RTV AHIRETI
Shëndetësi

Ankthi: cilat zona të trurit aktivizohen dhe si të rivendosni ekuilibrin e tyre

ankthi:-cilat-zona-te-trurit-aktivizohen-dhe-si-te-rivendosni-ekuilibrin-e-tyre

Ankthi është një gjendje fizike, emocionale dhe psikologjike dhe në vetvete nuk mbart konotacione negative. Në fakt është një përgjigje emocionale universale, e cila mund të ketë intensitete dhe shkaqe të ndryshme. Nga pikëpamja evolucionare, për shembull, ankthi kishte një funksion të rëndësishëm: na lejonte të mbijetonim dhe të përballeshim me kërcënimet dhe rreziqet. Në thelb ekzistojnë dy lloje ankthi, ankthi normal dhe ankthi patologjik.

Ankthi normal

Në të parën, gjendja e aktivizimit neuropsikologjik ndodh pas një stimuli real. Të gjitha burimet psikofiziologjike synojnë menaxhimin e rreziqeve reale dhe mobilizimin e burimeve personale operacionale për të përballuar situata të frikshme.

Ankthi patologjik

Në ankthin patologjik, kërcënimet zakonisht lidhen me situata ose ngjarje të papërcaktuara që konsiderohen kërcënuese edhe nëse nuk janë. Ky është rezultat i përpunimit të gabuar kognitiv, i cili çon në një vlerësim të pasaktë të situatës.

Qarqe të ndryshme për simptoma të ndryshme

Qarku i frikës duket se është i fokusuar në amigdalë, e cila i jep kuptim një stimuli dhe promovon kujtesën e tij emocionale. Në të njëjtën kohë, amigdala rregullon përgjigjet trupore/viscerale dhe të sjelljes që lidhen me frikën. Një ndikim i rëndësishëm në amigdalë sigurohet nga korteksi medial paraballor, i cili ka një rol të dyfishtë:

dërgoni informacion në lidhje me praninë e kërcënimit dhe përfundimin e rrezikut;

moduloni përgjigjet e frikës. Në këtë qark aktivizohet edhe hipokampusi (një strukturë truri që ndodhet në qendër të trurit), i cili ka rolin e lehtësimit të të mësuarit dhe aktivizimit të reagimit ndaj frikës.

Si mund t’i kundërshtojmë efektet e ankthit?

Ndodh shpesh që njerëzit të përpiqen të luftojnë ankthin duke shmangur vende, njerëz dhe situata potencialisht ankthioze. Problemi, megjithatë, është se duke shmangur ne pakësojmë jetën dhe mundësitë e saj gjithnjë e më shumë (për shembull, duke mos u paraqitur në një provim ose një intervistë, duke shmangur situata të panjohura, derisa të mos dalim nga shtëpia). Dhe sa më shumë shmangim … aq më shumë lëndohemi … dhe ai ankth bëhet gjithnjë e më shumë një demon brenda nesh. Ankthi është një përgjigje fiziologjike, ndaj nuk mjafton të përsërisësh veten për t’u qetësuar dhe gjithçka do të jetë mirë! Nëse truri përcakton praninë e një rreziku, arsyetimi ynë do të jetë pak i dobishëm. Megjithatë, ne mund të stërvitim vëmendjen tonë dhe të zhvillojmë kontroll më të mirë mbi të përmes ndërgjegjësimit.

Related posts

Receta që ju shpëton mëlçinë

admin

Niseni ditën me ujë me limon dhe mjaltë

rezart morina

Çfarë është shqetësimi psikologjik? 4 strategji që do t’ju vijnë në ndihmë

rezart morina