RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Emrat e eprorëve serbë që dyshohet se organizuan masakrën e Reçakut

emrat-e-eproreve-serbe-qe-dyshohet-se-organizuan-masakren-e-recakut

Në një dokument përmenden emrat dhe pozitat e 13 eprorëve të lartë serbë që dyshohen se janë përgjegjës për organizimin e masakrës së Reçakut.

Dokumenti i vitit 1998 për krijimin e stafit ministror për siç thuhet shtypjen e terrorizmit në Kosovë mban vulën e Ministrisë së Brendshme të Serbisë dhe nënshkrimin e ish-ministrit, Vlajko Stojilkoviq.

Për zbardhjen e masakrës së 45 civilëve në Reçak, për herë të parë është vënë në lëvizje edhe Prokuroria Speciale e Kosovës.

37 automjete të blinduara, tytat e tankeve të kthyera në drejtim të fshatit, forca speciale të armatosura deri në dhëmbë. Nga stacioni në Ferizaj, për në Reçak u ftuan edhe policë në detyrë e rezervë. Në hyrje të Shtimes nuk ishin parë kurrë më shumë forca. Vëzhguesit që hartuan planin ishin vendosur javë më parë në malet e Reçakut.

Të gjithë ishin nën komandën e shefit të Forcave Speciale të Policisë serbe, Goran Radosavljeviq, i njohur si “Guri”.

Kështu përshkruhet se nisi aksioni ku u masakruan 45 civilë shqiptarë, në aktgjykimin e Tribunalit të Hagës ku u dënua 27 vjet burgim Vlastimir Gjorgjeviq.

RTV Dukagjini ka arritur ta sigurojë një provë nga ky rast – konkretisht atë P57, që tregon me emra dhe mbiemra ata që dyshohet se e organizuan masakrën e Reçakut.

Dokumenti që mban datën 16 qershor 1998 është klasifikuar si sekret shtetëror nga Ministria e Brendshme e Serbisë.

Aty zyrtarizohet krijimi i stafit ministror për shtypjen e terrorizmit.

“Formohet një staf për shtypjen e terrorizmit në AP /krahinën autonome/ të Kosovës dhe Metohisë i Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Serbisë (në tekstin e mëtejmë: Stafi) me seli në Prishtinë”.

Hierarkia është kjo:

Gjeneral Major Sreten Lukiq, Shefi i Shtabit,

David Gashiq, Zëvendës Shefi i Shtabit ,

Radoslav Dinoviq, ndihmës Shefi për Intervenime dhe Planifikim Operacional,

Milorad Lukoviq, ndihmës Shefi për Operacione Speciale,

Zhivko Trajkoviq, ndihmës Shefi për Njësitë Speciale Antiterroriste – Nënkolonel,

Goran Radosavljeviq, ndihmës shefi për njësitë speciale të policisë – majori,

Milutin Vukoviq, ndihmës shef për njësitë e mekanizuara dhe mbështetje teknike,

Novica Zdravkoviq, ndihmës shefi për çështje dhe informacione kriminale dhe operative,

Radovan Učureviq, ndihmës shef për të huajt dhe çështjet e hordhisë,

Milorad Rajiçiq, ndihmës Shefi për Logjistikë – këshilltar i lartë,

Rashko Milenkoviq, Asistent i udhëhequr për analiza – këshilltar,

Kapiten Milan Çankoviq, Shefi i Komunikimit,

Dobrashin Krxhiq, Shefi i Trupave Mjekësore – Inspektori i lartë,

Dokumenti mbanë nënshkrimin e ministrit të atëhershëm, Vlajko Stojiljkoviq.

Kjo është hierarkia e eprorëve që dyshohet se kanë përgjegjësi në planifikimin dhe organizimin e masakrës së Reçakut.

Pikërisht për masakrën e Reçakut, Prokuroria Speciale e Kosovës është vënë në lëvizje.

Duke u thirrur në dëshmitë e kohës, në deklaratat e 63 dëshmitarëve të intervistuar dhe në provat e Tribunalit të Hagës, Prokuroria Speciale e Kosovës ka lëshuar fletëarreste ndërkombëtare për 18 persona serbë që dyshohen për pjesëmarrje në kryerjen e masakrës së Reçakut. Kjo është pohuar në përvjetorin e masakrës në Reçak nga Kryeministri.

Megjithatë Prokuroria Speciale nuk e ka konfirmuar këtë lajm, dhe nuk ka dhënë detaje se kush janë të dyshuarit për të cilët po kërkon të arrestohen.

Related posts

Kosovë, qytetarët raportojnë rritje të tatimit në pronë në vitin 2023

admin

Forcat izraelite sulmojnë të krishterët që donin të merrnin pjesë në meshën “Zjarri i shenjtë” në Kuds

admin

Kurti publikon emrat e organizatorëve kryesorë të trazirave në veri

admin