RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Mjekët zbulojnë arsyen e kohëzgjatjes së kollës, çfarë fshihet pas infeksioneve

​mjeket-zbulojne-arsyen-e-kohezgjatjes-se-kolles,-cfare-fshihet-pas-infeksioneve

Kryetarja e Kolegjit Mbretëror të Mjekëve të Përgjithshëm në Mbretërinë e Bashkuar, Kamila Hawthorne, ka deklaruar se infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes po kërkojnë më shumë kohë se zakonisht për t’u pastruar, ndërsa theksoi se në shumicën e njerëzve, kalon pa kujdes mjekësor. Hulumtimet tregojnë se shkalla e infeksioneve të traktit të poshtëm dhe të sipërm të frymëmarrjes është shumë më e lartë se mesatarja. Kjo mbështetet nga të dhënat javore nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), e cila ka gjetur shkallë të lartë të gripit dhe viruseve të tjera të frymëmarrjes.

Këtë muaj, UKHSA paralajmëroi të rriturit që të qëndrojnë në shtëpi nëse nuk ndjehen mirë ose të vendosin maska për të minimizuar përhapjen e infeksioneve.

“Nuk është e qartë pse disa nga infeksionet aktuale të frymëmarrjes që ndodhin duket se zgjasin më shumë se zakonisht kjo është vënë re nga mjekët si dhe pacientët, por ne nuk jemi plotësisht të sigurt pse po ndodh kjo. Shumica e publikut kanë qenë të izoluar socialisht gjatë dy dimrave të fundit dhe kjo duket se ka ulur rezistencën e tyre ndaj infeksioneve kjo duket se e bën më të mundshëm që ata të marrin infeksione sesa në vitet e mëparshme. Pra, në disa raste, mund të bëhet fjalë për kapjen e një infeksioni pas tjetrit. Ata janë të gjithë të ndryshëm dhe tejkalimi i një lloji infeksioni nuk jep imunitet ndaj një tjetri. Ne do t’i inkurajonim pacientët të bëjnë atë që munden për të mbajtur veten mirë këtë dimër, duke përfshirë praktikimin e higjienës së mirë publike, siç është larja e rregullt e duarve, ose përdorimi i xhelit të duarve nëse kjo nuk është e mundur, dhe hedhja e fasuleve pasi të jenë përdorur. Antibiotikët për infeksionet virale nuk do të ndihmojnë”, tha Hawthorne.

Ajo rekomandoi gjithashtu përdorimin e paracetamolit në rast temperature, dhembje fyti ose veshi, pushimin e mjaftueshëm dhe pirjen e sa më shumë lëngjeve.

“Ne do t’i inkurajonim pacientët të kuptojnë se dhënia e antibiotikëve për infeksionet virale nuk do të ndihmojë, pasi ato ndihmojnë vetëm me infeksionet bakteriale. Shumica e infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes janë për shkak të viruseve. Nëse një kollë është veçanërisht e vazhdueshme, ose sjell gëlbazë të zbardhur, është përkeqësuar rëndë me gulçim, ose nëse një pacient po përjeton dhimbje gjoksi ose po humb peshë pa arsye, ata duhet të kërkojnë një mendim mjekësor”, tha ajo.

Related posts

Sulmi në tru nuk zgjedh kohën, vendin apo moshën! Ky është faktori i parë i rrezikut – ka të bëjë me zemrën

admin6

Lëng mollë me karrotë – të mirat dhe përfitimet që merr organizmi menjëherë

admin

Ju duhen vetëm 30 sekonda, si të testoni në kushte shtëpie shëndetin e zemrës

rezart morina