RTV AHIRETI
Shëndetësi

A e dini se stresi zvogëlon trurin tuaj mes faktorëve të tjerë të fshehur? Ja se çfarë thonë ekspertët

a-e-dini-se-stresi-zvogelon-trurin-tuaj-mes-faktoreve-te-tjere-te-fshehur?-ja-se-cfare-thone-ekspertet

Truri është organi më kompleks dhe më tërheqës në të gjithë trupin tonë. Pa të, ne nuk mund të qëndrojmë gjallë pasi është qendra kryesore e kontrollit për të gjithë trupin tonë. Ai kontrollon gjithçka, nga emocionet deri te funksionet tona motorike. Megjithatë, truri nuk është i përsosur. Ajo ka nevojë që ne ta kontrollojmë atë me vetëdije në mënyrë që të mund të kontrollojë pjesën tjetër të trupit tonë.

Stresi ndryshon strukturën e trurit

Pjesë të ndryshme të trurit kontrollojnë rajonet e përdorura për vendimmarrje dhe zgjidhje të problemeve. Gjatë periudhave të stresit të lartë, këto rajone nuk janë në gjendje të komunikojnë informacionin që u nevojitet. Kjo është ajo që e bën një person të ndihet i “mbërthyer” në një cikël stresi. Truri prodhon më pak lëndë të nevojshme për vendimet dhe zgjidhjen e problemeve.

Kjo shkakton një çekuilibër në tru që mund të ketë ndryshime të përhershme në strukturën e trurit nëse stresi vazhdon të jetë kronik. Kjo është kur stresi zhvillohet në çrregullime më serioze të shëndetit mendor.

Stresi zvogëlon trurin tuaj

Ajo që ndodh është se kur jeni të stresuar, pjesë të rëndësishme të trurit si ato që lidhen me emocionet, metabolizmin dhe kujtesën tkurren. Kjo është arsyeja pse oreksi juaj ndryshon, disponimi juaj është kudo, dhe ju duket se nuk mbani mend asgjë. Ka më pak vend për këto gjëra të rëndësishme pasi truri juaj po e mbush hapësirën me atë që mendon se i nevojitet për të mbijetuar në stres.

Tkurrja e trurit ka të ngjarë edhe për njerëzit e shëndetshëm kur ekspozohen ndaj stresorëve intensivë. Kjo e bën edhe më të vështirë trajtimin e stresit dhe përballimin e stresit të ardhshëm.

Stresi vret qelizat e trurit

Hulumtimet sugjerojnë se stresi kronik mund të vrasë edhe neuronet e reja në hipokampusin e trurit, i cili është përgjegjës për të mësuarit, kodimin e kujtesës, konsolidimin e kujtesës dhe lundrimin në hapësirë.

Hipokampusi gjithashtu prodhon neurone, por ajo që ndodh në periudha stresi është se çdo neuron i ri që ai zhvillon, si çdo njohuri e re e mësuar, ka më shumë gjasa të vdesë brenda një jave. Kjo e bën më të vështirë mbajtjen e diçkaje dhe ecjen përpara.

Shkenca dhe Fuqia

Hulumtimet mbi stresin dhe efektin e tij në trup dhe tru na kanë magjepsur gjithmonë. Ne mendojmë se duke kuptuar se si funksionon stresi atëherë, ne mund ta eliminojmë dhe deri më tani, kjo është vërtetuar! Duke u ndërgjegjësuar për stresin tonë, ne mund ta kontrollojmë dhe ta eliminojmë atë.

Sa më shumë të zbulojë shkenca, aq më shumë bëhet e qartë se psikologjia mund të përdoret për të na dhënë fuqi mbi trurin tonë kompleks. Vetëm ne mund ta nxjerrim trurin tonë nga modaliteti i mbijetesës dhe ta sigurojmë atë se gjithçka është në rregull, në mënyrë që të mund të kthehet në funksionet optimale. Në fund të fundit, stresi bazohet në mendime, dhe mendimet janë vetëm mendime, jo realitet. /revistapsikologji

Related posts

Eliminoni 10 “vrasësit” e zemrës nëse doni të jetoni deri në njëqind vjet

admin

Ndryshimet klimatike po kontribuojnë në zhvillimin e mikrobeve të rrezikshme në organizëm

rezart morina

5 çajra pastrues për të luftuar fryrjen dhe stresin

rezart morina