RTV AHIRETI
Shëndetësi

Pse dobësohet shikimi me kalimin e moshës?

pse-dobesohet-shikimi-me-kalimin-e-moshes?

Disa ndryshime të shikimit janë një pjesë normale e plakjes, ndërsa të tjerat mund të jene pasoje e problemeve shëndetësore ose nen efektin e zgjedhjeve të dobëta të stilit të jetesës, siç është pirja e duhanit.

Ndryshimet e shikimit mund të ndodhin me plakjen për disa arsye si:

  • Fleksibilitet i reduktuar i lenteve
  • Reduktimi i prodhimit të lotëve ose tharja e syve
  • Prishja e lëngut të ngjashëm me xhel ose qelqit në sy
  • Akumulimi i lëngjeve në dhomat e syve
  • Mbyllja ose errësimi i thjerrëzave
  • Rënia e qepallave
  • Dëmtimi i kornesë ose retinës

Për të kuptuar se si këto ndryshime ndikojnë në shikimin tonë ndërsa plakemi, është e rëndësishme të kuptojmë se si shohim.

Kuptimi i vizionit

Drita hyn përmes një indi transparent përpara syrit të quajtur kornea.

Forma dhe trashësia e kornesë përcaktojnë se sa rrezet e dritës hyrëse do të jenë të përkulura dhe rrjedhimisht do të fokusohen në indin e ndjeshëm ndaj dritës (retinë) të pranishëm në pjesën e pasme të syrit.

Kështu, shëndeti i kornesë është thelbësor për të përcaktuar se sa mirë është fokusuar një imazh në sy.

Pas hyrjes në kornea, drita kalon përmes hapjes së vogël rrethore të quajtur bebëza, e cila shihet në qendër të pjesës së ngjyrosur të syrit të quajtur iris.

Irisi kontrollon se sa dritë hyn në sy duke ndryshuar madhësinë e bebëzës.

Kështu, në dritë të ndritshme, bebëza duket më e vogël, ndërsa në dritë të zbehtë bëhet më e madhe.

Drita që hyn në bebëzën më pas kalon përmes thjerrëzës e cila është një strukturë e qartë që fokuson më tej dritën. Trashësia e lenteve mund të ndryshohet nga muskujt e lidhur me të.

Së fundi, drita përqendrohet në retinë që e shndërron atë në sinjale elektrike që barten në tru përmes nervit optik.

Pjesa e brendshme e kokës së syrit është e ndarë në tre dhoma: anteriore, e pasme dhe qelqore.

  • Dhoma e përparme është pjesa midis kornesë dhe irisit.
  • Dhoma e pasme është midis irisit dhe thjerrëzës.
  • Dhoma e qelqit është pjesa prapa thjerrëzës.

Dhomat e përparme dhe të pasme janë të mbushura me një lëng ujor të quajtur humor ujor, ndërsa dhoma qelqore ka një substancë të qartë xhel të quajtur humor qelqor.

Qartësia dhe konsistenca e këtyre humorit ose lëngjeve ndihmojnë në ruajtjen e formës së kokës së syrit dhe arritjen e një vizioni të duhur.

Kështu, nëse ndonjë pjesë e syrit preket, imazhi përfundimtar i përpunuar nga truri mund të ndikohet, duke rezultuar në probleme të shikimit.

Cilat janë problemet e ndryshme të shikimit të lidhura me moshën?

Probleme të ndryshme të shikimit të lidhura me moshën përfshijnë:

Presbiopia:

I referohet rënies së aftësisë së fokusimit të syrit për shkak të një reduktimi të elasticitetit të lenteve.

Mund të shfaqet pas moshës 40-vjeçare si vështirësi për të parë objekte të mbajtura afër ose për të lexuar gazeta dhe shkronja të tjera të imta. Mund të ndodhë më shpejt te njerëzit që tashmë kanë miopi.

Personi shpesh mban libra ose materiale të tjera leximi larg krahut për t’i lexuar siç duhet.

Presbiopia mund të menaxhohet duke mbajtur syze leximi ose bifokale.

Katarakta:

Errësimi ose turbullimi i thjerrëzave quhet katarakt.

Zonat e errëta në lente rezultojnë në fokusim të dobët të rrezeve të dritës, duke rezultuar në një shikim të zvogëluar ose të paqartë.

Ndryshimet e shikimit janë pa dhimbje dhe varen nga vendi ku ndodh errësimi i lenteve.

Kataraktet mund të trajtohen lehtësisht përmes operacionit që përfshin heqjen e thjerrëzës së errët dhe zëvendësimin e saj me një lente artificiale.

Glaukoma:

Një gjendje e rëndë që ndodh për shkak të rritjes së presionit brenda syrit (presioni intraokular ose IOP). Rritja e vazhdueshme e IOP mund të çojë në humbje të përhershme të shikimit për shkak të dëmtimit të nervit optik.

Glaukoma mund të shfaqet si dhimbje të forta të syve, dhimbje koke, turbullim të shikimit, rritje të lotëve, të përziera ose të vjella dhe shikimi i aureolëve ose unazave me ngjyrë rreth burimeve të dritës.

Mund të trajtohet me medikamente dhe kirurgji.

Sytë e thatë:

Gjëndrat e lotit sekretojnë më pak lot me kalimin e moshës.

Prodhimi i lotëve ndihmon në mbajtjen e syve të pastër dhe të rehatshëm dhe ndihmon në shikimin e duhur. Me formimin e reduktuar të lotëve, sytë ndihen të ashpër dhe të lodhur.

Prodhimi i reduktuar i lotëve mund të rrisë rrezikun e inflamacionit dhe infeksioneve të syve.

Mjeku mund të përshkruajë pika lubrifikuese për sy ose lot artificial për të ndihmuar me këtë problem.

Miza para syve :

Ato i referohen njollave të vogla lëvizëse ose njollave në fushën e shikimit, veçanërisht të dukshme në dritë të ndritshme.

Floaters të rastit janë normale, por rritja e mizave së bashku me ndezjet e dritës mund të tregojë një gjendje serioze themelore siç është shkëputja e retinës.

Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj nëse shihni shumë miza papritmas së bashku me ndezje drite.

Degjenerimi makular i lidhur me moshën (ARMD):

Rezulton për shkak të dëmtimit të një pjese të retinës të quajtur makula.

Shkakton humbje të shikimit qendror me shikimin anësor ose periferik të ruajtur.

ARMD është shkaku kryesor i humbjes së shikimit tek njerëzit 50 vjeç e lart.

Pamja qendrore e paqartë mund të shkaktojë vështirësi në njohjen e fytyrave ose në leximin e orës.

Edhe pse nuk ka kurë për këtë gjendje, trajtimi mund të zvogëlojë përparimin e saj dhe të ruajë shikimin tuaj.

Kushtet e tjera të syve që mund të ndodhin me plakjen përfshijnë:

Ndjeshmëri e reduktuar e kontrastit të ngjyrave

Retinopati diabetike

Humbja e shikimit periferik

Degjenerimi i kornesë

Shkëputja e retinës

Shkëputja e qelqit

Arteriti i përkohshëm

Ptoza

Related posts

Çfarë ndodh nëse hani myk aksidentalisht?

rezart morina

Eksperti tregon si të dalloni nëse vaji i ullirit është origjinal

admin

8 ushqime që kontribuojnë në ankth dhe depresion!

admin