RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Covid-19, të paktën 13% e të rriturve mbi 45 vjeç përjetuan për herë të parë depresionin

​covid-19,-te-pakten-13%-e-te-rriturve-mbi-45-vjec-perjetuan-per-here-te-pare-depresionin

Pandemia ka pasur një ndikim serioz në shëndetin mendor të njerëzve, sipas një studiminga Universiteti i Torontos (Kanada).

Studimi tregon se 12.9% e të rriturve dhe të moshuarve që nuk kishin pasur kurrë simptoma depresive në jetën e tyre, zhvilluan ata për herë të parë gjatë pandemisë Covid-19.

Megjithatë, ata që kishin një histori depresioni paguanin çmimin më të lartë: 45% raportuan se simptomat u kthyen.

Studimi kanadez u përqendrua, veçanërisht, në më shumë se 20 000 njerëz midis moshës 45 dhe 95 vjeç të monitoruar midis 2011 dhe 2020.

Një në 8 persona pa përvojë të mëparshme depresioni në vjeshtën e 2020 raportoi se ndihej në depresion. Ndikimi negativ i pandemisë ishte edhe më i fortë tek ata që kishin përjetuar tashmë depresion kohët e fundit (58.2% ndiheshin në depresion në vjeshtën e 2020) ose në të kaluarën më të largët (33.5%).

Në përgjithësi, zhvillimi i simptomave të depresionit gjatë vitit të parë të pandemisë ishte më i zakonshëm tek gratë e grupmoshave 50-59 deri në 90-96 vjeç.

Studiuesit identifikuan gjithashtu disa faktorë që lidhen më shumë me zhvillimin e depresionit në pandemi, duke përfshirë të ardhurat dhe kursimet e pamjaftueshme, vetminë, vuajtjen nga dhimbja kronike, vështirësinë në aksesin e kujdesit shëndetësor, të paturit e një historie të përvojave negative të fëmijërisë dhe konflikteve familjare.

Në veçanti, ata që ndiheshin të vetmuar ose kishin konflikte familjare ishin në një rrezik 3 deri në 5 herë më të madh për të zhvilluar depresion gjatë pandemisë.

Për studiuesit “nuk është për t’u habitur që bllokimet dhe kufizimet janë përjetuar me vështirësi vetëm nga të rriturit dhe të moshuarit. Marrëdhëniet dhe mbështetja sociale janë thelbësore për mirëqenien dhe shëndetin mendor.

Për këtë arsye është e nevojshme të zbatohen ndërhyrje për të rritur ndërgjegjësimin dhe mbështetjen më të mirë të atyre që janë vetëm.

Related posts

5 arsye që tregojnë pse filli dentar është kaq i rëndësishëm për higjenën tuaj dentare

admin

Kur të mësoni të mirat shëndetësore të qumështit me mjaltin, nuk do hiqni dorë prej tyre

rezart morina

Si nuk e kemi ditur! Lëngu i turshive shëron këtë problem shëndetësor shumë të përhapur

admin