RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Celulari rrit rrezikun e miopisë te fëmijët

​celulari-rrit-rrezikun-e-miopise-te-femijet

Eksperti në Departamentin e Sëmundjeve të Syrit në Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin Erciyes, Cem Evereklioglu thotë se përdorimi afatgjatë i telefonit celular rrit rrezikun e miopisë te fëmijët.

Ai theksoi se me zhvillimin e teknologjisë shtohen edhe faktorët që mund të dëmtojnë syrin e njerëzve.

Ai u shpreh se është e pamundur t‘i mbash fëmijët larg zhvillimit të teknologjisë dhe tha se syri lëviz më shumë për të parë objektet e vogla në telefon dhe kjo shkakton një tkurrje.

Duke tërhequr vëmendjen se përdorimi afatgjatë i telefonit veçanërisht për lojëra mund të shkaktojë përparimin me shpejtësi të miopisë, Evereklioglu theksoi se “në vitin 2023, në një epokë të tillë nuk mund t’i themi asnjë fëmije të mos luajë me tablet, të mos shikojë kompjuter. Nëse e bëni këtë, në këtë rast mund të shkaktohen probleme psikologjike që shfaqen me prapambetjen e fëmijës në teknologji. Këtë nuk mund ta ndalojmë, por mund të kufizojmë kohën e përdorimit. Pra mund të themi se është e ndaluar të luhen lojëra në telefonin celular. Telefoni celular ashtu si edhe vetë emri është prodhuar për të telefonuar. Pra nuk duhet të përdoret për të luajtur, por tek tabletët, kompjuterët mund të themi se për shkak se kanë ekrane pak më të mëdha, mund të luhet 1-2 orë, por nuk mundet të luhet 10 orë”.

“Është vërejtur se zhvillimi i miopisë dhe përparimi i saj është më i ngadalë tek ata të cilët ngasin biçikletë jashtë për të paktën dy orë në ditë, luajnë futboll, basketboll, pra që luajnë në rrugë me shokët e tyre”, tha ai.

Related posts

Mjekët tregojnë drogën e të rinjve: Nëpër festa po përdorin karamele me canabis

rezart morina

106 raste të reja me COVID-19 në Kosovë

admin

Kongresi i Shëndetësisë, Manastirliu: Autonomia do sigurojë të ardhura shtesë

admin