RTV AHIRETI
Shëndetësi

Duhanpirja pasive, shkak për kancerin oral

duhanpirja-pasive,-shkak-per-kancerin-oral

Në vitet e fundit, ndjeshmëria, masat paraprake dhe mbi të gjitha ligjet e shumë vendeve mbi temën e duhanpirjes në vende publike dhe të mbyllura kanë ulur ndjeshëm ekspozimin ndaj tymit të duhanit për jo-duhanpirësit. Dhe kjo është e rëndësishme sepse, siç demonstrohet, duhanpirja pasive ka një ndikim të rëndësishëm në shëndet, duke ju ekspozuar ndaj rrezikut të prekjes nga kanceri oral, me një incidencë më të madhe se 51% krahasuar me ata që nuk pinë duhan ose nuk ndajnë mjedise me një duhanpirës.

Kanceri oral, një problem për gjysmë milioni njerëz

Çdo vit, pothuajse gjysmë milioni raste të reja të kancerit oral (midis buzëve, zgavrës me gojë dhe orofaringut) regjistrohen në të gjithë botën, me rreth 230 mijë vdekje. Duke analizuar të dhënat, një hulumtim ndërkombëtar i botuar në Journal Tobacco Control zbulon se si ata që janë të ekspozuar ndaj tymit të duhanit rrezikojnë më shumë të preken nga ky lloj neoplazmash sesa ata që nuk pinë duhan dhe ata që nuk kanë duhanpirës në shtëpi.

Fëmijët nën rrezik

Duke hyrë në detaje dhe duke marrë në konsideratë të dhënat në lidhje me 192 vende, studiuesit zbuluan se, globalisht, pirja e duhanit pasiv prek burrat në 33% të rasteve, gratë në 35%. Përqindja më e lartë ka të bëjë me fëmijët, të cilët përfaqësojnë 40% të subjekteve të detyruar t’i nënshtrohen duhanpirjes pasive nga të rriturit.

Incidenca e duhanpirjes pasive

Studiuesit gjithashtu vendosën nën lupë një të dhënë të rëndësishme siç është periudha e ekspozimit ndaj tymit të duhanit. Për këtë, u analizuan rezultatet e pesë studimeve të mëparshme, për një mostër totale prej rreth shtatë mijë subjekteve. Kjo analizë zbuloi se në subjektet e detyruar të pinë duhan pasiv për një periudhë prej më shumë se dhjetë vjetësh, përqindja e rrezikut të shfaqjes së kancerit oral është më e lartë se 51%. Kjo është edhe arsyeja pse fëmijët duhet të mbrohen, pasi ata mund të ekspozohen për shumë vite në jetën e tyre.

Nevojiten gjithnjë e më shumë masa paraprake

Qëllimi i hulumtimit ishte që edhe një herë të rrisë ndërgjegjësimin e subjekteve dhe organeve vendimmarrëse që merren me menaxhimin e legjislacionit dhe politikat e kontrollit mbi duhanin dhe duhanpirjen pasive. Midis këtyre, citohet FCTC – Konventa kornizë për kontrollin e duhanit, që është, traktati i parë ndërkombëtar për mbrojtjen e shëndetit publik që njeh dëmin e shkaktuar nga produktet e duhanit dhe nga kompanitë që i prodhojnë ato.

Studiuesit kanë parë që, përveç duhanpirjes së dorës së dytë, stilet e jetesës jo të shëndetshme, siç është konsumimi i alkoolit, janë gjithashtu ndër shkaqet e kancerit oral.

Related posts

Vlerat dhe përdorimet e thanës në mjekësinë popullore

admin

Këto zakone të përditshme dobësojnë kockat tuaja, ja se çfarë duhet të bëni

admin

Si ndikon të ngrënit shpejt në procesin e dobësimit

admin6