RTV AHIRETI
LajmeLajmetRajon dhe Botë

BeH, fillon “Marshi i Paqes” për të nderuar viktimat e gjenocidit në Srebrenicë

beh,-fillon-“marshi-i-paqes”-per-te-nderuar-viktimat-e-gjenocidit-ne-srebrenice

Të mbijetuarit e Srebrenicës ishin në krye të kolonës “Marshi i Paqes”, e cila u nis këtë mëngjes nga Nezuk, afër Sapna, në Bosnjë e Hercegovinë për të nderuar mijëra të vrarë në gjenocidin e verës së vitit 1995, raporton Anadolu Agency AA).

Më shumë se 2.000 njerëz u nisën nga Nezuku drejt Potoçarit ndërsa në ditët në vijim do të ndjekin rrugën që banorët e Srebrenicës u përpoqën të arrinin në territorin e lirë në verën e vitit 1995, Tuzlla ose Klladanj.

Ata duhet të arrijnë në Potoçari më 10 korrik dhe një ditë më vonë të marrin pjesë në funeralin kolektiv në varrezat e Qendrës Përkujtimore të Srebrenicës – Potoçari.

Hamdija Fejziq, kryetar i Këshillit Organizativ për përkujtimin e 27-vjetorit të gjenocidit kundër boshnjakëve në zonën e mbrojtur të OKB-së në Srebrenicë tha se “Marshi i Paqes” po fillon sot nga Nezuk në Potoçari në një gjatësi prej më shumë se 100 kilometra.

“Sa i përket pjesëmarrësve kemi pasur rreth 2.000 persona që regjistroheshin rregullisht. E dimë që këtu vijnë edhe ata që nuk aplikojnë dhe marrin akreditime, aplikojnë aty për aty. Të shohim sa do të nisen. E dimë se në praktikë një numër më i madh i njerëzve i bashkohen ‘Marshit të Paqes’”, tha Fejziq.

Ai përkujtoi se nesër është dita e parë e Kurban Bajramit, andaj nga nesër presin një numër më të madh të pjesëmarrësve.

“Mendoj se nesër do të kemi shumë më tepër njerëz që do të marrin pjesë në ‘Marshin e Paqes’, sidomos ditën e fundit, marshimin e fundit – nga Mravinjaci në Potoçar. Mes 4.000 dhe 5.000 njerëz sigurisht që do të hyjnë në Potoçar”, tha Fejziq.

Në mesin e pjesëmarrësve është edhe studenti i arkitekturës Tarik Salkuniç nga Sarajeva, i cili për herë të parë merr pjesë në “Marshin e Paqes”.

Ka ardhur vetëm, por tashmë ka bërë njohje dhe pret të ecë së bashku.

“Ky ‘Marsh i Paqes’ duhet të bëhet masovik, të shënohet sa më mirë dhe të flitet vazhdimisht për të. Është shumë e rëndësishme të ruhet kultura e kujtesës. Duhet të shënohet çdo vit për të folur për këtë temë”, tha Salkuniç.

“Marshi i Paqes” organizohet në kuadër të përkujtimit të përvjetorit të gjenocidit ndaj boshnjakëve në “Zonën e Sigurt të Kombeve të Bashkuara” Srebrenicë ndërsa për të mbijetuarit e Srebrenicës paraqet një lloj trajtimi për traumën, por edhe obligim për të treguar dhe përcjellë përvojat dhe historitë e tyre tek brezat e rinj.

Kjo ngjarje përkujtimore, e cila mbahet çdo vit në korrik, synon të ndërtojë, përmirësojë dhe ushqejë kulturën e përkujtimit të gjenocidit ndaj boshnjakëve në Srebrenicë dhe të pamundësojë mohimin dhe relativizimin e krimit të gjenocidit.

“Marshi i Paqes” zgjat tre ditë dhe pjesëmarrësit ecin në një shteg rreth 100 kilometra të gjatë nga Nezuk në Potoçari. Në këtë rrugë në drejtim të kundërt, nga Potoçari në Nezuk, në korrik 1995, boshnjakët shpëtuan gjatë pushtimit dhe pushtimit të “Zonës së Sigurt të Kombeve të Bashkuara” të Srebrenicës nga formacionet ushtarake dhe policore serbe.

Pjesëmarrësit e “Marshit të Paqes” ecin rreth 30 kilometra në ditë dhe në vende të caktuara rruga është jashtëzakonisht e mundimshme, e paarritshme dhe kërkon aftësi solide fizike të pjesëmarrësve.

Kolona “Marshi i Paqes” drejtohet çdo vit nga veteranë që arritën t’i mbijetojnë rrugës së vdekjes dhe gjenocidit të korrikut 1995.

Pas mbërritjes në Potoçari, pjesëmarrësit e “Marshit të Paqes” kanë mundësinë të marrin pjesë në përkujtimin, funeralin dhe varrimin e viktimave të identifikuara të gjenocidit, të gjetura në disa nga varrezat masive në lokalitetet që edhe ata vetë kaluan gjatë ecjes.

Në funeralin kolektiv më 11 korrik të këtij viti në Potoçari do të varrosen eshtrat e 50 viktimave të gjenocidit të kryer në vitin 1995 në Srebrenicë.

Salim Mustafiç, i lindur në vitin 1979 në Tokoljaci afër Srebrenicës, është viktima më e re që do të varroset këtë vit. Ai ishte 16-vjeç kur u vra në verën e vitit 1995. Eshtrat e tij u zhvarrosën nga varri masiv i Lipjes pranë Zvornikut në vitin 2006.

Dy të mitur të tjerë që në momentin e vdekjes ishin 17-vjeç, Vahid Smajloviç (1978) dhe Elvir Muminoviç (1978), këtë vit do të gjejnë paqe në varrezat e MC Srebrenicë – Potoçari.

Mbetjet mortore të 50 viktimave të gjenocidit të kryer në vitin 1995 në Srebrenicë do të varrosen në funeralin kolektiv më 11 korrik të këtij viti në Potoçari.

Në varrezat e Qendrës Përkujtimore Srebrenicë – Potoçari, janë varrosur 6.671 viktima të gjenocidit të kryer nga Ushtria e atëhershme e Republikës Sërpska nën komandën e kriminelit të luftës Ratko Mlladiç kundër boshnjakëve në vitin 1995 në Srebrenicë.

Related posts

Lufta në Ukrainë, Rusia akuzon forcat speciale britanike për përfshirje të drejtëpërdrejtë në konflikt

admin

Gjuha shqipe përfshihet zyrtarisht në kurrikulën e Harvardit

admin

Kurti për barrikadat: Nuk bisedojmë me kriminelët, do t’i arrestojmë ata

admin