RTV AHIRETI
Pytje & Përgjigje

A lejohet të kryejmë ndërhyrje kirurgjikale për heqjen e shenjës nga fytyra?

a-lejohet-te-kryejme-nderhyrje-kirurgjikale-per-heqjen-e-shenjes-nga-fytyra?

Pyetja:

A lejohet të kryejmë ndërhyrje kirurgjikale për heqjen e shenjës nga fytyra?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Operacioni për të hequr disa deformime që mund të shfaqen në trup është i lejueshëm, për sa kohë që operacioni nuk do të çojë në një dëm më të madh që ndikon në trupin ose shëndetin e pacientit. Nëse vërtetohet, bazuar në mendimin mjekësor, se nuk do të ketë dëm nga një operacion i tillë, nuk ka asgjë të keqe ta bësh atë.

Shejh Ibn Baz u pyet: Unë jam një djalë i ri, tetëmbëdhjetë vjeç dhe jam gati të martohem. Unë kam një plagë në fytyrën time, e cila më bën të ndihem e turpshme para njerëzve. A lejohet që të bëj një operacion në fytyrën time për të mos u dukur i shpërfytyruar para njerëzve? Ai u përgjigj: Nëse ka ndonjë mbresë nga lija në fytyrë, ose ndonjë gjë tjetër në fytyrë që e shpërfytyron atë, nëse mjekët kanë ndonjë mënyrë për t’i hequr këto plagë dhe për ta lehtësuar pacientin nga ky shpërfytyrim, nuk ka asgjë të keqe me këtë…” [1]
Komisioni i Përhershëm është pyetur për një të ri, i cili kishte një dalje të dukshme në gjoks. Ata u përgjigjën: Është e lejuar për ju që të bëni një operacion estetik për të hequr këtë zgjatje, nëse ka shumë gjasa që procedura të jetë e suksesshme dhe të mos shkaktojë ndonjë dëm që do të jetë më i madh ose i barabartë me përfitimin e kërkuar.” [2] Allahu e di më së miri.

islamqa

———————————

[1] Shejh Ibn Baz,”Fataua Nur ala ed-Darb” 20/307

[2] vëll. 1 25/63

Related posts

Cili është gjykimi për faljen ngjitur me tjetrin në namazin me xhemat?

admin

A ka raste kur divorci nuk është valid?

admin

A lejohet ndërrimi i gjinisë në islam?

admin