RTV AHIRETI
Shëndetësi

Rënia e shpejtë e funksionit të veshkave dhe lidhja me depresionin, çfarë tregon studimi! Si ndikon stili i jetesës, nga mënyra e të ushqyerit, tek pasiviteti fizik

renia-e-shpejte-e-funksionit-te-veshkave-dhe-lidhja-me-depresionin,-cfare-tregon-studimi!-si-ndikon-stili-i-jeteses,-nga-menyra-e-te-ushqyerit,-tek-pasiviteti-fizik

Sëmundja kronike e veshkave është shumë më e përhapur sesa njerëzit mund ta mendojnë.

Shpesh kjo sëmundje kalon pa u zbuluar ose diagnostikuar derisa ajo fillon të përparojë.

Shumë njerëz e zbulojnë këtë sëmundje vetëm kur funksioni i veshkave arrin nën vlerën normale.

Ndërkohë që ky problem përparon dhe funksioni i organit dëmtohet rëndë, nivelet e rrezikshme të mbetjeve dhe lëngjeve mund të mblidhen me shpejtësi në trup. Në këtë rast trajtimi ka për qëllim ndalimin ose ngadalësimin e përparimit të sëmundjes.

Studiuesit prej kohësh kanë vënë re se individët me këtë sëmundje shpesh vuajnë edhe nga depresioni. Prandaj ata kyren një studim për të zbuluar lidhjen midis tyre.

Çfarë tregon studimi?

Në një studim të fundit ku u mbikqyrën persona të rritur me veshka të shëndetshme, studiuesit zbuluan se ata me depresion ishin më të prirur të zhvillonin një përkeqësim më të shpejtë se normalja, e funksionit të veshkave.

Autori kryesor, Dr. Xianhui Qin nga Universiteti i Mjekësisë në Kinën Jugore, shpjegon: “Kjo sëmundje është një rrezik për zhvilliminin e sëmundjeve kardiovaskulare, dështimin e veshkave dhe vdekshmërinë në të gjithë botën. Prandaj, identifikimi i faktorëve të rrezikut mund të zvogëlojë ndërlikimet e lidhura me të.”

Dr. Qin dhe bashkëautorët e studimit analizuan të dhënat e presonave me veshka të shëndetshme dhe i ndoqën rastet një e nga një, për 4 vite.

Studiuesit matën funksionin e veshkave dhe vlerësuan simptomat e depresionit tek individët në studim.

Pas studimit të faktorëve demografikë, psikosocialë ose klinikë, ekipi gjeti një lidhje midis simptomave të depresionit dhe rënies së shpejtë të funksionit të veshkave.

Në mënyrë të veçantë, ata zbuluan se individët me simptoma të theksuara depresive, kishin një rrezik 39% më të madh të rënies së shpejtë të funksionit të veshkave.

Shkaktarët e mundshëm

Depresioni është një çrregullim i zakonshëm i shëndetit mendor, i cili është i përhapur tek njerëzit që vuajnë nga sëmundja kronike e veshkave.

Depresioni mund të aktivizojë disa mekanizma që mund të kontribuojnë në përkeqësimin e shpejtë të funksionit të veshkave. Ato mund të jenë:

Inflamacioni

Sipas autorëve të studimit, rezultatet kanë treguar se njerëzit me depresion kanë nivele më të larta të proteinave inflamatore që qarkullojnë, të quajtura citokina.

Ato mund të shkaktojnë procese autoimune që çojnë në mosfunksionim të endotelit, i cili është shtresa e qelizave që rreshtojnë enët e gjakut. Dhe mund të shkaktojë edhe fibrozë të veshkave, e cila çon në ndërlikime të tjera.

Stili i jetesës

Autorët e studimit sugjerojnë gjithashtu që sjelljet e lidhura me shëndetin, të tilla si mënyra e të ushqyerit, ndërveprimi i reduktuar shoqëror, pasiviteti fizik dhe moskërkimi i kujdesit mjekësor, gjithashtu mund të ndikojnë duke dëmtuar funksionin e veshkave.

Në fund të studimit autorët u shprehën se është e nevojshme që të kryhen ende kërkime më të detajuara rreth kësaj lidhjeje të mundshme.

Në këtë mënyrë mund të njihemi më tepër me mundësitë e trajtimit të këtyre problemeve shëndetsore.

Related posts

4 ushqime që nuk duhet t’i blini kurrë në supermarkete

rezart morina

Ja përbërësit që i duhen trupit për të balancuar nivelet e aciditetit

admin

Sëmundjet që ju bëjnë të keni ftohtë

admin