujdesin paliativ në bazë të llojit të dhimbjes dhe patologjisë.

Pas virusit ‘varicella’

Pozita 5: nevralgjia post-herpetike

Post-herpetike nevralgji është ndërlikim më e shpeshtë e herpes zoster, apo herpes, e shkaktuar nga ajo që quhet ndryshe edhe virusi i lisë. Ajo ndikon në 10% të pacientëve pas zhdukjes së Herpes: është një sëmundje e vështirë për t’u trajtuar.

Një dhimbje shumë akute

Pozita 4: Nevralgjia

Infeksionet, kanceret dhe patologjitë e tjera mund të shkaktojnë këtë dhimbje në nervin ‘trigeminal’, i cili përfshin fytyrën. Dhimbja priret të jetë e shkurtër dhe afatgjatë, por në disa raste ndodh çdo disa minuta me anën e djathtë të fytyrës së prekur më shpesh. Një trajtim i mundshëm është droga anti-spazma.

Djegia ekstreme

Pozita 3: ‘Cisti intersticial’

“Cystitis intersticial”, i quajtur gjithashtu sindroma e dhimbjes së legenit dhe fshikëzës është një sëmundje kronike që shkakton dhimbje dhe urgjencë dhe frekuenca në urinim. Pavarësisht nga emri, ‘cistiteti intersticial’ është mjaft i ndryshëm nga cistiti i zakonshëm, i shkaktuar nga bakteret specifike. Ajo është shkaktuar nga një ndryshim qelizor i mureve të fshikëzës, shkaku i të cilit është ende i panjohur. Pacientët raportojnë se ndjejnë një djegie të fortë në zonën e legenit. Në raste ekstreme, pacientët mund të urinojnë deri në 60 herë në ditë. Terapia përfshin stimulimin e nervave dhe medikamentet anti-inflamatore.

Sëmundja “e dhimbjes”

Pozita 2: Sindroma e dhimbshme rajonale komplekse

IASP (Shoqata Internacionale për e Studimin e dhimbjes) përcakton sindroma komplekse rajonale të dhimbjes (CRPS ose refleks distrofi simpatike) ose distrofi, si një gjendje kronike ose dhimbje e karakterizuar në pjesë të lokalizuara të trupit, të cilat mund të jetë spontane. Kjo ndodh në një nga gjymtyrët pas traumave ose lëndimeve të thjeshta, madje edhe një shtrembërim të kyçit të këmbës ose një krah të thyer. Dhimbja dhe ënjtja fillojnë në një zonë të vogël dhe pastaj përhapen në të gjithë gjymtyrët, duke shkaktuar që ajo të ndihet “e ndezur”. Rehabilitimi, trajtimi dhe neurostimulimi janë terapitë më të përdorura.

Fatkeqësisht e ditur

Pozita 1: Dhimbje e fortë koke

Më shumë se një efekt të mëdha negativ në migrenë, dhimbja e kokës prodhon një dhimbje të mprehtë që është i përqendruar zakonisht rreth njërit sy apo njërën anë të kokës dhe episodet ndodhin për javë apo muaj. Ajo është mbiquajtur dhimbje koke për “vetëvrasje” dhe kjo tregon se është e gjatë. Pacientët raportojnë se duan të godasin kokën e tyre kundër një muri për të parandaluar vuajtjet e tyre.

Related posts

Si të parandaloni kapsllëkun: Përshpejtoni “zorrët dembelë” duke përdorur mjete natyrale

admin

4 gabimet më të shpeshta në përdorimin e ilaçeve

admin

Edhe sytë digjen nga dielli! Çfarë duhet bërë për të shmangur pasojat

rezart morina