RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Aspirina, çfarë përfitoni dhe çfarë rrezikoni

​aspirina,-cfare-perfitoni-dhe-cfare-rrezikoni

Marrja e aspirinës çdo ditë mund të ulë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru, por marja e përditshme e aspirinës nuk është për të gjithë. Ajo varet nga mosha, shëndeti i përgjithshëm, historia e sëmundjeve të zemrës dhe rreziku për të pasur një atak në zemër ose goditje në tru në të ardhmen.

A duhet të merrni një aspirinë çdo ditë?

Mos filloni të merrni një aspirinë të përditshme pa folur me mjekun tuaj më parë. Ndërsa marrja e një ose dy aspirinave është e sigurt për shumicën e të rriturve për t’u përdorur për dhimbje koke, dhimbje trupi ose ethe, përdorimi i përditshëm i aspirinës mund të ketë efekte anësore serioze, duke përfshirë gjakderdhje gastrointestinale.

Nëse jeni midis moshës 60 dhe 69 vjeç, merrni parasysh të flisni me mjekun tuaj për terapinë e përditshme me aspirinë dhe se si mund të ndikojë tek ju.

Terapia ditore e aspirinës me dozë të ulët mund të rekomandohet për parandalimin parësor të sulmit në zemër ose goditjes në tru nëse jeni midis moshës 40 dhe 59 vjeç dhe jeni në rrezik të lartë për të pasur një atak në zemër ose goditje për herë të parë brenda 10 viteve të ardhshme.

Cila është doza më e mirë e aspirinës për të marrë?

Doza të ulëta të aspirinës të tilla si 75 deri në 100 miligramë (mg), por më së shpeshti 81 mg mund të jenë efektive në parandalimin e sulmit në zemër ose goditjes në tru.

Çfarë ndodh nëse ndaloni marrjen e aspirinë çdo ditë?

Nëse keni pasur një sulm në zemër ose një stent të vendosur në një ose më shumë nga arteriet e zemrës, është e rëndësishme të vazhdoni të merrni aspirinë çdo ditë dhe çdo medikament për hollimin e gjakut pikërisht siç udhëzohet nga mjeku. Ndalimi i terapisë ditore me aspirinë mund të ketë një efekt rikuperues që mund të shkaktojë një mpiksje gjaku dhe të çojë në një atak në zemër.

Related posts

Imazhet e ngjashme me ato në paketat e cigareve ndihmojnë në uljen e konsumit të mishit

rezart morina

A mund t’ju ndihmojë kafeja me gjalpë të humbni peshë?

rezart morina

Më pak vdekje nga tumoret/ Ulen me 5.7 % por janë shkaku i tretë i fataliteteve në Shqipëri

rezart morina