RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

OKB-ja shënon Ditën e 1-rë Ndërkombëtare kundër Islamofobisë

okb-ja-shenon-diten-e-1-re-nderkombetare-kunder-islamofobise

Kombet e Bashkuara të premten përkujtuan Ditën e parë Ndërkombëtare për Luftimin e Islamofobisë me një ngjarje të veçantë në Sallën e Asamblesë së Përgjithshme, ku folësit theksuan nevojën për veprim konkret përballë urrejtjes, diskriminimit dhe dhunës në rritje kundër muslimanëve.

Vëzhgimi pasoi miratimin unanim të një rezolute të Asamblesë vitin e kaluar që shpalli 15 marsin si ditë ndërkombëtare, duke bërë thirrje për dialog global që promovon tolerancën, paqen dhe respektin për të drejtat e njeriut dhe diversitetin fetar.

Siç tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, gati dy miliardë muslimanë në mbarë botën – të cilët vijnë nga të gjitha cepat e planetit – “pasqyrojnë njerëzimin në të gjithë diversitetin e tij madhështor. Megjithatë, ata shpesh përballen me fanatizëm dhe paragjykim thjesht për shkak të besimit të tyre.”

Gjithashtu, gratë muslimane gjithashtu mund të pësojnë “diskriminim të trefishtë” për shkak të gjinisë, përkatësisë etnike dhe besimit të tyre.

Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Csaba Kőrösi tha se islamofobia i ka rrënjët në ksenofobinë, ose frika nga të huajt, e cila reflektohet në praktikat diskriminuese, ndalimet e udhëtimit, gjuhën e urrejtjes, ngacmimin dhe shënjestrimin e njerëzve të tjerë.

Ai u kërkoi vendeve të mbështesin lirinë e fesë ose besimit, e cila është e garantuar sipas Paktit Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike.

“Të gjithë ne mbajmë përgjegjësi për të sfiduar islamofobinë ose çdo fenomen të ngjashëm, për të thirrur padrejtësinë dhe për të dënuar diskriminimin e bazuar në fe ose besim – ose mungesën e tyre”, shtoi ai.

Kőrösi tha se edukimi është çelësi për të mësuar pse ekzistojnë këto fobi dhe mund të jetë “transformues” në ndryshimin e mënyrës se si njerëzit e kuptojnë njëri-tjetrin.

Urrejtja në rritje me të cilën përballen muslimanët nuk është një zhvillim i izoluar, tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres.

“Është një pjesë e pashmangshme e ringjalljes së etno-nacionalizmit, ideologjive supremaciste të bardha neo-naziste dhe dhunës që synon popullatat e cenueshme, duke përfshirë muslimanët, hebrenjtë, disa komunitete të pakicave të krishtera dhe të tjerë,” shtoi ai.

“Diskriminimi na pakëson të gjithëve. Dhe është detyrë e të gjithëve ne të ngrihemi kundër tij. Ne nuk duhet të jemi kurrë kalimtarë të fanatizmit.”

Duke theksuar se “ne duhet të forcojmë mbrojtjen tonë”, Guterres theksoi masat e OKB-së si një plan veprimi për të mbrojtur vendet fetare. Ai bëri thirrje gjithashtu për rritjen e investimeve politike, kulturore dhe ekonomike në kohezionin social.

“Dhe ne duhet të përballemi me fanatizmin kudo dhe kurdo që ai ngre kokën e tij të shëmtuar. Kjo përfshin punën për të trajtuar urrejtjen që përhapet si zjarr në internet.” shtoi ai.

Related posts

Nis takimi Kurti, Borrell dhe Lajçak

rezart morina

Policia: Situata në veri gjatë natës e qetë

rezart morina

Borrell pas takimit me Ramën: Vendeve të BE-së po u humb durimi nga tensionet Kosovë-Serbi

rezart morina