RTV AHIRETI
Pytje & Përgjigje

Kur jetojmë me qira, a i lejohet pronarit të apartamentit të na tregoj me kë të jetojmë?

kur-jetojme-me-qira,-a-i-lejohet-pronarit-te-apartamentit-te-na-tregoj-me-ke-te-jetojme?

Pyetja:

Unë jam një vajzë që studioj në Francë dhe jetoj vetëm në një rezidencë studentore. Për të marrë këtë akomodim, isha i detyruar të nënshkruaja një kontratë ku renditej gjithçka që kishte të bënte me apartamentin. Një nga gjërat që thotë në këtë kontratë është se nuk më lejohet ta përdor këtë apartament për qëllime biznesi, apo nënqira, që do të thotë të lejoj një student tjetër të jetojë atje dhe të kontribuojë në qira. Pyetja ime është: Unë kam një shoqe këtu në këtë vend që kishte probleme me shoqen e dhomës, e cila i kërkoi të dilte nga shtëpia. Tani ajo nuk ka ku të jetojë. A mund ta sjell atë të jetojë me mua? Ju lutem vini re se duke bërë këtë, unë do të kem prishur kontratën që kam nënshkruar dhe nëse ata mësojnë do të më dëbojnë nga rezidenca. Mund të më duhet të paguaj një gjobë dhe nuk do të më lejohet kurrë të kthehem në këtë vendbanim. Çfarë duhet të bëj?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Së pari: Muslimani, burrë apo grua, nuk duhet të jetojë në një vend jomusliman nëse nuk i plotëson kushtet që e bëjnë këtë të lejuar. Kjo është më e ndaluar në rastin e një gruaje muslimane, nëse ajo udhëton pa mahrem, sepse qëndrimi atje paraqet shumë rreziqe për besimin dhe sjelljen morale.
Së dyti: nëse pronari i pronës ka kushtuar që qiramarrësi të jetojë vetë dhe askush tjetër të mos jetojë me të, atëherë ai është i detyruar ta përmbushë atë kusht. Kjo për shkak se muslimanët janë të detyruar të përmbushin kontratat dhe premtimet. Allahu i Lartësuar thotë: “O ju që besuat, përmbushni të gjitha kontratat.” (Maide: 1) Transmetohet nga Ebu Hurejra (Allahu qoftë i kënaqur me të) se Pejgamberi ﷺ ka thënë: “Muslimanët janë të detyruar nga kushtet e tyre“. [1] Nëse kontrata nuk e ndalon pritjen e dikujt, atëherë mund ta strehosh për një kohë derisa ajo të rregullojë punët e saj dhe të jetë në gjendje të kërkojë një vend tjetër për të jetuar. Mund të kërkoni leje nga pronarët e banesës dhe t’u tregoni për këtë në mënyrë që të mos shkaktoni ndonjë problem. Allahu e di më së miri.

islamqa

————————-

[1] Ebu Davudi (3594)

Related posts

A janë 10 netët e Dhul Hixhes të rëndësishme sikurse ditët e saj?

admin

Si mund të përfitojë nga mirësitë e natës së Kadrit një grua me menstruacione?

admin

A lejohen bastet në garat me kuaj?

admin