RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Çfarë duhet të dini për planet e hidrogjenit të gjelbër të Indisë

cfare-duhet-te-dini-per-planet-e-hidrogjenit-te-gjelber-te-indise

Emetuesi i tretë më i madh në botë i gazeve serrë ka nxjerrë një plan ambicioz për të zgjeruar prodhimin e ‘karburantit të mrekullueshëm’ që potencialisht do të ulë emetimet, si dhe do të përmbushë objektivat klimatike.

Qeveria indiane ka miratuar një plan nxitës prej 2.11 miliardë dollarësh për të promovuar hidrogjenin e gjelbër në një përpjekje për të ulur emetimet dhe për t’u bërë një eksportues i madh në këtë fushë.

Masa synon t’i ndihmojë Indisë, emetuesin e tretë më të madh në botë të gazeve serrë, për të arritur emetimet neto zero të karbonit deri në vitin 2070.

Vendi po synon një prodhim vjetor prej pesë milionë tonë hidrogjen të gjelbër deri në vitin 2030, duke ulur rreth 50 milionë tonë emetim karboni dhe duke kursyer një trilion rupi në importet e karburanteve fosile, tha të mërkurën ministri federal i Informacionit dhe i Transmetimeve Anurag Thakur.

“Qëllimi ynë është të krijojmë Indinë si një qendër globale të hidrogjenit të gjelbër,” tha Thakur, duke shtuar se “ne do të bëjmë përpjekje për të marrë të paktën 10 për qind të kërkesës globale për hidrogjen të gjelbër deri në vitin 2030”.

Ai po ashtu tha se hidrogjeni i gjelbër do të luajë një rol të madh në luftën kundër ndryshimeve klimatike në vitet e ardhshme.

Për të promovuar përdorimin e hidrogjenit të gjelbër, Thakur tha se detyrime të tilla si objektivat e detyrueshëm për konsumin e hidrogjenit të gjelbër do të kërkohen nga njësitë e plehrave, rafineritë e naftës dhe rrjetet e shpërndarjes së gazit të qytetit.

Kompanitë indiane si Reliance Industries, Indian Oil, NTPC, Adani Enterprises, JSW Energy, ReNew Power dhe Acme Solar kanë plane të mëdha për hidrogjenin e gjelbër.

Qeveria pret investime që arrijnë në 8 trilionë rupi indiane (96.65 miliardë dollarë) në sektorin e hidrogjenit të gjelbër deri në vitin 2030, tha Thakur, duke shtuar se do të jepen stimuj për prodhimin e elektrolizuesve dhe prodhimin e hidrogjenit të gjelbër.

Programi nxitës i qeverisë, “Ndërhyrjet Strategjike për Programin e Tranzicionit të Hidrogjenit të Gjelbër (SIGHT)”, do të ketë nevojë gjithashtu për shpenzime shtesë të qeverisë prej miliona dollarësh për hulumtime dhe shpenzime të tjera.

Çfarë është hidrogjeni i gjelbër?

Hidrogjeni i gjelbër është hidrogjeni që prodhohet me ndarjen e ujit në hidrogjen dhe oksigjen duke përdorur energjinë elektrike të prodhuar nga burimet e rinovueshme të energjisë. Shumica e hidrogjenit në botë prodhohet duke përdorur lëndë djegëse fosile, veçanërisht gaz natyror.

Hidrogjeni i gjelbër ka përfitime të gjera si dekarbonizimi i sektorëve industrialë, të lëvizshmërisë dhe të energjisë; reduktimi i varësisë nga lëndët djegëse fosile dhe lëndët e para; zhvillimi i aftësive prodhuese vendase; krijimi i mundësive për punësim; dhe zhvillimi i teknologjive të fundit.

Ndërsa hidrogjeni i gjelbër konsiderohet si një ilaç i mundshëm për të ulur emetimet, ka ende sfida të rëndësishme në rritjen e teknologjisë dhe bërjen e saj me kosto efektive.

Shtetet mund të krijojnë korniza ligjore dhe politika që inkurajojnë investimet. Megjithatë, zhvillimi i këtyre politikave dhe garantimi i zbatimit e i pajtueshmërisë së tyre varen shumë nga rritja e kapaciteteve të qeverisë dhe ofrimi i mbështetjes teknike, veçanërisht për qeveritë në tregjet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim.

“Hidrogjeni i gjelbër është një teknologji e shtrenjtë dhe qëndrueshmëria e kësaj teknologjie mund të përmirësohet nëpërmjet mbështetjes së qeverisë. Ndarja e parave për projekte pilot dhe ndërhyrje strategjike, veçanërisht nëse fokusohet në elektrolizerë, do të përmirësojë fizibilitetin e projekteve të tilla dhe do të ndihmojë në grumbullimin e më shumë investimeve edhe nga sektori privat, “tha Vibhuti Garg, Drejtor për Azinë Jugore nga Instituti për Energji, Ekonomi dhe Analiza Financiare.

Përpjekje në shkallë globale

Disa qeveri kanë përfshirë teknologjitë e karburantit me hidrogjen në strategjitë e tyre kombëtare që nga rritja e kërkesave për kalimin drejt dekarbonizimit të ekonomisë dhe mundësimit të teknologjive me shkallë më të lartë të kapjes së karbonit.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kanë miratuar tashmë stimuj me vlerë miliarda dollarësh për projektet e hidrogjenit të gjelbër.

Plani i hidrogjenit i BE-së, i miratuar në vitin 2020, përvijoi një vizion për zhvillimin e një ekosistemi evropian të hidrogjenit, duke përfshirë kërkimin dhe zhvillimin, prodhimin e shkallëzuar dhe infrastrukturën me shtrirje globale. Për më tepër, synimi i BE-së për integrimin e sistemit energjetik përfshin hidrogjenin si një komponent të rëndësishëm. /trt

Related posts

Greqi, zhytësit nxjerrin 5 trupa nga anija me emigrantë që u fundos

rezart morina

Kurti: S’mund t’i mbylli sytë para grupeve kriminale në veri

admin

Vendosi flamurin kombëtar në objektin e komunës, kryetari i Preshevës ftohet të paraqitet në një gjykatë në Serbi

rezart morina