RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çfarë është stresi i shëndetshëm? Ja çfarë duhet të dini për të

cfare-eshte-stresi-i-shendetshem?-ja-cfare-duhet-te-dini-per-te

Fjala “stres” zakonisht ka një konotacion negativ dhe shpesh shoqërohet me emocione të pakëndshme si ankthi dhe ndjenja e mbingarkesës. Organizata Botërore e Shëndetësisë e përkufizon stresin si “çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale ose psikologjike”. Dhe kur stresi bëhet kaq i rëndë ose i zgjatur (ose të dyja), ai quhet shqetësim.

Fjala “stres” zakonisht ka një konotacion negativ dhe shpesh shoqërohet me emocione të pakëndshme si ankthi dhe ndjenja e mbingarkesës. Organizata Botërore e Shëndetësisë e përkufizon stresin si “çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale ose psikologjike”. Dhe kur stresi bëhet kaq i rëndë ose i zgjatur (ose të dyja), ai quhet shqetësim.

Lloji i mirë i stresit quhet eustress. Dihet se është “një lloj stresi konstruktiv që pasqyron një gjendje të zgjimit emocional pozitiv të lidhur me aktivizimin dhe angazhimin.

Çfarë është Eustress?

Eustress është një lloj stresi i dobishëm që është i menaxhueshëm, akut dhe afatshkurtër. Është një produkt i nervave të shkaktuara kur përballemi me një sfidë argëtuese, por jo kërcënuese, sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë. “Eustress është tensioni fizik, mendor dhe emocional që vendoset në mendje dhe trup kur ne përfshihemi në aktivitete që në fakt ushqejnë mirëqenien tonë dhe nxisin rritjen,” thotë Andra Brown këshilltare e licencuar e shëndetit mendor
Cilat janë shembujt e Eustress?

Të gjithë janë të ndryshëm dhe momentet që mund të prodhojnë eustress në jetën tonë ndryshojnë nga personi në person. Por këta janë disa shembuj të aktiviteteve që mund të prodhojnë eustress.

Fillimi i një pune të re

Një rol i ri është i garantuar për të sjellë sfida të reja, ato që ju ndihmojnë të “punoni trurin tuaj në mënyra të reja, emocionuese që nuk i keni bërë më parë”, thotë Brown. Ai element i risisë dhe i të mësuarit mund të sjellë atë stres të mirë për ju.

Lojëra me letra

Pjesëmarrja në lojëra mund të sjellë ndjenja eksitimi dhe t’ju sfidojë të mendoni në mënyrë metodike. Të presësh me padurim për të hedhur poshtë barazimin tënd katër, kur e di se personi tjetër nuk ka letra, apo edhe të përpiqesh të kuptosh se cili është personi, mund të sjellë eustress

Leximi i një libri

 Leximi mund të rrisë fokusin tuaj dhe të krijojë një ndjenjë pritjeje. “Fokusi i mprehtë që duhet për të kaluar nëpër librin, emocioni që po ndjeni duke lexuar rreshtin tjetër ose duke kthyer faqen tjetër për të parë se çfarë ndodh me personazhet kryesore – trupi juaj ndoshta po i përgjigjet një sasie të ndryshme eustress në atë moment”.

Si e përfshini stresin më pozitiv në jetën tuaj?

Fjala “stres” zakonisht ka një konotacion negativ dhe shpesh shoqërohet me emocione të pakëndshme si ankthi dhe ndjenja e mbingarkesës. Organizata Botërore e Shëndetësisë e përkufizon stresin si “çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale ose psikologjike”. Dhe kur stresi bëhet kaq i rëndë ose i zgjatur (ose të dyja), ai quhet shqetësim.

Lloji i mirë i stresit quhet eustress. Dihet se është “një lloj stresi konstruktiv që pasqyron një gjendje të zgjimit emocional pozitiv të lidhur me aktivizimin dhe angazhimin.

Çfarë është Eustress?

Eustress është një lloj stresi i dobishëm që është i menaxhueshëm, akut dhe afatshkurtër. Është një produkt i nervave të shkaktuara kur përballemi me një sfidë argëtuese, por jo kërcënuese, sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë. “Eustress është tensioni fizik, mendor dhe emocional që vendoset në mendje dhe trup kur ne përfshihemi në aktivitete që në fakt ushqejnë mirëqenien tonë dhe nxisin rritjen,” thotë Andra Brown këshilltare e licencuar e shëndetit mendor

Cilat janë shembujt e Eustress?

Të gjithë janë të ndryshëm dhe momentet që mund të prodhojnë eustress në jetën tonë ndryshojnë nga personi në person. Por këta janë disa shembuj të aktiviteteve që mund të prodhojnë eustress.

Fillimi i një pune të re

Një rol i ri është i garantuar për të sjellë sfida të reja, ato që ju ndihmojnë të “punoni trurin tuaj në mënyra të reja, emocionuese që nuk i keni bërë më parë”, thotë Brown. Ai element i risisë dhe i të mësuarit mund të sjellë atë stres të mirë për ju.

Lojëra me letra

Pjesëmarrja në lojëra mund të sjellë ndjenja eksitimi dhe t’ju sfidojë të mendoni në mënyrë metodike. Të presësh me padurim për të hedhur poshtë barazimin tënd katër, kur e di se personi tjetër nuk ka letra, apo edhe të përpiqesh të kuptosh se cili është personi, mund të sjellë eustress

Leximi i një libri

 Leximi mund të rrisë fokusin tuaj dhe të krijojë një ndjenjë pritjeje. “Fokusi i mprehtë që duhet për të kaluar nëpër librin, emocioni që po ndjeni duke lexuar rreshtin tjetër ose duke kthyer faqen tjetër për të parë se çfarë ndodh me personazhet kryesore – trupi juaj ndoshta po i përgjigjet një sasie të ndryshme eustress në atë moment”.

Si e përfshini stresin më pozitiv në jetën tuaj?

Përfshirja e stresit pozitiv mund të jetë po aq e thjeshtë sa përfshirja në momente më të këndshme. Kjo mund të duket si të luani lojën tuaj të preferuar video një herë në javë, duke dëgjuar një podcast të përditshëm ose duke shkuar në një shëtitje mujore. Eustress gjithashtu mund të krijohet përmes ndryshimeve të jetës, sfidave dhe përvojave të reja. Marrja e një hobi të ri ose krijimi i një shoku të ri mund të krijojë eustress, si dhe ngjarje të rëndësishme të jetës, të tilla si martesa ose ngritja në detyrë.

Related posts

Rukola, bima që pastron dhe pasuron organizmin

rezart morina

Mjekët specialistë që punojnë vetëm në sektorin publik mund të marrin deri në 1800 euro pagë

admin

Mjekët rekomandojnë 6 gjëra të thjeshta që mund të parandalojnë 80% të infarkteve

rezart morina