RTV AHIRETI
Shëndetësi

5 arsye që tregojnë pse filli dentar është kaq i rëndësishëm për higjenën tuaj dentare

5-arsye-qe-tregojne-pse-filli-dentar-eshte-kaq-i-rendesishem-per-higjenen-tuaj-dentare

Larja e dhëmbëve është një zakon i zakonshëm. Filli dentar mbetet më pak i përdorur. Në fakt, duket se 40% e të rriturve e shpenzojnë atë çdo ditë dhe 20% nuk e përdorin kurrë. Por pse dentistët e rekomandojnë gjithmonë atë?

E bën buzëqeshjen tuaj më të bukur. Përdorimi i rregullt i dhëmbëve me fill është një mënyrë fantastike për të përmirësuar shkëlqimin e përgjithshëm të dhëmbëve tuaj. Kombinoni një buzëqeshje të ndritshme me pamjen e mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm dhe keni një recetë për një buzëqeshje që ka fuqi të vërtetë qëndruese.

Mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit. Nuk zvogëlon inflamacionin oral por edhe inflamacionin kronik. Periodontiti (inflamacioni i mishrave të dhëmbëve) shoqërohet me inflamacion sistemik. Duket se mbajtja e gojës tuaj të shëndetshme mund të ndihmojë në reduktimin e komponimeve inflamatore si proteina C-reaktive që qarkullojnë në të gjithë trupin dhe nxisin flakët e inflamacionit kronik.

Mund të ndihmojë në mbështetjen e sistemit imunitar.Inflamacioni kronik është i dëmshëm dhe, me kalimin e kohës, pengon sistemin tuaj imunitar. Për shembull, hulumtimet tregojnë se pacientët me sëmundje inflamatore të zorrëve shpesh përjetojnë ndryshime në shëndetin e tyre oral për herë të parë përpara se të shfaqen simptomat gastrointestinale.

Mund të përmirësojë shëndetin e zemrës. Një nga rreziqet tinëzare të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve është se duket se luan një rol në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Hulumtimet e fundit zbulojnë se ju keni një shans 20% më të lartë për të zhvilluar sëmundje të zemrës nëse keni sëmundje të mishrave të dhëmbëve. Një teori është se sëmundja e mishrave të dhëmbëve stimulon ngushtimin e arterieve, duke çuar në sëmundje kardiovaskulare.

Redukton rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Kush nuk i frikësohet zhurmës së një stërvitje dentare? Dentistët e dinë se përdorimi i fillit me fill është një hap vendimtar në shmangien e prishjes së dhëmbëve. Një copë karamele ngjitëse e bllokuar midis dy dhëmbëve mund të shkaktojë formimin e pllakës, e cila shkakton prishjen e dhëmbëve brenda dy ditësh. Shmangni zhurmën e një stërvitje duke përdorur fill një herë në ditë.

Related posts

​Metoda të lehta shëndetësore për të pasur sukses në këtë vit

admin

Shkenca me lajm të mirë për personat që pinë kafe shpesh

admin

Vuani nga djersitja gjatë natës, mësoni sëmundjet që po ju paralajmëron

admin