RTV AHIRETI
Shëndetësi

Cilat janë proteinat e dobishme për parandalimin e gurëve në veshka?

cilat-jane-proteinat-e-dobishme-per-parandalimin-e-gureve-ne-veshka?

Proteinat janë komponentë thelbësorë të një ekuilibri te organizmit. Dieta dhe efekti i tyre në sëmundjen e gurëve në veshka është debatuar gjatë. Studimet e mëparshme epidemiologjike treguan rezultate kontradiktore: në një grup të madh të meshkujt, një rritje prej 33% e rrezikut për gurë në veshka ishte gjetur për konsumimin e më shumë se 75 g proteina për ditë, ndërsa një analizë e Studimit të Shëndetit të Infermierëve II zbuloi një ulje prej 16% të rrezikut për një ditë marrja e proteinave më e madhe se 78 g .

Ky heterogjenitet në efektin e marrjes së proteinave mund të shpjegohet me origjinën e tyre dietike: një nivel i ngritur i përmbajtjes se proteinave shtazore jo nga produket te qumeshtit (shpendët, mish, peshk, vezë) së bashku me ushqime me alkale me pak dietë mendohet se predispozojnë për formimin e gurëve, duke shkaktuar një pH acid i urinës, një ekuilibër negativ i kalciumit dhe ekskretime të ulëta urinare të citratit, kaliumit dhe magnezit.

Përveç kësaj, si në acidin urik ashtu edhe në nefrolitiazen e kalciumit, ndikojne ushqimet nga shpendët, mishi, peshku dhe vezët qe konsumohen shpesh , e kjo kontribuon në rritjen e acidit urik urinar , përmes metabolizmit të përmirësuar të purinës.

Për të konfirmuar këto të dhëna, një dietë e stilit DASH, e pasur me perime dhe të ulëta në proteina shtazore u tregua se ishin lidhur me rrezikun më të ulët të gurëve të rinj në veshka ngjarje në tre grupe të mëdha të mundshme. Kjo çoi në vlerësimi se rritja e marrjes së frutave dhe perimeve, shoqëruar me produkte të balancuara të qumështit me pak yndyrë redukton incidentin e gurëve në veshka deri në 45% . Për më tepër, kufizimi i izoluar i proteinave dietike (0.8 g/kg/ditë) është demonstruar si mbrojtës për formimin e gurëve, duke përmirësuar litogjenin urinar ,profilin e rrezikut e duke reduktuar kalciumin urinar dhe acidin urik dhe rritjen e sekretimit të citratit.

Anasjelltas, marrja e moderuar e ushqimeve të qumështit kishte një korrelacion te anasjelltë me sëmundjen e incidentit të gurëve në veshka, ndërsa mishi duket se i përkeqëson gjasat e tij.

Përkundrazi, proteinat dhe fibrat bimore nuk janë as mbrojtëse dhe as të dëmshme për rrezikun madje edhe gurët në veshka, ndërsa kaliumi më i lartë, thithja e citratit dhe magnezit të lidhur me ushqimin e sidomos ushqimet me origjinë bimore e reduktuan këtë rrezik.

Related posts

Më shumë se gjysma e popullsisë globale, mbi peshë ose obeze deri në vitin 2035

rezart morina

Çfarë duhet të bëni nëse sëmureni gjatë udhëtimit?

admin

Ndryshimet në organizëm pas vetëm 15 minutash ecje

rezart morina