RTV AHIRETI
Shëndetësi

Duart e mpira gjatë natës, arsyeja nuk është mosha

duart-e-mpira-gjate-nates,-arsyeja-nuk-eshte-mosha

Shumë njerëz, veçanërisht përfaqësuesit e grupeve të moshës më të vjetër, njihen për ndjesinë e provuar si të një shpimi gjilpërash, “zvarritjeje”, ngathtësi, mpirje të duarve, veçanërisht gjatë natës. Sidoqoftë, simptoma mund të shfaqet në çdo moshë. Arsyeja kryesore dhe më e zakonshme pse duart mpihen gjatë natës është osteokondroza e qafës së mitrës ose depozitimi i kripës në shpinën e qafës së mitrës. Kjo sëmundje ndodh në 70% të popullsisë mbi moshën 50 vjeç, por procesi fillon pasi të kalojë kufirin 30-vjeçar. Tani gjithnjë e më shpesh mund të gjeni osteokondrozë tek adoleshentët.

1. Osteokondroza e qafës së mitrës, spondiloza, hernia ose zgjatimi i disqeve ndërvertebrore të shtyllës kurrizore të mitrës, sidomos kur procesi patologjik lokalizohet në segmentet e poshtme të qafës së mitrës (C5-C7). Është në këtë pjesë të palcës kurrizore që nervat shkojnë në duar. Për më tepër, në varësi të rrënjës nervore të përfshirë, mpirja mund të lokalizohet: – në sipërfaqen e brendshme të dorës, nga shpatulla deri te maja e 5-të dhe në mesin e 4 gishtave të dorës;

– në pjesën e pasme të shpatullës dhe parakrahut, pjesën e pasme të 2 dhe 3 gishtave;

– përgjatë anës së dorës deri në gishtin e madh dhe gishtin tregues;

Me një proces të përbashkët patologjik të rajonit të qafës së poshtme të mitrës, vendndodhja e mpirjes mund të jetë e ndryshme. Dhimbja e kokës me osteokondrozë të qafës së mitrës gjithashtu nuk është e pazakontë.

2. Sindroma e tunelit kyçit të dorës: shtypja e nervave që çojnë në dorë në një kanal të ngushtë të formuar nga kockat e kyçit. Ndodh gjatë aktivitetit të zgjatur që shoqërohet me të njëjtën lloj ngarkese në duar nga lloji i lëvizjeve të zgjatjes-mbledhjes (puna në kompjuter, luajtja e instrumenteve muzikorë, pjesët e montimit, rripa transportues).

Në këtë rast, vërehet mpirje e të gjithë dorës ose pjesëve të saj në mënyrë rigoroze, ndonjëherë vërehet mpirje e gishtërinjve. Pjesët mbivendosëse të dorës nuk përfshihen në procesin patologjik.

3. Poliartriti i nyjeve të vogla të dorës. Karakterizohet nga prania e manifestimeve vetëm në gishta. Pjesët e poshtme të gjymtyrës së sipërme.

4. Në këtë rast, vërehet mpirje e të gjithë dorës ose pjesëve të saj në mënyrë rigoroze nën dore, ndonjëherë vërehet mpirje e gishtërinjve. Pjesët mbivendosëse të dorës nuk përfshihen në procesin patologjik.

5. Diabeti mellitus dhe çrregullime të tjera metabolike (sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave, patologjia endokrine). Kjo gjithashtu përfshin abuzimin e alkoolit dhe nikotinës, pasi mekanizmi i zhvillimit të patologjisë është shumë i ngjashëm. Në të njëjtën kohë, mpirja ka një karakter “ngjitës”, duke filluar nga tipare më të largëta dhe gradualisht, me kalimin e kohës, “rritet”.

6. Në rast të hipertensionit, mutizmi i duarve gjatë natës shfaqet vetëm me një rritje të nivelit të presionit të gjakut.

7. Mpirja e duarve në sëmundjet e zemrës ka një rëndësi të veçantë. Këtu duhet t’i kushtoni vëmendje se cila dorë po mpihet. Nëse shqetësimi ndodh në dorën e djathtë, kjo mund t’i atribuohet me një përqindje të lartë të probabilitetit osteokondrozës së qafës së mitrës. Por mpirja në krahun e majtë mund të jetë një shenjë e problemeve serioze të zemrës, të tilla si angina ose sulmi në zemër. Nëse mpirja në dorën e majtë ndodh papritmas, sidomos natën dhe nuk kalon brenda një ore, është e domosdoshme të shkoni te mjeku.

Related posts

Ushqimet që mund të shërojnë diabetin

admin

Po, duhet të pini ujë me stomakun bosh

admin

Ngrënia e specit më djegës në botë ishte euforike, thotë Ed Currie

wpuser