RTV AHIRETI
Artikuj

Shkenca i jep fund polemikes…A janë gratë më pak të korruptuara në politikë sesa burrat?

shkenca-i-jep-fund-polemikes…a-jane-grate-me-pak-te-korruptuara-ne-politike-sesa-burrat?

Shumë njerëz besojnë se gratë janë më pak të korruptuara dhe kanë kritere më të larta morale për shkak të standardeve me rrënjë të thella në shoqëri që mësojnë vajzat të rriten të bindura, të qeta dhe me natyrë të mirë. Këto standarde klasifikojnë gratë si “gjini më e sinqertë” dhe më e vëmendshme për interes publik.

Sidoqoftë, disa e konsiderojnë këtë besim si një paragjykim të hapur seksist për gratë, pasi nuk ka gjasa – sipas këtij besimi – që një grua të pranojë një ryshfet ose të ofrojë përfitimin e saj personal për interesin publik, por studimet kanë treguar tashmë që pjesëmarrja e grave në pushtet është mënyrë efektive për të luftuar korrupsionin.

A janë gratë vërtet më pak të korruptuara?

Sipas një studimi të Bankës Botërore të titulluar “Korrupsioni dhe Gratë në Qeveri”, gratë kanë standarde më të larta në sjelljen etike dhe ato duket se janë më të shqetësuara për të mirën publike. Studimi arriti në përfundimin se nivelet e larta të pjesëmarrjes së grave në qeveri shoqërohen me nivelet më të ulta të korrupsionit. Gratë në pushtet sjellin përfitime më të mëdha shoqërore.

Refuzimi i grave për korrupsionim nuk është i kufizuar vetëm në politikë, por shtrihet në të gjitha fushat e jetës.
Kjo hipotezë u provua nga një studim nga Universiteti Rice i titulluar “Korrupsioni, Gjinia dhe Konteksti Institucional”, i cili mblodhi të dhëna nga vendet rreth botës për të matur shkallën e pjesëmarrjes së grave në praktika korruptive dhe tolerancën e tyre në kontekste të ndryshme. Studimi thotë se gratë në vendet demokratike me nivele përgjithësisht të ulëta të korrupsionit janë më pak të prirura për korrupsion dhe kanë më pak të ngjarë të tolerojnë korrupsionin sesa politikanët meshkuj.

Studimi tregon se gratë mund të ndihen më të lidhura me normat politike të shoqërisë në të cilën punojnë, por inkuadrimi i më shumë prej tyre në politikë në vendet më të korruptuara nuk do të zvogëlojë korrupsionin, pasi ndikimi i tyre është shumë i kufizuar, por punësimi në shërbimet publike në vendet më pak të korruptuara mund të zvogëloj korrupsionin sistematik.

Duket se refuzimi i grave për korrupsion nuk është i kufizuar në politikë, por shtrihet në të gjitha fushat e jetës publike. Sipas Transparencës Ndërkombëtare, gratë kanë më pak të ngjarë të ryshfetit në biznes.

Një sondazh i pronarëve të bizneseve dhe menaxherëve në Republikën e Gjeorgjisë zbuloi – në faqen e internetit të organizatës – që kompanitë në pronësi ose të menaxhuara nga gratë paguajnë ryshfet në rreth 5% të transaksioneve të tyre qeveritare, ndërsa përqindja dyfishohet dhe arrin 11% në kompanitë e drejtuara nga një pronar ose menaxher mashkull.

Gratë janë viktimat e para të korrupsionit

Ekziston një hipotezë se gratë janë më pak të përfshira në korrupsion, sepse ato janë viktimat e para të sistemit të korruptuar, sipas Transparencës Ndërkombëtare, pasi sistemi ligjor i korruptuar përforcon diskriminimin ekzistues gjinor në shumë vende.

Në shoqëritë ku sistemi i zbatimit të ligjit është i korruptuar, gratë dhe pakicat e tjera preken rëndë kur merren me çështje të martesës, divorcit, kujdestarisë së fëmijëve, pavarësisë financiare, të drejtave pronësore, abuzimit në familje dhe përdhunimit, si dhe punës dhe pagave të pabarabarta.

Sipas Bankës Botërore, gratë kanë marrë vetëm tre të katërtat e të drejtave ligjore të një burri në fusha që kanë pasoja të rëndësishme për statusin ekonomik të grave, të tilla si liria e lëvizjes, fillimi i punës, marrja e pagës, martesa, lindja e fëmijëve, menaxhimi i biznesit, menaxhimi i aseteve dhe pensioni.

Gratë vuajnë nga korrupsioni në një masë të madhe për shkak të marrëdhënieve të pabarabarta të pushtetit midis burrave dhe grave. Korrupsioni rrit dinamikën e pushtetit, e cila kufizon aksesin e grave në burime publike, informacione dhe vendimmarrje dhe forcon diskriminimin social, kulturor dhe politik. Shantazhi seksual është një nga format më të rënda të korrupsionit që ndodh. Një grua është viktima e saj dhe është rezultat i abuzimit të pushtetit për të marrë një avantazh ose avantazh seksual, sipas të dhënave nga Qendra Ndërkombëtare e Studimeve Wilson.
Korrupsioni i shfrenuar bën që nëntë nga dhjetë vajza në botë të presin ngacmime dhe diskriminime seksuale nëse ato bëhen udhëheqëse ose lidere, sipas një sondazhi të kryer nga “Plan International” të botuar në faqen e internetit të Reuters.

Pretendimi se gratë janë më pak të prekshme nga korrupsioni sesa burrat mund të jetë i diskutueshëm, megjithatë është e padiskutueshme që rritja e pjesëmarrjes së grave është e nevojshme për të zgjidhur problemin, sepse kërkimi i lidhjes midis barazisë gjinore dhe korrupsionit është thelbësor për gjetjen e politikave dhe praktikave që e eliminojnë atë.
/Mesazhi.com/aljazeera.net

Related posts

Ndërron jetë myftiu i Trakisë, Ahmet efendi Mete

admin

Gjermania bën gati draftin për lehtësimin e marrjes së nënshtetësisë

admin

Tre hafëzë të rinj i shtohen Prishtinës

rezart morina