RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Nesër nis regjistrimi i popullsisë, për herë të parë regjistrohen dëmet nga lufta

neser-nis-regjistrimi-i-popullsise,-per-here-te-pare-regjistrohen-demet-nga-lufta

Kur ka mbetur edhe një ditë të fillojë procesi për regjistrimin e popullsisë, Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të gjitha përpjekjet që ky proces të fillojë kësaj radhe me kohë. Kështu bënë të ditur zyrtarja e lartë për komunikim me publikun në Agjencinë për Statistika të Kosovës, Hazbije Qeriqi, e cila thotë se presin të dhëna cilësore.

Qeriqi në një intervistë për KosovaPress, thotë se ASK tashmë i ka bërë të gjitha përgatitjet për të filluar një proces të mbarë të regjistrimit të popullsisë që do të fillojë me 5 prill dhe do të zgjasë deri më 17 maj të këtij viti.

Derisa ka treguar më shumë detaje për këtë proces, Qeriqi thotë se diaspora është obliguar të plotësojë pyetësorët online.

“ASK tashmë i ka bërë të gjitha përgatitjet për të filluar një proces të mbarë të regjistrimit të popullsisë që do të fillojë më 5 prill dhe do të zgjasë deri më 17 maj të këtij viti…Në këtë proces të regjistrimit janë pyetësorët e veçantë…me pyetësorin ER 1, do të regjistrohen të gjitha ndërtesat, të gjitha objektet mbi tokë në gjithë territorin e Kosovës. Ndërkohë, që me pyetësorin ER2, do të regjistrohen të gjitha ekonomitë familjare, shtëpitë, banesat dhe kushtet e jetesës në të cilat jetojnë qytetarët e Kosovës. Pastaj vjen pyetësori ER3, që do të përfshijë pyetësorë individual, d.m.th secila familje do t’i plotësojë pyetësorët individual për anëtarët e familjes së saj. Ndërkaq, pyetësori ER4, është një pyetësor i veçantë që për herë të parë futet në regjistrimin e popullsisë, që është për dëmet nga lufta, në njerëz dhe demet materiale. Pastaj vjen pyetësori ES1, që është për popullatën që jetojnë jashtë Kosovës për diasporën tonë, si dhe janë dy pyetësor të tjerë, që janë banesat kolektive dhe me këto banesat, personat që jetojnë në burgje, shtëpia e pleqve e kështu”, deklaron Qeriqi.

Për dallim nga vitet e kaluara, Qeriqi shprehet se këtë vit intervistat bëhen përmes pyetësorëve elektronik dhe jo vetëm në letër siç ka qenë më herët, derisa shton se presin të marrin të dhëna më cilësore.

“Nga ky regjistrim ne presim që do t’i marrim të dhënat më cilësore se në regjistrimin e kaluar, për shkak se për dallim prej regjistrimit të kaluar kur pyetësorët kanë qenë vetëm në letër dhe janë bërë intervistat me shkrim, tani intervistat bëhen përmes pyetësorëve elektronik, tableteve. Ne kemi përgatitur edhe harta digjitale, tabletet janë siguruar, janë instaluar programet dhe në momentin kur regjistruesi e kryen një intervistë, atëherë kontrollohet nga mbikëqyrësi i tij dhe automatikisht ato të dhëna vinë në serverët tanë në qendër dhe nuk mund të bëhen më ndryshime kur aprovohen. Kjo na si8guron neve që kemi marrë të dhëna siç janë deklaruar qytetarët”, shton Qeriqi.

Sa i përket komunave në veri të vendit, Qeriqi thotë se janë bërë përgatitjet e nevojshme, megjithatë shton se në atë pjesë të Kosovës mund të fillojë me disa ditë vonesë.

Sipas saj, periudha prej gjashtë javësh është e mjaftueshme të regjistrohen të gjitha komunitetet, përfshirë shumicën dhe pakicat.

“Edhe në atë pjesë ne kemi bërë përgatitjet për gjithë territorin e Kosovës dhe kësaj radhe kemi regjistrues që kanë aplikuar të punojnë si regjistrues, kanë ap0likuar të punojnë edhe si mbikëqyrës dhe i kanë kryer trajnimet. Deri më tani procesi është duke shkuar normalisht dhe ne po presim që edhe qytetarët do t’i përgjigjen thirrjes sonë për të marrë pjesë në regjistrim…Besoj se po (fillon me datën 5) meqenëse ata kanë kërkuar edhe një trajnim shtesë, ndoshta mund të merr kohë disa ditë derisa ë trajnohen edhe njëherë disa persona. Por, sigurisht se periudha prej gjashtë javësh, nga 5 prilli deri me 17 maj është e mjaftueshme që brenda këtij afati kohor të regjistrohen të gjitha komunitetet, duke përfshirë edhe shumicat dhe pakicat”, thotë Qeriqi.

Sa i përket diasporës, ajo thotë se është e obliguar të bëjë regjistrimin përmes pyetësorëve online, pa qenë e obliguar të jetë prezentë këtu.

“Diaspora jonë është e obliguar që të bëjë regjistrimin e tyre përmes pyetësorëve online. Kemi pyetësorin ES1 që me deklarimet e familjareve regjistrohen ata. Ata do të regjistrohen si banorë jo rezident të Kosovës, ndërkaq me pyetësorët tanë do të mblidhen të dhënat e banoreve rezident”, thotë Qeriqi.

Nga fluksi i madh i punës, Qeriqi thekson se janë detyruar të punojnë përtej orarit, madje siç thotë ajo edhe vikendeve.

“Meqenëse ne kemi filluar që në 2019, shumica e punëve siç janë legjislacioni, pastaj pyetësorët dhe punët tjera, përgatitjet teknike janë bërë, janë bërë tre teste dhe një pilot në terren. Ndërkohë, që kohët e fundit që kur kanë filluar edhe trajnimet me mbikëqyrës fillimisht me stafin e statistikës, pastaj me një ekip të veçantë si ekspert të fushës, trajnimet me mbiçkyrës, me regjistrues, ne kemi filluar që të punojmë edhe jashtë orarit të punës, sidomos edhe vikendeve, dhe festave. Pra, këta muajt e fundit, ne vazhdojmë të punojmë jashtë orarit të punës dhe vikendeve. D.m.th nuk kemi orar, punojmë edhe nga shtëpia, punojmë edhe në zyre”, thotë Qeriqi.

Ndryshe, regjistrimi i popullsisë është shtyrë disa herë përgjatë viteve të fundit në Kosovë.

Related posts

Sveçla ha darkë me policët në veri, ushqimin ua dërgon një lokal nga Prishtina

admin

Presidenti Erdoğan takohet me kryeministrin grek në New York

admin

Regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi, nga 1 deri 15 nëntor

rezart morina