RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Ministri Damka: Kushtëzimi i Kosovës për KiE është i padrejtë dhe dekurajues

ministri-damka:-kushtezimi-i-kosoves-per-kie-eshte-i-padrejte-dhe-dekurajues

Ministri i Zhvillimit Rajonal në Qeverinë e Kosovës, Fikrim Damka ka thënë se është i zhgënjyer nga lajmi që Kosova as dje nuk është futu në agjendën e mbledhjes e Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës.

Ai ka thënë se ndjejmë se kemi mbetur vetëm nga liderët e vendeve mike që kanë vendosur të bllokojnë anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës.

Tutje, Damka ka shtuar se mohimi i një mundësie të tillë për shkak të një proces që ka të bëjë ekskluzivisht me një komunitet tjetër joshumicë, është shpërfillës dhe dekurajues për komunitetit turk në Kosovë si dhe për të gjitha komunitetet tjera që janë pjesë aktive e jetës shoqërore, kulturore dhe institucionale të Republikës së Kosovës.

Statusi i plotë i tij:

Lajmi se takimi i Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës këtë javë ishte zhgënjyes.

Janë të lavdërueshme këto përpjekje të Kosovës, e cila ka plotësuar të gjitha kriteret për të qenë pjesë e një organizate ndërkombëtare. Megjithatë, është padrejtësi ndaj Kosovës dhe për komunitetet joshumicë që të ecin përpara në një proces krejtësisht të ndryshëm nga procesi i anëtarësimit në Këshillin e Evropës, përveç aplikimit të aplikacioneve të ndryshme në Kosovë dhe në Kosovë dhe komunitetet joshumicë. .

Si anëtar dhe përfaqësues i komunitetit turk në Kosovë, ndjejmë se kemi mbetur vetëm nga liderët e vendeve mike që kanë vendosur të bllokojnë anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës deri më sot. Deputeti ynë dha një kontribut shumë të rëndësishëm në votimin historik të mbajtur në Këshillin e Këshillit Parlamentar të Evropës në prill të këtij viti. Megjithatë, fakti që shoqëria turke ka kontribuar dhe vazhdon të kontribuojë në forcimin e shtetit të Kosovës dhe zhvillimin e harmonisë ndërmjet grupeve etnike në Kosovë, ka qenë një shembull i rëndësishëm i kontributit të Republikës së Kosovës si bashkësi kushtetuese.

Qasja në mekanizmat e Këshillit të Evropës si Gjykata e Strasburgut ofron mundësi të rëndësishme për mbrojtjen dhe zhvillimin e të drejtave tona. Mohimi i një mundësie të tillë për shkak të një procesi që përfshin një komunitet tjetër që nuk është shumicë, është padrejtësi dhe dekurajues ndaj shoqërisë turke në Kosovë si dhe ndaj komuniteteve të tjera që janë pjesë aktive e jetës shoqërore, kulturore dhe korporative të Republikës së Kosova.

Related posts

Rusia: Sulmet e SHBA-së të qëllimshme për të përshkallëzuar konfliktin në Lindjen e Mesme

rezart morina

Udhëtarët do të tarifohen për të hyrë në BE

admin

BE-ja zyrtarisht kushtëzon integrimin e Serbisë me normalizimin e raporteve me Kosovën

RTI