RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Kushtetuesja refuzon kërkesën e PDK-së për pezullimin e vendimeve të seancës së dajakut

kushtetuesja-refuzon-kerkesen-e-pdk-se-per-pezullimin-e-vendimeve-te-seances-se-dajakut

Gjykata Kushtetuese ka refuzuar kërkesën për vendosjen e masës së përkohshme lidhur me vendimet e miratuara në seancën e Kuvendit të Kosovës të 13 korrikut.

Partia Demokratike e Kosovës kishte kërkuar vlerësimin e kushtetutshmërisë së vendimit të 11 korrikut për caktimin e seancës plenare të 13 korrikut. Deputetët e saj kanë thënë në sqarimin e tyre se nuk është respektuar afati për thirrjen dhe caktimin e seancës plenare sipas Rregullores së Kuvendit, sipas të cilës, rendi i ditës bashkë me materialet përkatëse u shpërndahen deputetëve së paku dy ditë pune para mbajtjes së seancës plenare. Në sqarim thuhet se rendi i ditës nuk ishte paraqitur për miratim në seancën plenare të 13 korrikut, “duke marrë parasysh se nuk ka pasur konsensus në Kryesinë e Kuvendit lidhur me rendin përkatës të ditës”.

Deputetët kishin kërkuar që deri në vendimin e Gjykatës, kjo e fundit të vendosë masë të përkohshme ndaj vendimit të 11 korrikut për caktimin e seancës së 13 korrikut, “duke pezulluar për pasojë edhe efektin e të gjitha vendimeve të miratuara nga Kuvendi në seancën plenare të 13 korrikut”.

“Parashtruesit e kërkesës nuk kanë paraqitur ndonjë dëshmi ose arsyetim se pse pezullimi i efektit të të gjitha vendimeve të Kuvendit të miratuara në seancën e 13 korrikut i kontribuon evitimit të rreziqeve apo dëmeve të pariparueshme dhe për pasojë, interesit publik”, thuhet në vlerësimin e Kushtetueses.

Gjykata ka arsyetuar se “në dritën e parimit të sigurisë juridike, si vlerë thelbësore e sundimit të ligjit dhe rendit kushtetues të Kosovës, Gjykata ka vendosur të refuzojë kërkesën për vendosjen e masës së përkohshme ndaj aktit të kontestuar në fjalë, duke theksuar që, një vendimmarrje e tille nuk paragjykon në asnjë mënyrë vlerësimin e Gjykatës lidhur me kërkesën bazë, përkatësisht për vlerësimin e kushtetutshmërisë së aktit të kontestuar”.

Ky vendim nuk lidhet me dy vendimet e Kuvendit nga ajo seancë, atë për shkarkimin e Kimete Gashit, nga pozita e anëtares së OSHP-së, dhe kërkesën për vlerësimin e kushtetutshmërisë së Ligjit për pagën minimale.

Related posts

Rosstat: Më shumë se 400 000 rusë emigruan në gjashtë muajt e parë të 2022

admin

Kurti: Raportet me kryeministrin Rama i kemi të mira

rezart morina

Kosova në rrugën drejt KiE, Serbia votoi kundër raportit, ja shtetet e tjera që kundërshtuan

admin