RTV AHIRETI
Shëndetësi

​A ndjeni neveri ndaj disa ushqimeve dhe a e dini pse?

​a-ndjeni-neveri-ndaj-disa-ushqimeve-dhe-a-e-dini-pse?

Është normale të duash ose të urresh një lloj të caktuar ushqimi, por një neveri ndaj ushqimit e çon shqetësimin dietik në një nivel krejtësisht tjetër. Ka disa ushqime që njerëzit thjesht nuk mund t’i kuptojnë dhe se neveria mund të jetë e pranishme gjatë gjithë jetës.

Pse disa njerëz ende nuk i pëlqejnë disa ushqime ose grupe ushqimesh dhe sa problem është ky? Psikologët dhe dietologët zbulojnë pse ndodh kjo dhe kur mund të jetë problem.

Si duket neveria ndaj ushqimit?

Neveria ndaj ushqimit është më shumë se zgjedhje dhe psikologia Rebecca G. Boswell shpjegon për Yahoo se është një neveri veçanërisht e fortë ndaj disa ushqimeve.

“Neveria ndaj ushqimit mund të shfaqen papritmas dhe mund të lidhen me ushqimet që keni shijuar më parë ose ushqimet që keni shijuar, por që nuk i keni pëlqyer”, shton ajo.

Njerëzit me neveri ndaj ushqimit zakonisht kanë një reagim të fortë kur shohin, nuhasin ose shijojnë ushqimet që nuk i pëlqejnë. Boswell shpjegon se kjo mund të shkaktojë që disa njerëz të fillojnë të kolliten, të mbyten ose të vjellin kur shijojnë ushqimet që nuk i pëlqejnë.

Pse ndodh neveria ndaj ushqimit?

Një nga arsyet pse shfaqet neveria ndaj ushqimit është mekanizmi i mbijetesës.

“Nëse hamë diçka dhe ndiejmë të përziera dhe/ose na vjen keq, mund të jetë keq për ne, kështu që nuk duam ta hamë më”, tha Jennifer Carter, profesoreshë e asociuar e psikiatrisë dhe shëndetit të sjelljes pranë Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Ohajos.

Boswell thotë se njerëzit mund të zhvillojnë shpejt një neveri ndaj ushqimit dhe mund të zgjedhin ushqime me shije, erë ose strukturë të ngjashme.

“Ekzistojnë disa komponentë zhvillimi ndaj neverisë ndaj ushqimit. Ushqimi i zgjedhur ose selektiv është më i zakonshëm te fëmijët pasi ata mësojnë se cilat ushqime janë të sigurta dhe cilat janë të pasigurta për t’u ngrënë. Në mënyrë tipike, fëmijët e tejkalojnë neverinë, por jo të gjitha”, shton Boswell.

Neveria ndaj ushqimit mund të lidhet gjithashtu me shtatzëninë, problemet me përtypjen dhe gëlltitjen ose ndryshimet në përpunimin ndijor.

A është një problem neveria ndaj ushqimit?

Neveria ndaj ushqimit mund të jenë problem nga pikëpamja shëndetësore, por dietologia Jessica Cording shpjegon se jo gjithmonë duhet të jetë kështu.

“Është e rëndësishme të kihet parasysh nëse kjo neveri ndaj ushqimit ndikon në cilësinë e jetës. Nëse janë vetëm disa preferenca, nuk është një problem i madh”, shton Cording.

Por Cording vëren se ka shenja se diçka më e thellë po ndodh nëse neveritë pengojnë dikë që të plotësojë nevojat e tij ushqyese, ose nëse refuzimi i disa ushqimeve ndikon në shëndetin mendor ose fizik. Ajo shton se mund të ketë edhe një komponent psikologjik për neveritë më ekstreme.

Ekziston një gjendje e njohur si çrregullimi shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit (ARFID), i cili përfshin shmangien e ushqimit, gjë që çon në probleme në plotësimin e nevojave adekuate ushqyese.

Gjendja shoqërohet me humbje të konsiderueshme në peshë, mangësi të lëndëve ushqyese dhe varësi nga suplementet dietike.

“Njerëzit me ARFID nuk kanë frikën e shtimit të peshës si disa çrregullime të të ngrënit, por ata përjetojnë të njëjtat pasoja negative mjekësore dhe psikologjike të kequshqyerjes,” thotë Boswell.

Njerëzit me ARFID mund të hanë vetëm në shtëpi sepse preferencat e tyre ushqimore janë shumë të kufizuara, ose ata do të hanë vetëm ushqime të së njëjtës ngjyrë ose strukturë, sepse përndryshe ndjejnë nivele të larta stresi ose ankthi. Por jo të gjitha neveritë ndaj ushqimit bien nën ARFID.

“Nëse një neveri ndaj ushqimit ka të bëjë me preferencat, atëherë ndoshta nuk është një çrregullim i të ngrënit. Për shembull, dikujt i pëlqejnë kërpudhat, por shumë njerëz i urrejnë ato. Nëse neveria ndaj ushqimit shoqërohet me ankth të konsiderueshëm dhe ndërhyn në funksionimin e përditshëm, atëherë mund të jetë një simptoma të çrregullimeve të të ngrënit”, shpjegon Carter.

A mund të bëhet ndonjë gjë për neverinë ndaj ushqimit?

Nëse e urreni një ushqim të rastësishëm si bananet ose kërpudhat dhe nuk ndikon në jetën tuaj, Cording thotë se është në rregull t’i shmangni ato. Por nëse keni të bëni me mangësi ushqyese, ajo rekomandon marrjen e hapave për t’i rregulluar ato.

“Një nutricionist mund të japë udhëzime për mënyrat për të prezantuar ushqimet që ju nevojiten dhe suplementet për të mbushur boshllëqet aty ku nevojiten”, thotë Cording.

Përveç kësaj, Boswell rekomandon të bisedoni me një psikolog për të trajtuar aspektet e mundshme mendore të këtij problemi, pasi mund të trajtohen kushte si ARFID dhe neveritë e përgjithshme ndaj ushqimit.

“Trajtimi zakonisht përfshin ushqimin e duhur dhe më pas futjen ngadalë dhe të vazhdueshme të ushqimeve dhe teksturave që njeriu ka frikë dhe shmang”, shpjegon Boswell.

Por ekspertët thonë se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar nëse thjesht nuk ju pëlqejnë disa ushqime.

“Është në rregull të shmangni ushqimet që i urreni për sa kohë që po merrni atë që ju nevojitet biologjikisht, shoqërisht dhe psikologjikisht”, thotë Carter.

Related posts

Ushqimet që nuk duhet t’i hash kurrë esëll ose me stomakun bosh

admin

​Shpërthimet e shkurtra të aktivitetit intensiv mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes së parakohshme

admin

Boronica, si profilaksi e mirë në infeksionet urinare

admin