RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Pesë simptoma të infarktit që shfaqen më shpesh një muaj më parë

​pese-simptoma-te-infarktit-qe-shfaqen-me-shpesh-nje-muaj-me-pare

Hulumtimet e reja kanë treguar se sulmet në zemër nuk janë gjithmonë të papritura dhe të papritura.

Sulmet në zemër zakonisht mendohet se ndodhin papritur, por kjo ndodh rrallë. Përveç një ndërlikimi për të cilin nuk keni qenë në dijeni, ka shumë shenja paralajmëruese që gjithashtu mund të tregojnë paraprakisht këtë rrezik.

Hulumtimi i paraqitur në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Dallas ofron një përmbledhje të simptomave më të zakonshme që i paraprijnë një ataku kardiak te meshkujt. Midis tyre u identifikuan 5 të veçanta:

– dhimbje gjoksi

– marramendje

– frymëmarrje e rëndë

– rrahje zemre

– të fikët

Hulumtimi nxori në pah simptomat e zakonshme që i paraprinë një sulmi në zemër në 567 burra, të moshës 35 deri në 65-vjeç.

Pothuajse 80% e simptomave kanë ndodhur ndërmjet katër javësh dhe një ore para arrestit kardiak.

Nga ata që kishin simptoma, 56% përjetuan dhimbje gjoksi, 13% vështirësi në frymëmarrje, 4% marramendje, të fikët ose palpitacione.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se 53% kishin simptoma para arrestit kardiak.

Megjithatë, hulumtimi ka disa kufizime të rëndësishme. Së pari, gjetjet sugjerojnë se çdo burrë i moshës së mesme me dhimbje gjoksi ose gulçim mund të ketë një atak në zemër, por nuk është kështu.

Studimi gjithashtu nuk mori parasysh prevalencën e simptomave në popullatën e interesit.

Për shembull, në një grup prej një milion burrash të moshës së mesme, sa do të përjetojnë dhimbje gjoksi ose gulçim brenda një muaji?

Edhe nëse 50.000 burra shfaqin simptoma, sa prej tyre do të kenë më pas një atak në zemër? Sigurisht, jo të gjitha 50.000.

Megjithatë, ajo që sugjerojnë rezultatet është se është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje simptomave që mund t’i paraprijnë një ataku kardiak dhe, mbi të gjitha, të konsultoheni gjithmonë me një mjek në rast të simptomave të dyshimta.

Related posts

Miratohet Udhëzimi Administrativ për Kontrollimin Teknik të Automjeteve

admin

​Prindër tregohuni vigjilentë, ja simptomat paralajmëruese të meningjitit

rezart morina

Ja pse nuk duhet të hani hudhër para gjumit

admin