RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Përqindja e lindjeve jashtëmartesore në Evropë dhe SHBA

perqindja-e-lindjeve-jashtemartesore-ne-evrope-dhe-shba
Përpara viteve 1960, lindjet jashtë martese përfaqësonin më pak se 5% të totalit në shumicën e vendeve evropiane. Tani, më shumë se gjysma e fëmijëve të lindur në Francë – dhe 10 vende të tjera evropiane – kanë prindër të pamartuar. SHBA-ja në tërësi nuk është përfshirë në statistika, por ka ndryshime thelbësore midis shteteve.

Jo shumë kohë më parë, stigma sociale dhe fetare iu bashkangjitej fëmijëve të lindur jashtë martese në Evropë, ku përqindja e lindjeve jashtë martese në shumicën e vendeve evropiane ishte më pak se 5% deri në mesin e shekullit të 19-të, por kjo ka ndryshuar në mënyrë drastike gjatë dekadave të fundit.

Nga tetë vendet e tjera ku lindjet jashtë martesës janë më të mëdha se ato mbrenda, gjashtë janë përsëri në veri ose perëndim të Evropës. Ato janë, në këtë rend nga më e larta e poshtë: Norvegjia (58.5%), Portugalia (57.9%), Suedia (55.2%), Danimarka (54.7%), Holanda (53.5%) dhe Belgjika (52.4%). Dy përjashtimet janë Sllovenia (57.7%), e cila është pothuajse perëndimore, dhe Estonia (53.7%), e cila është pothuajse nordike.

Shifrat mbeten në të dyzetat më të larta në Republikën Çeke (48.5%), MB (48.2%), Finlandë (47.7%) dhe Spanjë (47.6%) dhe në të dyzetat e ulëta në Austri (41.2%) dhe Sllovaki (41.0). %).

Rritja e lindjeve jashtë martesës nuk kufizohet vetëm në Evropë; është një fenomen paralel në SHBA, i cili ka shkuar nga 3.8% e fëmijëve të lindur jashtë martese në vitin 1940 në 40.7% në 2018. Kjo shifër e vendos SHBA-në në të njëjtën vend me Sllovakinë apo Austrinë. Megjithatë, si në Evropë, ka një ndryshim të madh rajonal brenda SHBA-së.

Në mbarë botën, 15% e fëmijëve lindin jashtë martese

Sipas Joseph Chamie, një ish-drejtor i Divizionit të Popullsisë së OKB-së, i cili u citua në vitin 2017, nga 140 milionë lindjet në mbarë botën në vitin e kaluar, rreth 15% (21 milionë) ishin jashtë martese. Shkalla ndryshonte shumë në mbarë botën. Më pak se 1% e lindjeve ishin jashtë martese në Kinë, Indi dhe shumë vende tradicionalisht muslimane. Megjithatë, në pjesën më të madhe të Amerikës Latine, duke përfshirë Brazilin, Meksikën dhe Kolumbinë, më shumë se 60% e fëmijëve kanë lindur jashtë martesës – një ndryshim i jashtëzakonshëm nga vetëm disa dekada më parë.

Shifni statistikat e fundit për vitet 2017-2021

Related posts

Hovenier i quan të papranueshme kërcënimet e policëve në veri

rezart morina

Presidenti Erdoğan diskuton konfliktin Izrael-Palestinë me Mbretin e Jordanisë

rezart morina

Senatori amerikan kërkon publikimin e raportit për vrasjen e gazetares Abu Akleh

admin