RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Deti Mesdhe, “rruga e vdekjes” për emigrantët

deti-mesdhe,-“rruga-e-vdekjes”-per-emigrantet

Organizata Ndërkombëtare për Migracionin ka konstatuar se numri prej 516 migrantësh që vdiqën ose u zhdukën në Mesdhe në tremujorin e parë të vitit 2023 është më i larti që nga viti 2017.

Udhëtimi i rrezikshëm nëpër Detin Mesdhe çdo ditë e më shumë shkakton fatkeqësi për emigrantët.

Mesdheu është vendi më vdekjeprurës për emigrantët në mbarë botën.

Ndërsa numri i emigrantëve që kalojnë Detin Mesdhe është më i ulët tani sesa në kulmin e luftës civile siriane në vitin 2015 dhe 2016, më shumë njerëz po tentojnë përsëri udhëtimin e rrezikshëm dhe po humbasin jetën.

Kalimi i Detit Mesdhe është një vepër e rrezikshme për migrantët, të cilët shpesh dërgohen nga Afrika Veriore me varka të mbingarkuara pa pajisje dhe furnizime, ndërsa janë të prekshëm nga çdo mot i keq ose incidente të tjera gjatë rrugës.

Tremujori më fatkeq për emigrantët

Duke iu referuar Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin mund të konstatohet se numri prej 516 migrantësh që vdiqën ose u zhdukën në Mesdhe në tremujorin e parë të vitit 2023 është më i madh se në çdo tremujor i parë që nga viti 2017.

Në vitin 2022, më shumë se 2.400 migrantë vdiqën në Mesdhe, ndërsa kjo krizë u intensifikua edhe një herë. Në vitin 2020, vdekjet (dhe lëvizjet në rrugë) kishin arritur një pikë të ulët prej 1.450 vdekjesh dhe personash të zhdukur. Në vitin 2016, 5.136 persona humbën jetën në këtë mënyrë. Në atë kohë, si kalimi i Mesdheut Qendror për në Itali, ashtu dhe ai Lindor për në Greqi përdoreshin nga një numër i madh migrantësh pasi lufta civile siriane bëri që njerëzit të iknin nga Lindja, ndërsa në të njëjtën kohë, afrikanët, për shembull nga Nigeria dhe Eritrea asokohe ndërmorën udhëtimin e mundimshëm në veri për të kaluar Mesdheun qendror.

Që nga viti 2022, aktiviteti në itinerarin lindor ka rënë, ndërsa itinerari mesdhetar qendror tani përbën dy të tretat e tentativave të regjistruara të kalimit.

Rrezikshmëria në kontinentet e tjera

Në mbarë botën, më shumë se 27% e vdekjeve të emigrantëve ndodhin tani në Azi, ku dy rrugë të tjera detare përdoren nga migrantët Rohingya dhe Bangladesh.

Në të njëjtën kohë, migrimet e rrezikshme ndodhin edhe në tokë në pjesën perëndimore të kontinentit, për shembull, rreth Iranit.

Përveç Mesdheut, Amerika është gjithashtu një pjesë e rrezikshme e botës për emigrantët. Njëzet për qind e vdekjeve të emigrantëve ndodhën në Amerikën Qendrore dhe Veriore.

Midis 2014 dhe 2016, vdekjet në rrugën e Mesdheut përbënin më shumë se 60% të vdekjeve globale të emigrantëve.

Related posts

Presidentja e KE kërkon 66 miliardë euro shtesë për buxhetin e BE-së

rezart morina

“Afrika mund të flasë vetë, nuk ka nevojë për shërbime të ndërmjetësimit nga Parisi”

admin

OKB bën thirrje për ndihmë urgjente pas përmbytjeve në Somali

rezart morina