RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Kanceri i pankreasit: Shenja ‘gërryese’ që tregon përhapjen e tumorit

​kanceri-i-pankreasit:-shenja-‘gerryese’-qe-tregon-perhapjen-e-tumorit

Pasi kanceri i pankreasit udhëton në pjesë të tjera të trupit tuaj, dhimbja “gërryese” mund të bjerë zilen e alarmit.

Kur mendoni për kancerin e pankreasit, mendja juaj mund të udhëtojë drejt e në pjesën e sipërme të barkut.

Megjithatë, simptomat që tregojnë një tumor në përhapje mund të shfaqen edhe në vende të tjera. Ja se si t’i dalloni ato.

Ndërsa kanceri i pankreasit shfaqet në gjëndrën e gjatë dhe të sheshtë pas stomakut, ai mund të përhapet edhe në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Ky lloj kanceri që ka avancuar në një vend tjetër njihet si kanceri i avancuar i pankreasit, sipas Cancer Research UK.

Shenjat treguese të përhapjes së këtij tumori mund të jenë saktësisht të njëjta me kancerin e pankreasit që nuk ka avancuar.

Megjithatë, ato mund të përfshijnë edhe simptoma të tjera në varësi të vendit ku ka udhëtuar sëmundja. Një shenjë e një tumori që përhapet në kockat tuaja është dhimbja.

Këto dhimbje kockash shkaktohen nga shpërbërja e indeve të gjalla që përbëjnë skeletin tuaj.

Një zonë specifike që mund të marrë goditjen është shpina juaj. Dhimbja kanceroze e shpinës vazhdon edhe kur pushoni, shpjegon Cancer Research UK.

Për më tepër, dhimbja e shpinës nuk është e lidhur vetëm me kancerin e avancuar të pankreasit pasi NHS vëren se kjo simptomë mund të shfaqet gjatë fazës kur tumoret nuk janë përhapur.

Shërbimi shëndetësor vëren se kjo dhimbje shpine mund të ndihet më keq kur jeni duke ngrënë ose shtrirë ndërsa mund të lehtësohet duke u përkulur përpara.

Përveç dhimbjes së gërryerjes në kockat tuaja, shenja të tjera të një tumori në përhapje përfshijnë:

Kocka më të dobëta që mund të thyhen më lehtë

Rritja e kalciumit në gjak (hiperkalcemia), e cila mund të shkaktojë dehidrim, konfuzion, sëmundje, dhimbje barku (abdominale) dhe kapsllëk

Nivele të ulëta të qelizave të gjakut – qelizat e gjakut prodhohen në palcën e eshtrave dhe mund të grumbullohen nga qelizat kancerogjene, duke shkaktuar anemi, rritje të rrezikut të infeksionit, mavijosje dhe gjakderdhje.

Organizata bamirëse rekomandon të flisni me mjekun tuaj nëse përjetoni simptoma të vazhdueshme si këto.

Related posts

‘Blloqet’ e membranës qelizore mund të jenë premtues për terapi të reja kundër kancerit

rezart morina

Shëndeti i zemrës rrezikohet nga vapa e madhe. Çfarë duhet të keni kujdes

admin

Vetitë e mrekullueshme të vajit të arrave në shëndet dhe kozmetikë

admin