RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Si ndikon ushqimi në mendjen tonë

​si-ndikon-ushqimi-ne-mendjen-tone

Ushqimi mund të përdoret nga njerëzit për të rregulluar ose rivendosur 3 ekuilibra “jetikë” të ndryshëm. Është ajo thjesht fiziologjike që kemi të përbashkët me kafshët, në të cilën akti i të ngrënit është i lidhur ngushtë me nevojat energjetike të organizmit. Por të paktën dy karakteristika të tjera të species njerëzore mund të identifikohen.

Në fakt, ne nuk hamë vetëm për të ushqyer veten, por, duke qenë se jemi të pajisur me vetëdije, ne i japim shumë kuptime kulturore dhe afektive ushqimit. Ne e përdorim atë, për mirë ose për keq, për të ripërcaktuar ekuilibrin dhe përkatësinë tonë shoqërore dhe për të menaxhuar gjendjet tona emocionale.

Ushqimi dhe psikika janë të lidhura ngushtë me këto dy nivele. Kjo e bën përgatitjen, ofrimin dhe konsumimin e ushqimit një akt potencial krijues, komunikues, organizativ, politik, fetar, afektiv, publik ose intim dhe privat në varësi të rrethanave.

Ingranazhi i tretë i sistemit kompleks të vetërregullimit të përfaqësuar nga të ushqyerit është ai i emocioneve. Në fakt, në shumë nivele ne njerëzit i japim kuptime emocionale ushqimit. Nga ushqimi i rehatshëm në të cilin strehohemi kur jemi në vendgrumbullim, te ushqimi i ofruar në shenjë dashurie, te pjata që na kujton një moment veçanërisht të dashur.

Related posts

​Katër pije të thjeshta që duhet t’i konsumoni nëse keni anemi

admin6

Hunda ju është bllokuar, por nuk jeni i ftohur: Ndoshta bëhet fjalë për këtë sëmundje

rezart morina

Ilaç i ri premtues për trajtimin e migrenës

admin