RTV AHIRETI
Shëndetësi

Domatet me hormone dhe ato BIO, mënyra për t’i dalluar perimet e shëndetshme

domatet-me-hormone-dhe-ato-bio,-menyra-per-t’i-dalluar-perimet-e-shendetshme

Frutat dhe perimet e modifikuara gjenetikisht mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin tuaj. Për shkak se tani ato shiten kudo, është e lehtë të biesh në grackë. Në këtë mënyrë do të dalloni domatet mutante.

Domatet janë shumë të ushqyeshme, edhe pse duhet të kemi kujdes në konsumimin e tyre. A e dimë se çfarë hamë? Fatkeqësisht, kjo perspektivë shpesh na bën të mbytemi kur është koha për të filluar një projekt. Ka shkencëtarë dhe industri që i mbështesin dhe ndikojnë që ne të ndihemi të sigurt, por ne duhet të jemi në gjendje të njohim dallimet dhe të bëjmë zgjedhje të ndërgjegjshme. Herë pas here është thënë se produktet e modifikuara gjenetikisht shkaktojnë alergji dhe sëmundje dhe shumë vende e kanë përjashtuar prodhimin dhe konsumimin e tyre, si Australia, Meksika, Peruja, Japonia dhe Bashkimi Europian.

Kështu do t’i dalloni

Produktet për prodhimin e të cilave janë përdorur antibiotikë, pesticide dhe plehra, kanë një kod 4-shifror. Për shembull një banane ka kodin 4011. Nga ana tjetër, perimet dhe frutat organike të prodhuara pa kimikate sintetike kanë një numër pesëshifror që fillon me numrin 9 ndërsa speciet përkatëse të modifikuara gjenetikisht kanë një kod pesëshifror që fillon me 8. Kështu një banane organike ka kodin 94011 ndërsa banania e modifikuar gjenetikisht ka kodin 84011.

Related posts

Pse nuk duhet t’i jepni kurrë mjaltë fëmijës suaj kur ka kollë?

rezart morina

Gjumi i pasdites, i shëndetshëm apo i dëmshëm?

rezart morina

Dobitë shëndetësore nga fasulet

admin