RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si t’i ndihmoni fëmijët të përballen me ndjenjat e zemërimit

si-t’i-ndihmoni-femijet-te-perballen-me-ndjenjat-e-zemerimit

Disa nga faktorët kryesorë që shkaktojnë agresionin e fëmijëve janë gjenetika, abuzimi seksual ose fizik, ngacmimi, përkatësia në një shtëpi apo familje të dhunshme dhe ekspozimi ndaj dhunës në filma dhe television.

Por, në të vërtetë është normale që fëmijët të sillen në mënyrë agresive, veçanërisht të vegjëlit dhe adoleshentët. Kjo pasi në këtë fazë ata janë të mbytur nga emocione të forta. Megjithatë, agresioni i tepruar nuk është një shenjë e shëndetshme.

Mësojini fëmijët se zemërimi është i natyrshëm.

Shpjegojuni të vegjëlve se zemërimi është një emocion që lind kur ndihemi të frustruar, të zhgënjyer ose të lënduar. Mësojini se zemërimi është diçka që të gjithë të rriturit dhe fëmijët e ndiejnë. Edhe foshnjat gjithashtu. Ndihmojini të kuptojnë ndërsa zemërimi është një reagim i natyrshëm, ka mënyra që ai të shprehet në mënyra të shëndetshme dhe jo të shëndetshme.

Shprehje të shëndetshme dhe jo të shëndetshme të zemërimit .

Hapi tjetër është t’u mësoni fëmijëve se zemërimi mund të shprehet në mënyra adaptive (fjalë të kujdesshme dhe zgjidhje të problemeve) ose në mënyra jopërshtatëse (të bërtitura, të bëhesh fizikisht ose të qenit agresiv).

Ndihma e fëmijëve për të kuptuar shprehjet e shëndetshme të zemërimit do t’u japë atyre vetëbesim, do t’u mësojë atyre ndërveprime pozitive shoqërore dhe do t’i ndihmojë ata të vetërregullojnë emocionet konfuze.

Mësoni për arsyet e zemërimit

Ndihmojini fëmijët të kuptojnë pse janë të zemëruar. Ndihmojini të identifikojnë se cila është situata që i ka shtyrë të reagojnë. Çfarë nevoje nuk plotësohet? Kush apo çfarë i zhgënjen ata? Kjo i ndihmon fëmijët të krijojnë një pikëpamje të ndërgjegjshme për zemërimin dhe pse po ndodh.

Zgjidhja e problemit mënyra për të reduktuar zemërimin

Mësojini fëmijëve mënyra për të zgjidhur problemin e zemërimit të tyre. A ka nevojë situata për një kompromis Apo nëse zemërimi i fëmijës suaj mund të jetë lodhje, uri ose përgjumje? “A mendoni se jeni të uritur? Apo jeni të përgjumur? A mund të jetë kjo arsyeja pse je i çmendur tani?”

Përdorni biblioterapi

Gjetja e librave mbi zemërimin, ndjenjën e tërbuar ose të frustruar mund të jetë mënyra argëtuese dhe e dobishme për të arritur dhe mësuar të vegjëlit rreth emocioneve të vështira.

Studimet tregojnë se përdorimi i librave mund t’i ndihmojë fëmijët të thellojnë inteligjencën e tyre emocionale, të fitojnë njohuri dhe të mësojnë mënyra të reja për zgjidhjen e problemeve. Pra, kaloni kohë duke lexuar një libër dhe përdorni historinë për të ndezur një diskutim me fëmijën tuaj

Bëhuni një model i shëndetshëm

Sigurohuni që të merrni kohë për të modeluar këto strategji sa herë që mundeni. Kur i tregoni fëmijës tuaj ndjenjat tuaja të zemërimit, si i shprehni ato në mënyra të shëndetshme dhe problemi zgjidh situatën në mënyrë që zemërimi juaj të reduktohet, ju përforconi grupin e tyre të aftësive në zhvillim.

Related posts

Kapilarët e kuq në fytyrë, si t’i trajtoni

admin

Çaji me ananas dhe kanellë për të humbur peshë

admin

Efektet e frutave vajore në shëndet

admin