RTV AHIRETI
Shëndetësi

Efektet anësore për ata që përdorin paracetamol

efektet-anesore-per-ata-qe-perdorin-paracetamol

Në një studim nga revista shkencore “Social Cognitive and Affective Neuroscience” janë gjetur tregues se konsumimi i paracetamolit ndikon në marrjen e më shumë rreziqeve në vendimmarrje, veçanërisht tek ata njerëz që kanë ndjeshmëri të madhe emocionale.

Njerëzit përdorin barrën e tyre emocionale si një pengesë për të mos marrë përgjegjësi. Megjithatë, ky studim ka nxjerrë në pah se përmes konsumimit të medikamenteve, kjo barrierë reduktohet ndjeshëm.

Prandaj, paracetamoli, përveçse një mjet i dobishëm kundër dhimbjeve dhe shqetësimeve, mund të gjenerojë edhe efekt psikologjik te personi që e konsumon. Në këtë mënyrë ndikohet sjellja dhe vendimmarrja dhe ndodh fenomeni i manipulimit afektiv, duke lënë anash ndjenjat.

Ndërkohë studimi e realizoi provën shkencore në tre faza, me qindra studentë si kampion. Në mënyrë të rastësishme, një pjese të tyre iu dha 1000 mg paracetamol (dozë e përdorur për studime psikologjike dhe maksimumi i lejueshëm për konsum të të rriturve). Të tjerëve iu dha një placebo. Ata duhej të prisnin afërsisht 45 minuta që paracetamoli të hynte në fuqi.

Nëpërmjet disa aktiviteteve, studiuesit kuptuan se paracetamoli redukton ankthin në procesin e vendimmarrjes dhe për këtë arsye, ndjenjat negative largohen në një mënyrë që e bën më të lehtë vazhdimin e zbatimit të vendimit. Domethënë, paracetamoli arrin të reduktojë emocionet kur merret një vendim.

Me pak fjalë, ky hulumtim ka vënë në pikëpyetje shitjen pa recetë të paracetamolit në farmaci. Për më tepër, ky propozim mbështetet nga FDA (Food and Drug Administration), në një aspekt tjetër të hulumtuar tashmë në të kaluarën, pasi konsumimi i tepërt i paracetamolit mund të dëmtojë mëlçinë, përgjegjëse për tretjen dhe eliminimin e substancave toksike nga trupi.

Related posts

Si të humbni peshë pas lindjes – Ushtrimet dhe ushqimi

rezart morina

Teknika e frymëmarrjes për të qetësuar veten nëse përjetoni sulm panikuv

rezart morina

Këto janë 3 ushqimet më të mira që duhet të konsumoni nëse vuani nga artriti reumatoid

rezart morina