RTV AHIRETI
Shëndetësi

Era e keqe e gojës: Çfarë do të thotë për shëndetin tuaj?

era-e-keqe-e-gojes:-cfare-do-te-thote-per-shendetin-tuaj?

Halitoza përkufizohet si frymë e pakëndshme që konsiderohet një problem kronik dhe jo një gjë momentale. Sipas të dhënave, 50% e popullsisë së botës përballet me këtë simptomë të veçantë, një pjesë e madhe e së cilës nuk e di arsyen.

shtë e rëndësishme të dini shkakun e gjendjes suaj, pasi era e keqe e gojës mund t’ju tregojë diçka për shëndetin ose zakonet tuaja të përgjithshme orale. Pra, çfarë mund të jetë?

1. Higjiena e dobët e gojës

A keni menduar se ndoshta nuk po kujdeseni siç duhet për dhëmbët tuaj? Zakonisht, lloji i erës së keqe të gojës që shkaktohet nga problemet dentare dhe higjiena e dobët ka një erë veze të prishur.

Sipas një hulumtimi, gjuha është mjedisi i përshtatshëm për zhvillimin e mikroorganizmave, të cilët janë ngjitur në dhëmbë nga mbeturinat ose që shfaqen nga konsumimi i dhëmbëve.

Gjëja më themelore që dikush mund të bëjë përtej kujdesit është të vizitoni rregullisht dentistin, duke bërë një pastrim të thellë.

2. Gojë e thatë

A keni menduar ndonjëherë se era e keqe e gojës mund të jetë për shkak të tharjes së gojës? Në veçanti, disa faktorë si stresi, plakja dhe madje edhe disa ilaçe pengojnë prodhimin e pështymës, e cila normalisht pastron ekosistemin oral.

Sa herë që frenohet rrjedha natyrale e pështymës, bakteret natyrale kanë mundësinë të bëjnë ndikimin e tyre në substancat ushqimore të mbërthyera në dhëmbët tuaj.

3. Sëmundje të tjera të mundshme

Por përveç erës së keqe të gojës për shkak të higjienës së keqe orale, era e keqe e gojës mund të shpjegojë se ka ndonjë problem tjetër që nuk ka të bëjë me zonën e gojës.

Në veçanti, nëse fryma ka një erë peshku ose urine, mund të nënkuptojë se ajo lidhet me sëmundje të tilla si diabeti, problemet e zorrëve, sëmundjet endokrinologjike, madje edhe dështimi i veshkave.

Padyshim që këto shkaqe janë dukuri më të rralla dhe sigurisht që do t’ju përgjigjet vetëm një ekspert i kualifikuar.

Trajtimi më i mirë është parandalimi, ndaj vizitat e rregullta te dentisti do t’ju nxjerrin nga pozicioni i vështirë (dhe i rrezikshëm) i vetëdiagnostikimit.

Related posts

Stresi në punë po shkakton humbje për kompanitë

admin

Për të humbur peshë, hani këto fruta çdo mëngjes

rezart morina

​A shkakton migrena humbje të kujtesës?

admin