RTV AHIRETI
Shëndetësi

Qe si mund të mbrohemi! Shumicën e njerëzve i kanë befasuar temperaturat mbi mesataren për këtë stinë të vitit, por sa vërtet ato janë të rrezikshme për shëndetin. Mjekët kanë shpjeguar cilat janë rreziqet kryesore shëndetësore të temperaturave të pranverës në periudhën e dimrit. Lëvizjet ditore të temperaturave të jenë 10 deri në 12 gradë dhe lëvizjet e tilla mund hutojnë organizmin tonë. Para së gjithash, shfaqen simptomat siç janë dhembja e kokës, ndryshimi i presionit të gjakut, rraskapitja dhe frymëmarrja e vështirësuar. Probleme më të mëdha kanë të sëmurët kronikë, aq më parë të sëmurët me astmë dhe ata psikiatrikë. Këshilla për ta, para së gjithash, është të marrin terapinë e rregullt. Pacientët është mirë të marrin preparate vitaminash, por jo në masë të tepruar. Mbi të gjitha, merrni vitaminën D dhe vitaminën C. Vitamina D në sasi të tepërt mund të jetë toksike. Forcimi i sistemit imunitar është tejet të rëndësishme gjatë kësaj periudhe. Viruset janë aktiv dy deri në tre ditë, nuk janë rezistent ndaj rrezatimit UV, prandaj rekomandohet ajrimi i vazhdueshëm dhe larja e rregullt e duarve.

qe-si-mund-te-mbrohemi!-shumicen-e-njerezve-i-kane-befasuar-temperaturat-mbi-mesataren-per-kete-stine-te-vitit,-por-sa-vertet-ato-jane-te-rrezikshme-per-shendetin-mjeket-kane-shpjeguar-cilat-jane-rreziqet-kryesore-shendetesore-te-temperaturave-te-pranveres-ne-periudhen-e-dimrit-levizjet-ditore-te-temperaturave-te-jene-10-deri-ne-12-grade-dhe-levizjet-e-tilla-mund-hutojne-organizmin-tone-para-se-gjithash,-shfaqen-simptomat-sic-jane-dhembja-e-kokes,-ndryshimi-i-presionit-te-gjakut,-rraskapitja-dhe-frymemarrja-e-veshtiresuar-probleme-me-te-medha-kane-te-semuret-kronike,-aq-me-pare-te-semuret-me-astme-dhe-ata-psikiatrike-keshilla-per-ta,-para-se-gjithash,-eshte-te-marrin-terapine-e-rregullt-pacientet-eshte-mire-te-marrin-preparate-vitaminash,-por-jo-ne-mase-te-tepruar-mbi-te-gjitha,-merrni-vitaminen-d-dhe-vitaminen-c-vitamina-d-ne-sasi-te-tepert-mund-te-jete-toksike-forcimi-i-sistemit-imunitar-eshte-tejet-te-rendesishme-gjate-kesaj-periudhe-viruset-jane-aktiv-dy-deri-ne-tre-dite,-nuk-jane-rezistent-ndaj-rrezatimit-uv,-prandaj-rekomandohet-ajrimi-i-vazhdueshem-dhe-larja-e-rregullt-e-duarve.

Në një raport të fundit, Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaroi se fëmijëve në Uzbekistan nuk duhet t’u jepen shurupe kundër kollës, të cilat prodhohen nga kompania me bazë në Noida, Marion Biotech. Kompania me bazë në Noida është vënë në qendër të vëmendjes pasi Uzbekistani pretendoi vdekjen e 18 fëmijëve për shkak të konsumit të shurupit të kollës të prodhuar prej tyre. Në një alarm për produktin mjekësor të mërkurën, OBSh tha se “produktet mjekësore nën standarde”, të prodhuara nga Marion Biotech, “janë produkte që nuk përmbushin standardet ose specifikimet e cilësisë dhe për këtë arsye janë jashtë specifikimeve”.

OBSh thotë se shurupet e kollës të prodhuara nga indianët janë “nën standard”

OBSh ka theksuar në mënyrë shumë specifike se shurupet e kollës të prodhuara nga kompania janë “nën standard” dhe me këtë nënkuptojnë se ilaçi nuk ka përmbushur standardet e cilësisë dhe për këtë arsye nuk duhet të prodhohet apo përdoret. Në një njoftim të publikuar në faqen e zyrtare të OBSh-së, ata kanë specifikuar dy produkte në Uzbekistan si “nën standard” ose të kontaminuar, sipas The Helthsite.

Sipas raporteve të OBSh-së, laboratorët kombëtarë të kontrollit të cilësisë të Ministrisë së Shëndetësisë të Republikës së Uzbekistanit kryen një analizë laboratorike mbi shurupet e kollës. Rezultatet treguan sasi të papranueshme të dietilen glikolit dhe/ose etilen glikolit si ndotës. Agjencia shëndetësore e OKB-së shtoi se, “Produktet nën standarde janë të pasigurta dhe përdorimi i tyre, veçanërisht te fëmijët, mund të rezultojë në lëndime serioze ose vdekje”.

A duhet t’u jepen fëmijëve shurupe kundër kollës?

Ekspertët thonë se fëmijëve, kryesisht foshnjeve dhe të vegjëlve nuk duhet t’u jepen fare shurupe kundër kollës. Nuk duhet t’i jepet askujt që është më pak se gjashtë vjeç. Në vend të kësaj, prindërit mund të përdorin ilaçe shtëpiake për të kuruar kollën dhe të ftohtin, për shembull, mjaltë ose një pikë limoni. Pediatrit kanë deklaruar se ndonjëherë prindërit priren të vetë-mjekojnë fëmijën e tyre me shurupe kundër kollës pa recetë. Ky është një hap shumë i rrezikshëm. Shurupet e kollës shpesh u jepen fëmijëve nga prindërit si zgjidhje për kollën, por shurupet nuk e shërojnë këtë problem. Ekspertët thonë se shurupet e kollës nuk janë një trajtim kurues, por simptomatik.

Related posts

Specializimet në mjekësi/ Kërkohet më shumë dermatologjia, bien kërkesat për kirurgji

rezart morina

Fryrje e trupit nga kripa e tepërt? Zbuloni mënyrën natyrale si ta largoni nga organizmi

admin

Zvogëlohen rezervat e gjakut në QKUK, shkak sezoni i pushimeve

rezart morina