RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çrregullimet kronike të veshkave: Si përparon sëmundja dhe hapat që duhen ndërmarrë

crregullimet-kronike-te-veshkave:-si-perparon-semundja-dhe-hapat-qe-duhen-ndermarre

Sëmundjet e veshkave mund të përparojnë me shpejtësi ose ngadalë në bazë të llojit të çrregullimit themelor dhe kushteve të tjera mjekësore. Për të kuptuar përparimin e sëmundjeve të veshkave, është e rëndësishme që fillimisht të kuptoni disa fakte rreth çrregullimeve të veshkave.

Çrregullimet e veshkave mund të prekin njerëz të të gjitha moshave dhe gjinive, por ato janë më të përhapura tek të moshuarit, gratë dhe njerëzit me sëmundje tashmë ekzistuese si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet kardiovaskulare. Simptomat e sëmundjes kronike të veshkave mund të jenë minimale në fillim, kjo është arsyeja pse shumë njerëz priren të injorojnë shenjat dhe simptomat e zakonshme dhe të vonojnë trajtimin. Çrregullimet e veshkave nuk duhet të merren lehtë. Nëse nuk trajtohen në kohë, ato mund të përparojnë në dështim të veshkave duke shkaktuar, dobësi muskulore, formim të tepërt të lëngjeve, komplikime për shkak të çrregullimeve të elektrolitit të uremisë dhe madje edhe vdekje.

Llojet e sëmundjeve të veshkave

Ka lloje të ndryshme të çrregullimeve të veshkave. Disa prej tyre janë çrregullime akute të veshkave (afatshkurtër, për shkak të një dëmtimi), ose çrregullime kronike të veshkave (afatgjata, mund të jenë edhe gjatë gjithë jetës), Infeksionet e traktit urinar, gurët në veshka, glomerulonefriti, sëmundja policistike e veshkave, etj, këto çrregullime ndajnë disa simptoma të përbashkëta, të tilla si një kërkesë e shpeshtë për të urinuar, të përzier, të vjella, ngërçe muskulore, pamundësi për të fjetur, mjegull në tru, humbje oreksi dhe dobësi.

Në rastet e dëmtimit akut të veshkave, funksioni i veshkave përkeqësohet me shpejtësi në disa ditë ose edhe në disa orë. Prandaj, është thelbësore të kuptohet se si përparon sëmundja dhe çfarë hapash mund të ndërmerren për ta menaxhuar atë. Më poshtë janë listuar disa arsye që shkaktojnë një rënie të shpejtë të shëndetit të veshkave:

Lëndimi akut i veshkave: Ndodh për shkak të një rritje të papritur të funksionit të veshkave për shkak të presionit të ulët të gjakut, infeksioneve, toksinave ose një pjesë të deformimit të organeve me shumë sisteme. Zakonisht është i kthyeshëm nëse kujdeset në kohë.

Sëmundja kronike e veshkave: Ndodh për shkak të dëmtimit të pakthyeshëm të veshkave gjatë një periudhe kohore. Diabeti dhe hipertensioni janë shkaktarët kryesorë të sëmundjes të veshkave. Pacienti mund të mos përjetojë ndonjë simptomë të madhe fillimisht pasi ato priren të shfaqen në një fazë të mëvonshme. Prandaj, është e rëndësishme që të kontrolloheni në intervale të rregullta.

Sëmundja gjenetike e veshkave: Për shembull- Sëmundja polikistike e veshkave. Pacientët me një histori familjare të sëmundjes së veshkave duhet të bëjnë kontrolle të rregullta.

Sëmundja e gurëve në veshka: Nëse sëmundjet e gurëve në veshka nuk trajtohen në kohë, ato çojnë në sëmundje kronike të veshkave.

Infeksionet e traktit urinar: Episodet e përsëritura të UTI, veçanërisht te femrat, me kalimin e viteve mund të çojnë në dëmtim të veshkave.

Related posts

Tri mënyra se si truri përmirësohet me moshën

rezart morina

Mos e hiqni lëkurën e pulës, doktorët thonë se është e mirë për shëndetin

admin

Ushqimet që mund të shkaktojnë aromë të keqe të trupit

rezart morina