RTV AHIRETI
Shëndetësi

6 mënyra si stresi mund të ndikojë në shëndetin tuaj

6-menyra-si-stresi-mund-te-ndikoje-ne-shendetin-tuaj

Sistemet kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes

Stresi shpesh është një sinjal që trupi ynë të punojë më shumë për t’i shpëtuar çdo gjëje të frikshme që po vjen pas nesh. Fatkeqësisht, mund të shkaktojë mjaft probleme shëndetësore nëse kjo gjendje urgjence vazhdon për një kohë të gjatë.

Ulja e aktiviteteve fizike

Keni vënë re ndonjëherë sa rrëshqet rutina juaj e palestrës kur jeni të stresuar? Vini re se gjatë kohës që jeni në shtëpi, gjithçka që dëshironi të bëni është të rrini para ekranit ? Ka një arsye të mirë për këtë.

Sipas mjekëve, rraskapitja juaj nuk është thjesht imagjinata juaj. Në të vërtetë, stresi mund të ketë një ndikim masiv në sa energji keni. Kjo ndjenjë mund ta bëjë më të vështirë ushtrimin kur jeni në shtëpi, edhe nëse do t’ju ndihmojë në lehtësimin e stresit.

Sistemi nervor qendror dhe hormonet

Kur jeni të stresuar, truri juaj e vë sistemin tuaj nervor qendror në një gjendje paniku. Ky proces fillon prodhimin e adrenalinës dhe kortizolit në gjëndrat mbiveshkore, e cila nga ana tjetër, përmirëson rrahjet e zemrës tuaj dhe marrjen e oksigjenit, kështu që organet tuaja kryesore janë të gjitha të përgatitura dhe të gatshme për të shkuar.

Metabolizmi

Falë evolucionit, trupat tanë janë të vështirë për të ruajtur yndyrën kur stresohen. Ideja është që në raste urgjence, trupat tanë të paktën do të ruajnë një lloj ruajtjeje ushqimi mbi ne. Fatkeqësisht, kjo nuk është aq e dobishme në botën e sotme, ku ne nuk kemi nevojë saktësisht të mbijetojmë nga një uri.

Falë gjithë asaj kortizoli në rrjedhën tuaj të gjakut, trupi juaj do të zgjedhë të mbajë dhjamin në vend që ta djegë atë për energji. Ky proces mund të zhvillojë yndyrën e tepërt të barkut dhe dhjamin e përgjithshëm të trupit qendror të gjitha këto lidhen me të gjitha llojet e problemeve shëndetësore, siç janë niveli i rritur i kolesterolit dhe presioni i gjakut.

Shendeti mendor

Shëndeti ynë mendor ndërthuret fort me shëndetin tonë fizik. Pra, nuk duhet të çuditet që kur stresi ndikon në trurin tonë, do të ndikojë gjithashtu në aftësinë tonë për të mbajtur mendim pozitiv në kohë krize. Mbi të gjitha, si mund të kujdesemi për trupin tonë nëse truri ynë nuk është i shëndetshëm dhe i lumtur?

Modelet e gjumit

A e keni vënë re sa e vështirë është të bini në gjumë kur jeni stresuar? Dhe kur më në fund bëni, ju pëlqen të mos pushoni kurrë? Rezulton. Nuk është vetëm imagjinata juaj stresi ndikon në gjumin tuaj.

Related posts

COVID-19 ende i pranishëm në Kosovë

admin

Operacionet në zemër! Ministria e Shëndetësisë ende nuk i ka dhënë zgjidhje problemit

admin

Këta persona preken më së shumti nga problemet e zemrës

admin