RTV AHIRETI
Pytje & Përgjigje

A lejohet të përdorim tableta të vitaminës C për ta ndryshuar ngjyrën e lëkurës?

a-lejohet-te-perdorim-tableta-te-vitamines-c-per-ta-ndryshuar-ngjyren-e-lekures?

Pyetja:

A lejohet të përdorim tableta të vitaminës C për ta ndryshuar ngjyrën e lëkurës?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Së pari: Nuk ka asgjë të keqe të ndryshosh ngjyrën e lëkurës nga e errët në të hapur, duke përdorur kremra apo preparate kozmetike dhe të ngjashme, nëse ndryshimi është i përkohshëm. Por nëse ndryshimi i ngjyrës së lëkurës bëhet i përhershëm, kjo nuk lejohet, pavarësisht nëse mënyra se si bëhet kjo është përmes procedurave kozmetike apo metodave të tjera, sepse kjo është nën titullin ndryshimi i krijimit të Allahut, i Lartësuar qoftë Ai.
Shejh Ibn Uthejmin u pyet: Cili është gjykimi i kremrave për zbardhjen e lëkurës? A ka ndonjë gjë të keqe me to për gratë?
Ai u përgjigj: Nëse zbardhja është e përhershme, kjo nuk lejohet, sepse kjo është e ngjashme me tatuazhin dhe rrjedhjen e dhëmbëve. Por nëse është duke e zbardhur fytyrën për një periudhë të kufizuar kohore, atëherë kur të lahet ajo do të zhduket, nuk ka asgjë të keqe në këtë. [1]
Ai u pyet gjithashtu: Kohët e fundit janë shfaqur ilaçe të cilat e bëjnë një grua me lëkurë të errët të duket më e lehtë. A është haram përdorimi i tyre apo i barnave të ngjashme, në kuptimin e ndryshimit të krijimit të Allahut?
Ai u përgjigj: Po, është haram, nëse ndryshimi i ngjyrës së lëkurës është ndryshim i përhershëm, sepse është i ngjashëm me tatuazhin, dhe Pejgamberi ﷺ shau gruan që bën tatuazhe dhe gruan që i ka bërë ato. Përsa i përket heqjes së një defekti, si p.sh. nëse ka një nishan të zi të shpërfytyruar në lëkurë, dhe personi përdor diçka për ta hequr atë, nuk ka asgjë të keqe me këtë… [2]
Së dyti: Vitamina C konsiderohet si një nga vitaminat më të rëndësishme që i nevojitet trupit të njeriut për të formuar enët e gjakut, kërc, muskujt dhe kolagjenin në kocka. Meqenëse trupi nuk prodhon vitaminë C, individi duhet ta marrë atë nga dieta e tij. Vitamina C është gjithashtu e disponueshme në suplementet ushqimore që mund të merren nga goja. Këto zakonisht shfaqen në formën e kapsulave ose tabletave të përtypshme. Nuk ka asgjë të keqe të përdorni tableta të vitaminës C për ta bërë lëkurën të duket e ndritshme dhe rinore. Kjo nuk hyn fare nën titullin e ndryshimit të krijimit të Allahut. Parimi themelor në lidhje me përdorimin e kësaj vitamine C dhe ushqimeve dhe ilaçeve të tjera është se ato janë të lejuara, me kusht që të mos përmbajnë asgjë që është e dëmshme për trupin. Për këtë mund të referohen mjekët specialistë. Është vërtetuar nga Pejgamberi ﷺ se ka thënë: “Nuk duhet të ketë as dëm e as dëm reciprok”. [3]
Allahu e di më së miri.

islamqa

—————————–

[1] Fetaua Nur ‘ala ed-Darb

[2] Fetaua Nur ‘ala ed-Darb

[3] Hakimi (2/57-58)

Related posts

A ka hadith që tregon se ka shpërblim ai që mbyt hardhucën?

admin

Cili është gjykimi për faljen ngjitur me tjetrin në namazin me xhemat?

admin

A ju lejohet të qëndrojnë bashkë fëmijët të cilët vijnë nga martesa të ndryshme?

admin