RTV AHIRETI
Shëndetësi

Mjekët zbulojnë detajet: Pse kaq shumë të rinj po preken nga kanceri i zorrës së trashë

mjeket-zbulojne-detajet:-pse-kaq-shume-te-rinj-po-preken-nga-kanceri-i-zorres-se-trashe

Alarmojnë mjekët!

Ekspertët po shohin një rritje të kancerit të hershëm të zorrës së trashë në mbarë botën, një situatë që ata po përpiqen ta shpjegojnë. Një raport i publikuar nga Shoqata Amerikane e Kancerit në janar konfirmon shqetësimet e tyre dhe tregon se shkalla e kancerit të zorrës së trashë po rritet me shpejtësi tek njerëzit në të 20-at, 30-at dhe 40-at e tyre.

Përveç kësaj, duket se këto lloje të kancerit priren të jenë më agresivë tek të rinjtë, kryesisht për shkak se ata janë shumë të rinj për t’u rekomanduar për shqyrtimin rutinë të kancerit, gjë që ka ndihmuar në uljen e normave te të rriturit mbi 50 vjeç.

Pse kaq shumë të rinj po preken nga kanceri i zorrëve?

Vitet e fundit është vërejtur një tendencë alarmante në kujdesin shëndetësor: një rritje e dukshme e rasteve të kancerit të zorrëve tek të rinjtë. Tradicionalisht e konsideruar si një sëmundje që prek më së shumti të moshuarit, rritja e diagnozave tek njerëzit nën 50 vjeç ka shkaktuar shqetësim të gjerë në mesin e profesionistëve mjekësorë dhe studiuesve. Megjithëse arsyet e sakta prapa këtij ndryshimi mbeten të shumëanshme dhe të pa kuptuara plotësisht, disa faktorë kyç kontribuojnë në këtë prirje alarmante.

Një nga faktorët kryesorë përgjegjës për rritjen e kancerit të zorrës së trashë në popullatat e reja është ndryshimi i zakoneve të jetesës. Stili i jetesës moderne i karakterizuar nga qëndrimi ulur, zgjedhjet e dobëta dietike dhe rritja e shkallës së obezitetit kanë kontribuar ndjeshëm në përhapjen e sëmundjeve të ndryshme kronike, përfshirë kancerin e zorrës së trashë. Dietat që janë të pasura me ushqime të përpunuara, të pasura me mish të kuq dhe me pak fibra janë lidhur me një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë, veçanërisht te të rinjtë që janë rritur me qasje të lehtë në ushqime të shpejta dhe ushqime të përpunuara.

Përveç kësaj, adoptimi i përhapur i zakoneve të pashëndetshme si pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit në grupet më të reja demografike përkeqëson më tej rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrëve. Pirja e duhanit është krijuar prej kohësh si një faktor rreziku për kancere të ndryshme, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë, ndërsa konsumimi i alkoolit mund të dëmtojë qelizat që rreshtojnë zorrën e trashë, duke çuar potencialisht në zhvillimin e tumoreve kanceroze me kalimin e kohës.

Përtej faktorëve të stilit të jetesës, megjithatë, ndikimet mjedisore luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm në shfaqjen e kancerit të zorrëve në një moshë më të re. Ekspozimi ndaj toksinave mjedisore, të tilla si ndotja dhe kimikatet në produkte të caktuara shtëpiake, mund të kontribuojnë në zhvillimin e mutacioneve kanceroze në zorrën e trashë. Për më tepër, prevalenca e përdorimit të antibiotikëve dhe ndikimi i tij në shëndetin e zorrëve ka tërhequr vëmendjen vitet e fundit, me disa kërkime që sugjerojnë një lidhje të mundshme midis ekspozimit ndaj antibiotikëve dhe një rreziku në rritje të kancerit të zorrës së trashë.

Predispozita gjenetike gjithashtu nuk mund të injorohet kur diskutohet për rritjen e incidencës së kancerit të zorrëve tek të rinjtë. Megjithëse format trashëgimore të kancerit të zorrës së trashë, si sindroma e Lynch dhe polipoza adenomatoze familjare (FAP), janë relativisht të rralla, ato përbëjnë një rrezik të konsiderueshëm për të sëmurët. Mutacionet gjenetike të lidhura me këto sindroma mund të rrisin shumë mundësinë e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë në një moshë më të re, ndonjëherë edhe në mungesë të faktorëve të tjerë të rrezikut.

Çfarë mund të bëni për të identifikuar dhe zvogëluar rrezikun?

Diagnoza e vonuar e kancerit të zorrës së trashë në pacientët më të rinj është një sfidë tjetër në trajtimin efektiv të kësaj çështjeje. Simptomat e kancerit të zorrës së trashë, të tilla si ndryshimet në zakonet e zorrëve, gjakderdhja rektale dhe dhimbjet e barkut, shpesh i atribuohen kushteve më pak serioze tek të rinjtë, duke çuar në një vonesë në kërkimin e kujdesit mjekësor. Si rezultat, kanceri mund të përparojë në faza më të avancuara deri në kohën kur ai diagnostikohet, duke e bërë trajtimin më pak efektiv dhe duke ulur normat e përgjithshme të mbijetesës.

Për të luftuar incidencën në rritje të kancerit të zorrës së trashë në popullatat e reja, është e nevojshme një qasje e shumëanshme. Aktiviteti i rregullt fizik, mbajtja e një diete të ekuilibruar të pasur me fruta, perime dhe drithëra integrale dhe shmangia e pirjes së duhanit dhe konsumit të alkoolit, për shembull, mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë në një moshë më të re.

Përveç kësaj, aksesi i hershëm në qendrat dhe mjetet e diagnostikimit të kancerit të zorrës së trashë është me rëndësi të madhe për të siguruar zbulimin dhe trajtimin. Ndërsa udhëzimet aktuale të shqyrtimit zakonisht rekomandojnë fillimin e ekzaminimit të rregullt në moshën 50 vjeç për njerëzit me rrezik mesatar, studimet e fundit sugjerojnë se depistimi mund të duhet të fillojë më herët për njerëzit me faktorë të caktuar rreziku, të tilla si një histori familjare e kancerit të gjirit, zorrës së trashë ose sëmundjeve inflamatore të zorrëve.

Duke trajtuar faktorët themelorë që kontribuojnë në këtë prirje, duke përfshirë zgjedhjet e stilit të jetesës, ndikimet mjedisore, predispozicionin gjenetik dhe diagnostikimin e vonë, ne mund të punojmë drejt uljes së barrës së kancerit të zorrës së trashë tek të rinjtë. Nëpërmjet një kombinimi të masave parandaluese, zbulimit të hershëm dhe strategjive efektive të trajtimit, ne mund të përpiqemi ta kthejmë këtë prirje alarmante dhe të sigurojmë një të ardhme më të shëndetshme për brezat që vijnë.

Related posts

Kini kujdes, ky është grupi më i dobët i gjakut

admin

5 ushqimet që mund të shkaktojnë aromë të keqe të trupit

admin

10 fakte thelbësore për alergjitë ndaj kikirikut që çdo prind duhet të dijë

admin6